5 lyxiga drinkar med ägg till påsk
Påsken närmar sig och med den all härlig påskmat. Ägg i stora lass står ofta på menyn. Servera en vårig drink med ägg i – både gott och festligt.
Äggvita är en ganska vanlig ingrediens i drinkar och ger drinken fin kropp och textur, samt en lyxigare, mer arbetad känsla.
Av gulorna som blir över kan du, förutom vårt drinkförslag göra en klassisk äggtoddy, eller spara den till maten – kanske en krämig hollandaise?
Samtliga recept är för två drinkar. Garnera gärna med ätbara blommor för en extra festlig och vårig känsla!
Här är fem recept på drinkar med äggvita eller äggula – perfekt till påsk
Amaretto sour
En drink med ägg, citron och mandel – kan det bli mer påskigt?
Ingredienser:
8 cl amaretto
6 cl citronjuice
4 cl sockerlag
1 äggvita
en skvätt angostura bitter
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en shaker. Skaka först utan is för att bygga textur, sedan igen med is för att kyla ner. Häll över i ett glas väl fyllt med is. Stänk över lite angostura och garnera med något vårigt.
Elderflower sour
Somrigt och alltid lika gott!
Ingredienser:
8 cl gin
4 cl flädersaft eller koncentrat från fläderdryck
10 cl citronsaft
2 äggvitor
4 cl sockerlag
Gör så här: Börja med sockerlagen. Häll lika delar socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp tills att sockret löst sig helt. Låt svalna.
Separera äggvitan från äggulan. Häll ner samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka, först utan is för att bygga textur, sedan tillsammans med is för att kyla ner drinken. Häll upp över is i ett glas. Garnera gärna med en vacker blomma.
Pisco sour med lavendel
Pisco är en kul variant på gin- eller whiskydrinkar. Och lavendel ger definitivt en annorlunda touch!
Ingredienser:
12 cl pisco
6 cl lavendelsirap, typ Monin
6 cl limesaft
1 äggvita
Gör så här: Häll samtliga ingredienser i en shaker och skaka kraftigt, först utan is för att bygga textur, sedan tillsammans med is för att kyla ner drinken. Häll upp i glas, garnera gärna med en lavendelkvist.
Bombardino
En kall och frisk variant på den populära italienska after ski-drinken. Funkar lika bra till svensk påsk!
Ingredienser:
4 äggulor
4 cl citronlag
6 cl mörk rom
1 dl vispgrädde
Gör så här: Börja med att koka citronsockerlag. Häll lika delar socker och vatten (här 1/2 dl vardera) i en kastrull. Låt koka upp tills att sockret löst sig helt. Lägg sedan i strimlor av skal från en noga tvättad citron och låt koka cirka fem minuter. Låt svalna.
Vispa ihop äggulorna med sockerlagen, tillsätt rom och häll upp i glas. Toppa med vispad grädde.
Jordgubbs- och basilika gin sour
Välkomna våren med en fräsch rosa, bärig drink!
Ingredienser:
8 cl gin
4 cl citronsaft
4 cl jordgubbs- och basilikasirap (du hittar ett snabbt och enkelt recept här nedanför!)
1 stor äggvita
Sodavatten
Gör så här: Börja med att koka ihop en egengjord sirap: Blanda 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker i en liten kastrull, låt koka upp på mediumvärme. Rör hela tiden tills sockret har lösts upp. Häll i 2,5 dl hackade jordgubbar och låt koka upp igen. Reducera i cirka tio minuter, tills jordgubbarna börjar koka sönder. Ta av från värmen och rör ner 10-12 basilikablad. Låt svalna och sila sedan bort jordgubbsbitar och basilika. Sirapen håller cirka två veckor i kylskåpet.
Blanda alla ingredienser i en shaker, skaka väl. Häll upp i glas, toppa med sodavatten och garnera med jordgubbar och basilika.
Foto: TT/Unsplash