Naturnära hemma hos inredaren Bert Van Hoecke

Han kom till Sverige för att uppleva en nordisk vinter. Men han mötte kärleken och blev kvar. Möt inredaren Bert Van Hoecke som går i gång på konsekvens.

Annons
Hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärnäs
Hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärnäs
1:15

Nyckelpiga och igelkott – det var de två första orden som Bert Van Hoecke lärde sig på svenska. I dag är han flytande på språket liksom på nederländska, tyska, franska och engelska. En sann humanist som numera titulerar sig inredare med egen butik och inredningsfirma på Östermalm i Stockholm.

Vid köksbordet. Glas, Vincent van Duysen för When objects work, stol Eol chaise, Christophe Delcourt, bord, Van Rossum, tapet Travertin, Elitis. På väggen print av Murakami.  
Skåp i sovrummet, Hamilton Conte, tavla av Kees Van Dongen, låda, Armani Casa, doftljus, Baobab, tapet, Phillip Jeffries, fossil och pingvin, köpta hos antikhandlare.  

Till Sverige kom han 2004, hitlockad av en nyfikenhet på Norden och Sverige som hans svenska korridorkamrater från studietiden i Belfast ingöt i honom.

Annons

»Jag ville uppleva en svensk vinter.«

Det har blivit åtskilliga fler sedan den där vintern för femton år sedan. Han har läst språk, litteratur och lingvistik. Men han satsar numera helhjärtat på inredning.

Det är en fröjd att tillbringa en förmiddag med Bert. Han är mild, bildad, uttrycker sig eftertänksamt och formulerar med precision vad det är som han älskar så med form, design och inredning. Att han har så lätt att tala om och förstå vad som krävs i ett nationalromantiskt hem eller en funkislåda beror förstås på att han kan sin kultur- och konsthistoria.

»Jag har kulturhistorien i mitt DNA, när jag ser en gustaviansk möbel så förstår och ser jag filosofin och kulturen bakom den.«

»Jag trodde länge att jag var en ordmänniska, men jag har insett att mitt språk inte är bokstäver, det är form.«

Det här kände han extra tydligt när han satte sig ner för att skriva den där romanen han trodde han hade i sig, efter tio sidor gav han upp.

»Det var helt enkelt mer spännande med form än med ord!«

Köket är ritat av Bert Van Hoecke och platsbyggt av belgiska snickare. Köksluckor i borstad ekfaner, skivan i italiensk travertin.  

Och drömmen om skådespeleriet gav han upp när han fick nobben på dramautbildningen.

»Av många nej blev det till slut ett ja, ett ja till inredning.«

Annons

Han växte upp som ensambarn i den nederländska delen av Belgien, ritade mycket, sorterade sina pennor i harmonisk färgskala. Och på den vägen har det fortsatt. Första våningen i Stockholm inreddes i en mer dramatisk färgskala, svart, grönt och guld. Men det nuvarande hemmet har i stället klätts i milda grå, beige och bronsfärgade toner.

»När man valt en färgskala ska man hålla sig till den, konsekvens är viktigt för mig.«

Om Bert står för inredningen, väljer sambon Jonas konsten. Här syns skulpturer av bland andra Charlotte Gyllenhammar och en teckning av Helene Schjerfbeck. De är mycket samspelta och utan Jonas skulle Berts inredningsuppdrag gå betydligt trögare.

I vardagsrummet, soffbord, Christophe Delcourt, soffa, Marie’s corner, hissgardin och stor kudde, Pierre Frey, liten kudde, Dedar, matta, Limited edition.  
Taklampa, egen design, platsbyggd hylla, design av Bert själv, matta, Limited edition, ljusstakar, Hervé van der Straeten och soffbord, Christophe Delcourt.  

»Han är fantastisk på att rita och kan visualisera mina tankar. Han kan göra perspektivskisser hängande upp och ner i ett träd om det nu skulle krävas«, säger Bert med ett skratt.

Annons

»Jag tycker att det är så otroligt romantiskt när han efter att han fått mitt moodboard, måtten, volymerna, ger mig sin teckning av rummet och inredningen. Att han så exakt fångar det jag vill utföra. Fantastiskt, han är bättre än vilket datoriserat ritprogram som helst.«

Belgaren Bert Van Hoecke kom till Sverige för att uppleva en nordisk vinter. Det har blivit många fler!  

Hur kommer då inredningar till honom?

Han går väldigt systematiskt till väga. Undersöker rummet, vilka möbler ska finnas, förvaring, hur ska färgerna samarbeta, sedan går han ner på detaljer med lampor, kontakter, lister och allra sist doftljusen!

Han har stor nytta av sina språkkunskaper eftersom han samarbetar med franska och belgiska producenter, som Christophe Delcourt, Collection particulière, Ecart och Van Rossum.

»Jag kan skälla på franska om det behövs och parera ett bestämt non mycket diplomatiskt. Med list och charm kommer man långt«, säger han.

Den beige fasaden på Frimurarhemmet på Lidingö och naturens skiftningar plockas kongenialt upp av Bert inne i hans och sambon Jonas lägenhet.  

Den egna bostaden som han delar med Jonas ligger på Lidingö och är en del av det så kallade Frimurarhemmet, vars första byggnad stod klar 1912, sedan dess har ytterligare 10 paviljonger tillkommit. Hemmet kom till under en tid när den sociala välfärden inte var utbyggd i Sverige, och skulle hysa äldre frimurare och deras familjer som var i behov av ekonomiskt stöd. Sedan 2007 ägs det av en bostadsrättsförening. De beige slammade byggnaderna är uppförda i nationalromantisk stil och det röda frimurarkorset pryder än i dag entréporten.

Annons

Även inne i Berts och Jonas hem syns spåren av nationalromantiken med dess djupa fönsternischer, spröjsade fönster och arbetade lister.

»Jag tycker att jag lyckats skapa en harmoni, en helhet. Jag har tagit med mig färgerna utomhus, de beige byggnaderna, det brunbeige i naturen och låtit dem flytta in. Nu pratar ute och inne med varandra.«

kök
Köksluckor i borstad ekfaner, skiva i italiensk travertin, fat och skål, Vincent Van Duysen, When objects work, stol, Christophe Delcourt och hissgardin, Dedar.  

Eftersom lägenheten inte är så stor till antalet kvadratmeter, 54, har Bert arbetat mycket med enorma speglar i hallen, bronsfärgade som skapar en dramatisk och förstorande effekt. Dessutom har han byggt in mycket förvaring, både på en hel vägg i sovrummet och i -vardagsrummet. I vardagsrummet finns det dessutom plats för två -soffor, fåtölj, ett stort soffbord och sideboard. En tjock matta breder ut sig och tillsammans med hissgardinerna ger den rummet en mycket ombonad känsla.

Annons

»Bara möbeln har funktion och får utrymme så kan man stoppa in mycket i ett rum, mer än du tror. Och för mig är det jätteviktigt att ha mycket textilier och mattor. Gardiner ramar in utsikten.«

»Men jag jobbar kanske allra mest med kontraster, soffan är klädd i ett sammetstyg men kuddarna är i ull, lampfoten har både travertin och mockaskinn, de skinande speglarna kontrasterar mot de mjuka mattorna.«

Konstfullt hörn. Pelare, Mu Design, vas, Domani, konst av Kees Van Dongen, soffa, Marie’s corner, gardin och kudde, Pierre Frey.  

Bert inspireras av belgisk och fransk inredning och representerar flera märken från de båda länderna i sin butik. Han reser mycket och gärna, men han är långt ifrån att ligga i en solstol och stirra på mobilen. Nej, när han och Jonas reser är det enligt ett strängt schema. De gör noggrann research innan de åker i väg, och vill klämma in så mycket som det bara är möjligt. Frukost klockan 07 och sedan väntar slott som ska besökas, museer som ska upplevas, producenter som det ska förhandlas med. Inte en minut får gå till spillo. Han plockar med sig intryck och låter det sedan synas sin sina inredningar. Det brun-vita som han gillar extra mycket tog han med sig från ett besök i Wien. »Jag är mitt jobb, och mitt jobb är jag.«

Bert Van Hoecke

Ålder: 42 år
Bor: Lägenhet på Lidingö utanför Stockholm
Familj: Sambon Jonas, formgivare
Gör: Inredare
Aktuell med sin nya butik Bert Van Hoecke Interiors mitt i Stockholm.

Av: CECILIA VON MENTZER

Foto: ANDY LIFFNER

Läs mer:

Stjärnklart hemma hos Camilla Modin och Pontus Djanaieff

Hemma hos Magda och Alexander på Söder

Hemma hos inredaren Soraya i hennes magiska värld

Publicerat 11 februari 2020
Annons