Modechefen Claes Juhlins 10 retro-favoriter
Modechefen Claes Juhlin har bitit sig fast i 30-talsstilen och tipsar om det bästa på marknaden.
Claes Juhlin är till vardags modechef på livsstilsmagasinet King. Men han är också en av de mest kunniga inom inredning från 30- och 40-talet. Hans extrema inredningsintresse började med en pappa som »nästan maniskt möblerade om hemma«.
Faderns estetiska ambitioner gjorde såklart inte halt vid möblerna, utan omfattade även mode.
»En dag såg jag att det stod Rive Gauche i pappas kavajficka. Det var så jag blev intresserad av Yves Saint Laurent.«
Det tog inte lång tid och fascinationen för YSL:s kläder omfattade även YSL:s pregnanta inredningsstil.
»Jag grävde mig längre och längre ner, och blev intresserad av hur många modeskapare bodde och inredde. Jag hamnade så småningom hos den legendariske franske formgivaren och inredaren Jean-Michel Frank. Franks design från 30-talet har haft enormt inflytande på hur vi ser på inredning i dag. Tyvärr är originalmöbler från denne min idol bland det dyraste som finns i sitt segment. En bordslampa kan kosta som en mexitegelvilla med pool i en medelstor svensk stad …«
I dag ligger Claes absoluta favoritperiod mellan 1925 och 1949. Inget 50-tal kommer över tröskeln.
»Jag älskar tiden där sekelskifte löses upp i funktionalismen, alltså innan det blir den där brutala funkisen – när det svävar liksom mittemellan.«
Alla som vill kan följa Claes inredningspassion för 30-talet på hans Instagramkonto @claesjuhlin.
För Residence har Claes valt ut sina absoluta favoriter just nu. Somliga finns hemma hos honom, medan andra står på den stora önskelistan. 
1 . Bukett av vetestrån, 150:-, Rosendals trädgård.
»Jag älskar att köpa med mig en bukett med vetestrån hem från semestrar i Frankrike. Jag har snott idén rakt av från Yves Saint Laurent, som hade små vetebuketter utplacerade på såväl sitt kontor som i sina hem.«
2 . Stol Axel Einar Hjorth Margareta, 8 200:-, Bukowskis.
»En av mina favoritstolar av Axel Einar Hjorth är formgivarens Margareta från 1935. Med sin snirkliga rygg för den tankarna till fransmannen Jean Royère, men observera att Hjorths modell är föregångare till Royères motsvarighet.«
3. Gnistskydd Marie Suri, 60 000:-, Liz O’Brien.
»Jag har haft väldigt svårt att hitta ett riktigt elegant gnistskydd. De snyggaste skydden som finns tillverkas av den Connecticut-baserade skulptören Marie Suri – de är lika mycket konstverk som brandskydd och kostar därefter. Jag köper trisslotter och hoppas på att lägenheten inte hinner brinna ner under tiden.«
4. Spegel av Josef Frank för Svenskt tenn, 6 500:-, Bukowskis.
»Många ger inte Josef Franks möbler för Svenskt tenn den kärlek och respekt de förtjänar. Denna spegel i bambu är bland det snyggaste i sitt slag och för tankarna till Jean Royères formspråk.«
5. Piedestal i kalksten, 3 900:-, Bukowskis.
»Denna piedestal i solid kalksten väger runt 50 kilo och är nästan som en skulptur i sig. Den gör sig väldigt bra på en rad olika ställen i lägenheten – om man orkar flytta på den.«
6. Bok Jacques Grange: Interiors, 540:-, Adlibris.
»Min husgud är den franske inredaren Jacques Grange. Han har egentligen en mycket mer eklektisk stil än vad jag själv skulle våga ha, men det är också det som tilltalar mig. För en grundkurs i Jacques Granges inredningsstil köper man denna bok.
7. Keramiklampa från 30-talet, 7 500:-, 1stdibs.
»Det snyggaste jag vet är keramiklampor,
gärna med klotformad fot och svagt sluttande tygskärm. Drömmen är att äga en från 30-talet av fransmannen Jean Besnard. Tillsvidare så nöjer jag mig dock med att försöka köpa lampor från samma tid.«
8. Boksamling Cy Twombly – Catalogue raisonne of drawings, 1 400:- per bok, Bokus.
»Jag ser till att köpa konstböcker så ofta jag kan. Den fullständiga förteckningen över konstnären Cy Twomblys teckningar i fyra volymer om totalt 1 000 sidor kan man spendera såväl timmar som dagar i.«
9. Fåtölj Jean-Michel Frank Comfortable club chair, 250 900:-, Hermès.
»Positivt för Jean-Michel Franks vänner är att varumärket Hermès nytillverkar hans kanske mest ikoniska fåtölj Comfortable armchair. Negativt är att den kostar en kvarts miljon. Men man kan alltid drömma.«
10. Keramik Crockery by Max Lamb, 400–14 000:-, 1882 Ltd.
»Jag är nästan bara intresserad av möbler från 20-, 30- och 40-tal och har dålig koll på samtida design. Undantaget är den engelske designern Max Lamb. Ett billigare sätt att inreda med Lambs ofta dyra produkter är hans keramik.«
Foto: Andreas Johansson