Gravad lax med kapris, senap och dill
Ingredienser (10 personer):
1 kg färsk lax, mittbiten
0,5 dl salt
1 dl strösocker
2 msk gula senapskorn
1 msk grovkrossad
vitpeppar
0,5 dl grovhackad dill
Till servering
0,5 dl hackad dill
0,5 dl hackad kapris
Gör så här:
1. Filea laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
2. Blanda samman salt, socker, kapris, senapskorn och peppar.
3. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen.
4. Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del.
5. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat.
6. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4–5 gånger under tiden.
7. Skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv.
8. Lägg upp skivorna på ett fat, toppa med färsk dill och kapris. Servera på gott rågbröd.
Recept och styling: Linda Lundgren
Foto: Roland Persson
Styling: Fat, Granit. Skål till bröd, Leila Generalstore.