Så blir det nya Sturekvarteret – se alla bilder
Under tisdagen presenterades förslaget på den nya detaljplanen för Sturekvarteret i Stockholm – som ställs ut i en paviljong för allmänheten. Se videon och alla bilder på kvarterets utformning här.
Sturekvarteret – området kring Sturegallerian i centrala Stockholm – ska genomgå en stor ombyggnad, något som fått kritik från flera håll.
Fokus i renoveringen ligger bland annat på att lyfta fram Marmorhallarna, renovera och återställa fasader, samt skapa nya inre torg.
Projektet att utveckla Sturekvarteren är ett samarbete mellan ägarna Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) och Stockholms stad.
Läs också: De ska utveckla Stockholms mest exklusiva hem
För att så många stockholmare som möjligt ska få möjlighet att titta på förslaget, har Stadsbyggnadskontoret anordnat en utställning vid Tekniska Nämndhuset samt satt upp en paviljong på Stureplan. Paviljongen kommer att vara öppen mellan 16 maj och16 juni 2017.
– Vi vill att Sturekvarteret återigen blir den naturliga mötesplatsen i Stockholm och med det här förslaget kan vi göra den ambitionen verklighet. Vi skapar sammanhängande innergårdar, en ny klassisk matmarknad, naturliga mötesplatser i form av restauranger och ett nytt hotell samt moderna kontorslokaler och bostäder, säger Pascal Duhamel, ansvarig för ADIA:s fastighetsinvesteringar i Europa.
Efter att detaljplanssamrådet har genomförts och alla synpunkter har sammanställts, kommer man att tillsammans med staden att enas om den slutgiltiga detaljplanen.
Se videon och alla bilder på förslaget här:
Den nya undervåningen kommer sträcka sig under en stor del av kvarteret och bland annat bestå av den nya matmarknaden Sturehallen. Här skapas ett helt nytt våningsplan med mat som huvudfokus.
Undervåningen blir tillgänglig för besökare genom en ny nedgång från Marmorhallarna. I samband med byggnation skapas en ny koppling till tunnelbanan och den nuvarande slitna nedgången till tunnelbanan renoveras och fräschas upp.
Stures husfasader – som sträcker sig längs Birger Jarlsgatan, Sturegatan, Humlegårdsgatan och Grev Turegatan – återställs till sin historiska prakt från slutet av 1800-talet. Kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet samt garaget på Grev Turegatan kommer att rivas för att göra plats åt ett nytt hotell, kontor och fler bostäder.
Ett av Stureprojektets huvudsyften är att göra hela kvarteret tillgängligt för besökare. Genom att öppna upp kvarteret vill man ta fram historiska innergårdar och andra ytor som i dagsläget är dolda för allmänheten.
Sturebadets ingång är i dag undangömd inne i kvarteret och entrén från Stureplan mot Sturebadet är en trång korridor med lågt till tak. Det nya förslaget gör att det nya Curmans torg öppnas upp med direkt ingång till badet. Insidan av Sturebadet behåller sin historiska glans samtidigt som badet får en ny fasad.
Läs också: Här är Stockholms lyxigaste bostadsrättsförening
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.
Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook