Rum med utsikt – kika in i TypeO loft
Magnus Wittbjer och Micha van Dinther utvidgade sitt lantliga drömboende med ett loft att hyra ut. Genomtänkt och superestetiskt som allt annat på den lilla gården i Hunnestad.
Stentorpet på Österlen har Residence hälsat på i tidigare och porträtterat Micha van Dinthers och Magnus Wittbjers vackra hus som då och då öppnas för besökaren i samband med österlenska konstrundor. Micha och Magnus driver designbutiken TypeO på nätet och ibland även som showroom med förankring i det egna hemmet. Nu har de lagt till ytterligare ett ben.
Designskribenten Micha van Dinther berättar att loftets utbyggnad har planerats och drömts fram under fyra år.
»Vi har alltid velat dela med oss av denna fantastiskt natursköna del av Sverige – den omgivning och miljö som gjort oss själva så mycket gott. Nu har vi byggt ut loftet till en rofull plats för återhämtning, stillhet, vardagsritualer och matlagning.«
Gråstensladan med loftet hör till Michas och Magnus stentorp som de köpte 2016.
Först helgpendlade de från Malmö men till slut blev det Hunnestad på heltid. För att kunna jobba mer från sitt paradis öppnade paret 2017 designbutiken TypeO.
»Vi köpte det här stället redan från början för att jag blev kär i garaget. Där fanns det möjlighet att mecka med min gamla bil«, skämtar Michas sambo Magnus Wittbjer.
Micha drog i gång en fyraårig övertalningskampanj för att i stället förvandla ovanvåningen på gråstensladan till ett bed and breakfast.
Renoveringen påbörjades i slutet av 2019. Micha jobbar som designskribent och Magnus som copywriter och marketingstrateg. Båda har en säker hand när det handlar om design och estetik.
Loftet, som blev klart i början av sommaren, heter TypeO loft och är ytterligare ett sätt att öppna hemmet för andra människor.
Den lilla lägenheten är på 50 kvadratmeter och varje centimeter är genomtänkt.
»Den största utmaningen var det stora fönsterpartiet. Vi behövde öppna upp för att få ljus, det fanns inga andra fönster. Vi googlade oss igenom en massa länder, men hittade till slut lösningen i Skurup 20 kilometer härifrån. Det var ett företag för uterum som levererade den vackra fönstertriangeln.«
I badrummet lät de en skicklig murare testa sig fram till det perfekta sättet att jobba med mikrocement, ett material som är enklare att hantera och mer beständigt än tadelakt. Köket är från uppstickaren Nordiska kök, som fick rita sitt minsta kök någonsin, men som fick plats med spis, ugn, diskho och mikrovågsugn.
Väggarna putsades med kakelfix som blev till en varm och taktil yta.
Allt på loftet kan gästen köpa med sig hem.
»Vi gillar att försöka hitta nya lösningar för retail«, säger Magnus. »Här får folk njuta av bra design in action. Då är det mycket lättare att veta om man verkligen gillar den där lampan, om man nu har ätit flera måltider under den.«
Även köket och sängen går att beställa via TypeO. Om några vintagemöbler faller gästen i smaken så får hen köpa med sig direkt.
Tajmingen med öppningen av loftet har varit både bra och superdålig, med tanke på den pågående pandemin, konstaterar Magnus. Bra, för att loftet faktiskt erbjuder covid-säkrad vistelse, man behöver inte träffa någon annan människa i och med att man förfogar över eget kök.
»Och så superdålig tajming, för att driva hospitalityverksamhet denna pandemisommar är en klar utmaning.«
Gästerna erbjuds också olika matpaket, som kan beställas i förväg. Kylskåpet fylls med läckerheter från lokala producenter, och man kan också välja en specialkomponerad middag som man tillagar själv.
För som Micha säger »Det här är inte bara en bed, utan också en breakfast och dinner, om man vill.«
Foto Mike Karlsson Lundgren
LÄS MER:
De lämnade stan för lantlivet på Österlen – kika in