Usine
Tro det eller ej, det finns delar av stockholmska Södermalm som inte kryllar av hipsteruniformerade inflyttade landsortsbor, faktum är att det ekar rätt så ödsligt runt fastigheten Fatburen (Södermalmsallén 36–38), men det ska nu sedan i våras trion Tim Karlsson, Michael Andreasson och Nicola Perrelli ändra på. En stor utmaning i bokstavlig bemärkelse, eftersom byggnaden är en 2 000 kvadratmeter gammal korvfabrik, nu omdesignad av Richard Lindvall, som såg till att riva ut hela nedervåningens tidigare plottriga kontorslokaler och öppna upp till industriell elegans i betong, stål, vitt kakel och svarta detaljer i järn. Numera är ytan uppdelad i restaurangen Bistro 38 och baren samt bakfickan Poche 36, där det serveras både lunch och middag till gästande dj:er. Dessutom planeras konstutställningar i Galleriet, den spatiösa korridoren som knyter samman hela alltet. usine.se
Skepparholmen
I Nacka utanför Stockholm finns två stora spaanläggningar nära varandra. Den ena, Yasuragi, är vida mer omtalad än den andra, Skepparholmen spa, som är minst lika mycket värd ett besök. Den sistnämnda ligger i gamla Sparbankföreningens utbildningslokaler från 1964, alldeles vid kanten av Saltsjön. Arkitekterna Folke Hederus och Johan Wohlert inspirerades av danska museet Louisiana – Skepparholmen har bevarade 60-talsdetaljer som tegel- och stengolv, stora fönster samt Svanenfåtöljer. Själva spadelen är skinande ny, med pool både inomhus och utomhus, gym, behandlingar och Kravcertifierad restaurang. skepparholmen.se
Omnipollos hatt
Mecka för den som är intresserad av samtida konsthantverk. Underbarnen Fredrik Paulsen, Simon Klenell och Kristoffer Sundin, bland annat upphovsmän till Örnsbergsauktionen, står för inredningen i denna surdegspizzeria de luxe. Väggarna är klädda i kakel som handglaserats av konstnären Per B Sundberg som även gjort pizzatallrikarna. Här har inget lämnats åt slumpen – Simon har munblåst alla skålar samt de iögonfallande silverkulorna och lamporna i taket. Möblerna har Fredrik och Kristoffer designat och tillsammans har de tre satt den 80-talshärliga färgskalan. Dessutom har pizzerian även värdens bästa öl, Omnipollo, på fat! omnipolloshatt.com
Foto Ulrika Randel/seventeendoors
Hallwylska bar
En underbar innergård, femtio terrakottakrukor med olivträd, historiens vingslag från Stockholms äldsta palats! Kan det bli fel? Nej, omöjligt. Det är första gången i Hallwylskas historia som palatset har en bar för allmänheten. Öppet 10–02 varje dag. Skynda njuta! hallwylskamuseet.se
Kalf & Hansen
Hål i väggen precis vid Mariatorget på Södermalm med helekologisk snabbmat i säsong. Fokus ligger på frikadellerna, vare sig de är av kött, fisk eller helt vegetariska. Till dem väljer du grönsaker och rotfrukter, sallad eller bröd, allt beroende på hur hungrig du är. Oavsett får du en rätt som garanterat är fräsch, god och nyttig. kalfochhansen.se
Betonggruvan
Det började ju med betongbordet, det var 2011 och Josefine Halfwordson göt ett till sig själv, la ut det på Blocket och… the rest is history! Nu producerar och saluför hon sina produkter (»enkla grejer till hemmet som håller länge och bara blir vackrare med några års slit«) både via nätet och butiken på Sveavägen i Stockholm, men säljer också saker från Fine Little Day, Umbra Shift, Designhouse Stockholm, Serax och Falcon Enamelware med flera. betonggruvan.se
Lilla ego
När två egensinniga kockar med var sin »årets kock«-medalj bestämmer sig för att öppna krog, då kan det inte bli annat än matmagi. På Daniel Räms och Tom Sjösteds lilla egoprojekt är priserna rimliga och smakerna näst intill orimligt goda. Interiören är charmig och ärlig och har byggts av killarna själva. »Lilla ego är en opretentiös kvarterskrog, det viktiga är att vi får laga den maten vi själva gillar.« Menyn bjuder på svenska smaker med mycket grönt. Boka bord i god tid (tänk månader snarare än dagar) eller knyck några av de åtta obokningsbara barplatserna. lillaego.com läs mer om lilla ego här.
Paradiset
Med inspiration från Hollywoodstjärnornas föredragna Whole foods och andra helt ekologiska varuhus i Europa var givetvis stockholmska veganfästet Södermalm den naturliga platsen för att landsätta Paradiset, 1 600 kvadratmeter oavbruten ekologisk shopping. En food court finns också där, bland andra glassmakaren StikkiNikki som förutom sin himmelskt goda italienska gelato även serverar milkshakes, våfflor och andra efterrätter. paradiset.com
Babette
Träffas på en afterwork och låt den övergå i en fem rätters middag om ni får feeling. På restaurang Babette hyllas det spontana och menyn är utformad därefter. En skål med oliver, en pizza eller à la carte. Till det ätbara serveras himmelskt vin som sig bör när tre sommelierer (och en kock) startar krog tillsammans. »Vi har skapat den typen av restaurang vi själva helst besöker. Mottot är ’vi löser det’ och vi ser det som vår uppgift att göra svensken lite mer kontinentalt spontan«, säger Fredrik Lundberg, en av grundarna. babette.se