Efter endast ett halvår har vinbaren Gaston redan en stor skara trogna kunder. Hemligheten ligger i den avslappnade atmosfären som råder i den 40 kvm stora lokalen på Mälartorget 15. Sandellsandbergs fantastiska inredning med träklädda väggar, bar i marmor och stänkskydd i koppar skapar en optimal halvprivat stämning. Här trängs mediefolket med formgivare, arkitekter, söderhipsters och en och annan Gamla stan-local. »Trots att vi är en vinbar har vi även 120 sorters öl på flaska. Här är dessutom den enda platsen i världen där man kan njuta av The flying elks populära hamburgare alla dagar i veckan«, berättar sommeliern Fredrik Lundberg, som tidigare arbetade på populära PM i Växjö. Gaston har underlättat för sina kunder genom att dessutom öppna webbshop där man kan beställa hem cirka 100 av de 400 sorters vin som baren erbjuder. »De vinerna importerar vi själva, de resterande 300 konsumeras och byts ut löpande.«
Vilket vin serverar du till finmiddagen?
»2006 Giacomo Fenocchio Barolo Riserva Bussia! Det är ett rött vin med en mycket elegant smak. Slänger man det på karaff två timmar rundas det av perfekt och blir magiskt gott med en svamprisotto, eftersom krämigheten rundar av strävheten i tanninerna. Vinet kommer från Piemonte i norra Italien precis som den vita tryffeln, så det är en bra kombination.«