Chutney på rödvinslök
Ingredienser:
3 scharlottenlökar, finhackade
2 msk olivolja
3 dl rödvin
1 lagerblad
3 msk socker
1 tsk rivet apelsinskal
Gör så här:
1. Börja med att fräsa löken i olivoljan – den ska ej få färg utan bara mjukna.
2. Häll sedan resten av ingredienserna i kastrullen och låt småkoka i ca 15 min, rör runt då och då.
3. Ställ åt sidan att svalna.
4. Häll upp i burk.
Paté med kycklinglever & salami
Ingredienser (8-10 personer):
500 g kalvfärs
500 g fläskfärs
150 g tärnad skinka
150 g salami i mindre bitar
150 g kycklinglever i mindre bitar
1 gul lök
0,5 dl ströbröd
3 ägg
1 dl marsalavin (kan uteslutas)
1 tsk mald kryddnejlika
0,5 dl hackade örter, t ex salvia och persilja
salt, svartpeppar
Till garnering:
Salviablad
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken. Lägg den tillsammans med ströbröd, ägg, marsalavin, kryddnejlika och örter i en bunke.
2. Blanda, tillsätt färs, skinka, salami och kycklinglever. Salta och peppra.
3. Lägg över i en patéform. Pressa samman till en slät yta, dekorera med några salviablad. Täck med folie.
4. Baka i vattenbad i ugnen på 200° i 1 timme.
5. Ta ut formen och låt svalna, sätt tyngder på patén så att den pressas samman över natten. Förvara i kylskåp.
6. Skiva upp och servera med rödvinslöken och din julkål.
Recept och styling: Linda Lundgren
Foto: Roland Persson
Styling: Karaff, Garbo interior. Fat till pate, Garbo interior. Liten tallrik, Mud, Asplund. Glas till såsen, privat. Vattenkaraff, Carina Seth Anderson/Garbo interior. Bestick, Zara home och Artilleriet.