Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta tips och knep

Vill du bli bättre på att inreda hållbart och miljövänligt? Det finns många knep att ta till för att göra en insats. Här är tipsen som gör det enkelt att inreda med miljön i åtanke i vardagen.

Annons

Att leva hållbart och att göra miljövänliga val behöver inte vara svårt, men det är en omställning om man inte gjort det förut. Man behöver bland annat börja återbruka mer, men även lära sig ett helt nytt sätt att tänka och konsumera.

Men det är just ett sådant skifte som vi börjat se i samhället. Allt fler väljer att göra medvetna val för miljöns skull och det är gissningsvis bara början på ett stort konsumtionsskifte. Enligt en Sifo-undersökning som gjordes på uppdrag av Avfall Sverige och Tradera under hösten 2018 känner 36 procent av svenskarna i dag olust inför att konsumera nyproducerade varor. Var femte svensk uppgav även att de handlade fler begagnade varor i dag, jämfört med två år sedan.

– Jag är övertygad om att vi står inför ett stort skifte i synen på konsumtionen. Vi är trötta på massproduktion från Kina, känner oss mätta och nästan illamående när vi tänker på hur ohållbar vår konsumtion är och allt fler börjar därför se över sina inköp, säger Sofia Hagelin, presschef hos Tradera.

Ljusa träslag som växer i Norden är ett miljösmart val i inredningen.
Naturmaterial och ljusa träslag som växer i Norden är ett miljösmart val i inredningen. | Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander  

När man ska tänka klimatsmart bör man tänka på alla delar i sin konsumtion, även inredningen. Miljöaspekten sträcker sig dessutom från att produktionen är skonsam mot miljön, till att transporten är klimatsmart och att produkten håller länge samt går att återvinna efter många år i flera hem. Genom att tänka cirkulärt blir de hållbara inredningsköpen även plånbokssmarta i längden.

Annons

Det är inte alltid helt enkelt att veta vilket val som är bäst ur ett miljöperspektiv. Då kan det vara bra att komma ihåg att det viktigaste är att man börjar applicera ett nytt tankesätt och gör bättre val allt eftersom, istället för att klandra sig för tidigare beslut. Ingen är perfekt och få kan ändra all sin konsumtion över en natt.

Vill du lära dig mer och bli bättre på att inreda hållbart? Här följer nio tips och knep som gör det enklare att inreda miljövänligt:

1. Återbruka och återanvänd

De flesta av oss har hunnit samla på sig en hel del möbler och inredningsdetaljer genom åren – och om du inte själv har gjort det så har du antagligen en vän eller släkting som har gjort det. Ta en titt på det du redan har och förnya det innan du köper något nytt. Går det att klä om den gamla soffan? Kanske uppdatera stolarna med nya sitsar? Ge din befintliga inredning ett så långt liv som möjligt för att minska miljöpåverkan.

Annons

Har du en möbel som skulle kunna användas längre, men som du inte kan uppdatera själv? Låt ett proffs göra det, det blir oftast billigare än att köpa nytt och är alltid ett bättre val för miljön.

2. Handla second hand

Ifall du behöver addera till inredningen – börja med att utforska second hand-utbudet. I dag byter många ut sina inredningsdetaljer allt för ofta, men lyckligtvis säljer många dem second hand istället för att slänga dem. Ta en tur till second hand-butikerna i din stad, besök loppisar eller spana in utbudet på auktioner och i second hand-annonser på nätet.

3. Tänk efter innan du köper nytt

Om du ska köpa nytt, gör det medvetet. Det man bör tänka på är såväl materialval som var och hur det man köper är producerat. Gör det till en vana att kolla upp material, tillverkningssätt och ursprung och läs på så att du vet skillnaden mellan de olika alternativen. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilket alternativ som är bättre, men genom att tänka på hela produktionskedjan och vara frågvis kan du ofta landa i ett så bra beslut som möjligt.

Annons

Tänk också på att välja inredning som står sig. En soffa med avtagbar klädsel går att ta hand om och uppdatera smidigt, medan ett bord i massivt trä går att slipa och vårda i många år framöver.

Oeko-tex och Gots-märkta lakan från Ellos Home
Bädda med miljömärkta lakan för en god natts sömn. Foto: Ellos Home  

4. Håll koll på materialen

Välj material som det finns gott om nära dig. Här i Norden är ljusa träslag som ek, furu och björk att föredra. Ifall du vill ha mörkare trä kan du välja betsade varianter av de nordiska träslagen. Mörka ädelträslag växer nämligen framför allt i avlägsna områden samt i tropik- och urskogarna.

Välj ekologiska naturmaterial när du vill handla miljövänligt, exempelvis miljöcertifierad bomull eller linne. Ska du handla material som läder och skinn bör du ta reda på hur de framställts och färgats. Plaster finns i både inredning och kläder, bland annat i form av polyester. Välj återvunnen polyester ifall du behöver köpa något i materialet.

Annons

5. Håll utkik efter rätt certifieringar

FSC, Svanen, EU Ecolabel, Gots… När det kommer till att välja material finns det en uppsjö av olika certifieringar och märkningar, vilket kan göra det svårt att hålla koll på skillnaderna. Därför gäller det att läsa på vad märkningen innebär. För textilier gäller det exempelvis att satsa på Gots- och Oeko-Tex 100-certifierade alternativ.

Flera butiker har även egna märkningar för att särskilja produkterna som är ett bättre val för miljön, men det garanterar inte alltid att produkten verkligen är klimatsmart. Kolla därför upp eller fråga vad märkningen innebär, ibland kan det exempelvis bara gälla materialet, men inte själva produktionen som ofta är den stora miljöboven.

6. Låt inredningen ta lite tid

När man inreder miljövänligt behöver det ofta ta lite längre tid, men det kommer synas i inredningen om du prioriterar kvalitet och gediget hantverk före kvantitet. Bo in dig och känn efter vad du verkligen behöver och vad som passar. Vi behöver sällan så mycket som vi tror.

Annons

Tänk även på att, förutom att välja kvalitetsmöbler, inreda för livet och inte enbart för bostaden i nuet. Då kommer dina inredningsinvesteringar att stå sig länge och hänga med i varje flytt. Känns det dyrt med kvalitets- och designmöbler? Spana in punkt nummer två – det finns mycket design att fynda second hand!

Hållbara materialval i köket är trä, glas och rostfritt
Välj trä, glas och rostfritt istället för plast i köket. Foto: Nick Neo för Alexander White/mäklare: Anna Herin  

7. Ersätt plasterna ditt hem

Plaster är dåliga för miljön och människan i alla led. Dock går det sällan att byta ut allt på en gång, utan det får ofta bli en successiv förändring. Byt ut plasten i köket mot rostfritt, trä och glas och glöm inte heller att se över resten av hemmets plaster som går att ersätta med mer hållbara och långlivade materialval.

8. Renovera varsamt

Att inreda hållbart handlar om att utgå från det som finns och det gäller även när det kommer till själva bostaden. Försök att se på de äldre stommarna med nya ögon innan du river ut och renoverar nytt. Går det att uppdatera den fullt fungerande basen istället? I köket kan ny färg och nya luckor räcka, medan det i andra rum kan räcka med att tapetsera väggarna eller olja golven.

Annons

När du renoverar bör du även tänka på miljöaspekten, bland annat när du väljer målarfärg alternativt tapet och klister. Det går dessutom att kika efter VVS-varor, golv och liknande på andrahandsmarknaden innan man köper nytt. Glöm inte heller att återvinna rätt genom att ta allt spill till återvinningscentralen.

9. Uppdatera hemmet på ett kreativt sätt

Många vill uppdatera sitt hem från säsong till säsong, exempelvis genom att göra det lite mysigare och mer ombonat under vinterhalvåret. Låt din kreativitet komma till användning genom att uppdatera med det du redan har istället för att köpa nytt.

Det kan vara så enkelt som att byta plats på möblerna eller att byta inredningsdetaljer som lampor, prydnadskuddar, växter och tavlor rum emellan. Prova – du kommer förvånas av lyftet det ger hemmet! Ett annat knep är att lägga undan vissa mer säsongsbetonade detaljer för att inte tröttna på dem och sedan plocka fram dem igen efter ett halvår.

Läs mer:

8 sätt att fira en miljövänligare jul

9 Instagramkonton att följa för dig som vill ha miljökoll

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 10 december 2018
Annons