Stjärnkocken Paul Svensson öppnar världens långsammaste gatukök
Från att du beställer din mat till att du kan avnjuta den tar det ett halvår.
Som de flesta räknar ut ganska snabbt är att Paul Svenssons tolkning av gatukök inte kommer servera den snabbmat många av oss förknippar just gatukök med. Tvärtom har du aldrig varit med om långsammare mat än så här.
När Pauls Gatukök öppnar den 4 april kommer besökare kunna beställa sin mat, men man får inte njuta av den förrän ett halvår senare. Maten du beställer finns nämligen inte vid öppning, utan den börjar odlas vid beställning.
– Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det i dag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, berättar Paul i ett pressmeddelande.
Samtliga rätter tillagas på gasspis och biogas som framställts av restprodukter från organiskt material, som exempelvis matavfall. Enligt Renée Josefsson som är VD på Stockholm Gas och samarbetspartner med Pauls Gatukök, vill man lyfta frågan om hur hållbar mat odlas, men också hur den tillagas.
Odlingsytan på Rosendal är så klart begränsad, vilket innebär att det är först till kvarn som gäller när gatuköket har öppet på Norrmalmstorg den 4 och 5 april.