nya designstaden oslo

Oslo guide: Proffsen listar platserna du måste besöka

Oslo är en stigande stjärna på den skandinaviska designscenen, med en mängd nya destinationer att lägga till på måste-listan. Här är platserna du inte får missa!

Annons

Oslo har inte alltid haft det så lätt. I hård konkurrens med Stockholms storslagenhet och Köpenhamns tillbakalutade charm har den norska huvudstaden ofta hamnat i skymundan av sina skandinaviska diton. Gamla Oslo, tidigare avskärmat från fjorden av ett spindelnät av vägar och sjabbiga industritomter, har aldrig fått chansen att visa sig från sin bästa sida. Men så kom den där vårdagen under 2008, då strålkastarljuset plötsligt tändes och hela världen fick upp ögonen för Oslo. För uppmärksamheten stod stadens operahus som, likt ett gigantiskt gnistrande isberg med sylvassa kanter och vinklar, rest sig ur Oslofjordens djup. Bakom byggnaden, som på flera sätt kan ses som startskottet för stadens omvandling, stod den fortfarande relativt okända lokala arkitektbyrån Snøhetta. Än i dag spelar Operaen, täckt av 36 000 handskurna skivor vit carraramarmor, en ledande roll som samlingsplats för invånare och besökare som vill njuta av kultur, ett dopp i fjorden eller en picknick på taket.

oslo inspo guide
Inget Oslobesök är komplett utan ett besök hos Kråkvik & d’Orazio, den norska designscenens okrönta kungapar. I en rymlig hörnlokal som svämmar över av naturligt ljus i hippa Grünerløkka är väggarna målade i kalkfärg från Jotun. De skulpturala vägghyllorna dignar av handplockat ögongodis från Frama, Nedre Foss, Anette Krogstad, Kneip och det egna varumärket A part. Foto: Falke Svatun.  

Drygt tio år senare är omvandlingen ett faktum. Som en av Europas rikaste, mest snabbväxande städer, och med den yngsta medelåldern, är Oslo på frammarsch. På alla plan. Staden växer så det knakar – stadsdelar som Bjørvika, Tjuvholmen och Aker Brygge byter till synes skepnad från dag till dag. Här skapas plats för tiotusentals Oslobor att bo, arbeta och leka mitt i stan. Inom kort får Operaen sällskap av en rad nya arkitektoniska mästerverk, så som Munchmuseet, Nationalmuseet och ett nytt stadsbibliotek.

Oslo guide
På Katla, döpt efter en av Islands största och mest aktiva vulkaner, dras temperaturen upp till max i det öppna köket där de mexikansk-japanske läckerheterna tillagas över öppen eld. Restauranginredningen står Falke Svatun för. Foto: Anne Valeur  

Stadens oräddhet när det gäller allt från arkitektur till design och konst kan delvis förklaras med att Norge, till skillnad från både Danmark och Sverige, aldrig haft en särskilt stark designtradition. Detta lämnar plats för en ung generation av kreatörer att göra sin grej utan att behöva förhålla sig till tidigare »mästare«. Denna frihet är påtaglig inom alla discipliner: Konstscenen, med spännande gallerier som till stor del ägs och drivs av konstnärerna själva. Krogar och barer, där kockarna experimenterar med nordiska smaker och råvaror utan att för den skull vara rädda att använda influenser från den stora vida världen. Designscenen, som tack vare en rad unga förmågor och en handfull talangfulla stylister lyckas sprida ordet om norsk design över världen. Och varumärkena och producenterna, som på allvar börjat se potentialen i den inhemska designscenen. Oslo är på gång. Och det vi ser är bara början. Besök staden nu, så att även du kan säga att du var med när det begav sig.

Annons

STYLISTENS FAVORITER KIRSTEN VISDAL

Inredningsstylist och initiativtagare till design- och hantverksplattformen Håndverk.

Kirsten Visdal
Foto: Trine Hisdal  

1. MUNCHMUSEUM

– Vi har fått en rad olika moderna signaturbyggnader i Oslo, och fler väntar. Jag gillar särskilt nya Munchmuseet som öppnar nästa år. För att njuta av stadsutvecklingen och uppleva havet föreslår jag en trevlig promenad som utgår från Astrup Fearnley-museet och Wing bar, och passerar Akershus slott, Vippa, Salt och Operaen för att avslutas vid Sørenga sjøbad. Under vandringen upplever man allt från samtidskonst och streetfood till historia och modern arkitektur.

Oslo inspo
 

2. GRÜNERLØKKA

– Grünerløkka är en gammal stadsdel där fabrikerna fanns och arbetarklassen tidigare höll till. I dag kännetecknas området av små oberoende butiker och bra restauranger och kaféer. Jag är lite av en kaffenörd och njuter gärna av en kopp på Tim Wendelboe eller Supreme roastworks. Med tanke på mitt arbete inom inredning och design så lyfter jag gärna fram Kollekted by, en butik som ligger mig varmt om hjärtat. Vinbaren Territoriet i samma grannskap är också riktigt bra.

Grunerlokka oslo guide
 

3. BARCODE OCH AKROBATEN

– Oslo är den europeiska stad som expanderar i snabbast takt. Storstadskänslan infinner sig mer och mer, mycket tack vare Barcode i Bjørvika, ett område som består av höghus och utgörs av kontor för internationella företag, lägenheter och olika verksamheter på gatuplan. Gångbron Akrobaten förbinder det nya distriktet med Oslos gamla stadskärna och ger mig lite New York-känsla.

Annons

4. YOUNGSTORGET

– Runt Youngstorget ochTorggata har det dykt upp flera uteställen, barer, restauranger och en ny saluhall. Kulturhuset är ett bra ställe för morgonmöten och Torggata botaniskes drinkar, tillredda på färska örter, är ett bra avslut på en arbetsvecka.

inspo oslo guide
Inredningsstylisten Kirsten Visdal har många favoriter i Oslo. Inredningsbutiken Kollekted by är en av dem. Eller varför inte avsluta veckan med en fredagsdrink på Torggata bontaniske?  

5. HOLZWEILER

– Innan jag började arbeta med inredning höll jag på med mode i flera år. Jag beundrar det norska märket Holzweiler som nyligen öppnat en ny butik mitt i centrum. Bakom inredningen står det kända arkitektkontoret Snøhetta.

”MISSA INTE MAUSOLEUM” – FREDRIK BULL, DESIGNER

Fredrik Bull
 

6. RAGNHILD WIK

– Om man som jag samlar på konsthantverk finns det många fantastiskt duktiga hantverkare att välja mellan i Oslo. En av mina personliga favoriter är keramikern Ragnhild Wik. Hon angriper materialet på ett ärligt och formidabelt vis. Hennes alster strippas ner till det minimala och ofta lämnas de oglaserade. Ragnhild arbetar i en av Oslos vackraste verkstäder – ett gammalt stall i Gamle byen. Tar man kontakt med henne så öppnar hon sin studio för besökare, och har man tur så bjuder hon på en kopp kaffe.

inspiration Oslo
Designern Fredrik Bull äter gärna en råbiff på Palmen på Grand hotel. Och han missar inte ett besök hos keramikern Ragnhild Wik. Foto: Inger Marie Grini.  

7. BUTIKEN F5

– Den grundades 2012 av bröderna Alexander, Emil och Benjamin Krystad Martinsen, och säljer uteslutande norsk design. Med åren har den blivit en viktig plattform för oetablerade designer som får möjlighet att visa upp sina alster. F5 är en plats att uppsöka om man vill ta pulsen på den norska designscenen och söka efter produkter man inte finner på andra ställen.

Annons

8. PALMEN PÅ GRAND HOTEL

– Jag har alltid varit förtjust i gamla byggnader med anrik historia. Grand hotel i Oslo är ett sådant ställe. Den nyklassicistiska byggnaden har genomgått ett antal transformationer sedan den uppfördes 1840, och den nuvarande fasaden från 1912 står arkitekten Ole Sverre för. Många förknippar nog Grand hotel med Grand café men om man går in i själva hotellet finner man en mysig restaurang vid namn Palmen. Här serveras stans bästa råbiff.

inspo oslo
 

9. HENIE ONSTAD KUNSTSENTER

– Henie Onstad kunstsenter grundades 1968 av Sonja Henie och hennes man, skeppsredaren Niels Onstad. Galleriets kollektion består av deras privata samling av samtidskonst – totalt 110 verk. Här är det alltid spännande att få se de olika utställningarna, men även byggnaden och interiören är värda ett besök i sig. Arkitekterna heter Jon Eikvar och Svein-Erik Engebretsen och byggnaden uppfördes 1964. Svein Ivar Dysthe ritade galleriets möbler och vissa av dem har på senare tid blivit norska designklassiker.

Annons

10. EMANUEL VIGELANDS MAUSOLEUM

– Gustav Vigelands mindre kände bror Emanuel Vigelands mausoleum är ett av mina absoluta favoritställen i Oslo. Få har hört talas om det, och ännu färre har besökt det. Den 800 kvadratmeter stora fresken Vitae som täcker väggar och tak skildrar människans livscykel, från födsel till död. Lägg märke till att minsta lilla ljud skapar en efterklang som ekar i 18 sekunder.

”KIKA IN PÅ BLÅ SVERRE UHNGER” – SVERRE UHNGER, DESIGNER

Sverre Uhnger
Designern Sverre Uhnger älskar att promenera längs floden Akerselva och upptäcka nya kvarter och intressanta byggnader.  

11. EKEBERGPARKEN

– Ta spårvagnen till Oslo sjukhus och promenera uppför stigarna till Ekebergs skulpturpark. I parken finns skulpturer av alla slag, allt från verk av Marina Abramovic till James Turrell. Njut av utsikten som stod som inspiration för Edvard Munchs Skriet och ta en kaffe eller en glass på funkispärlan Ekebergrestauranten. Promenera sedan vidare genom Grønland mot centrum och upplev Oslos kulturella mångfald.

Annons

12. BASS OSLO

– Restaurang Bass, alldeles nedanför Supreme roastworks, är typisk för stadens matscen. Här serveras riktigt läckra lättare måltider till överkomliga priser i casual miljö. Perfekt för såväl snabba snacks som en helkvällsmiddag.

restaurang inspo oslo
 

13. AKERSELVA

– Ta tunnelbanan till Nydalen och gå längs floden Akerselva ända ner till Operan i Bjørvika. Under århundraden har floden varit livsviktig för Oslo. Den är ett underbart grönt inslag som tar dig genom en rad olika stadsdelar med intressanta byggnader och fängslande historia. På vägen finns massor av avstickare om man vill ta en kaffe, ett mellanmål eller shoppa lite.

Annons

14. BLÅ

– Lite längre ner längs Akerselva ligger den legendariska klubben Blå. Här hålls konserter och klubbkvällar med jazz, elektroniskt, hiphop och rock. Kvarteret klubben ligger i är värt ett besök i sig och är fullt av grafitti och gatukonst. Klubbarna Ingenstand och Beyond, som också ligger i området, breddar nöjesutbudet.

restaurang blå oslo
Foto: Sara Spilling  

15. SUPREME ROASTWORKS

– Ett pyttelitet kafé och rosteri i Grünerløkka som förmodligen brygger Oslos bästa kaffe, i hård konkurrens med Tim Wendelboe i samma kvarter. Köp något sött till kaffet hos grannarna på Den lille kokosbollefabriken.

Text: Micha van Dinther

Läs mer:

Redan sugen? 18 adventsstjärnor vi drömmer om! 

Inredarens underbara vindsvåning

Se superinredarens senaste projekt här! 

Publicerat 15 oktober 2019
Annons