Svenskt Tenn hyllar Josef Frank med utställning
Formgivarens tid i Sverige firas med en utställning av Josef Franks liv och arbete.
Under 1930-talet var läget för den judiska befolkningen i Österrike minst sagt spänt. Långt ifrån alla tog sig ur landet när tyskarna fick en allt växande närvaro, men Josef och Anna Frank lyckades. I december 1933 anlände de till Sverige, och bara en månad senare hade Frank inlett ett samarbete med Estrid Ericson, grundare av Svenskt Tenn, som skulle sträcka sig över deras liv.
I slutet av september öppnade en utställning, Frank 85, där Svenskt Tenn hyllar Josef Frank och hans arbete. Thommy Bindefeld är marknadschef och kreativt ansvarig på det anrika företaget, och menar att utställningen är en hyllning till Josef Franks kreativa bredd:
– Vi vill genom denna hyllningsutställning visa upp (…) det värde som hans formgivning bidragit till för den svenska designhistorien och för vår samtid, säger Thommy.
Utöver själva utställning lanserar också Svenskt Tenn produkter från deras Josef Frank-arkiv på nytt, bland annat den klassiska möbeln Skåp 2215, samt ett sideboard, en pall, en klassisk kaptensstol, och ett matbord. Alla bär klassiska Frank-signum, som höga ben, genombrutna stolsryggar och en blandning av olika träslag och material framtagna med största fingertoppskänsla.
Mellan åren 1979 och 1999 var Ann Wall vd för Svenskt Tenn, och är nu en av initiativtagarna bakom Frank 85. Som en slump fyller Wall själv 85 år i september.
– Ann Wall lade grunden till den kommersiella kulturinstitution som Svenskt Tenn är i dag, och initierade den affärsidé som företaget lever efter sedan dess; att föra Estrid Ericsons och Josef Franks arv vidare i modern tappning, säger Maria Veerasamy, vd på Svenskt Tenn.