fredrik karlsson

Titta in hemma hos vintageinredaren Fredrik Karlsson

Som gammal golfare har Fredrik Karlsson lätt för fokuserat tunnelseende. När han ­sadlade om till ­i­nredare tog han med sig koncentra­tionen och inställningen att satsa all vaken tid.

Annons
4 saker att tänka på när du inreder uteplatsen
4 saker att tänka på när du inreder uteplatsen
0:52

Det var när han spelade golf på college i USA som Fredrik Karlsson började inse att han skulle kunna använda sin energi och sitt fokus till någonting helt annat. Utan tillgång till student­rum hade han plötsligt en egen liten lägenhet att inreda. Tillbaka i Sverige fortsatte han att spela professionellt några år, samtidigt som intresset för vintagemöbler och inredning växte.

»Man får generellt dåligt gehör för inredningsdesign och antikviteter i omklädningsrum. Men när jag tog steget att börja med det här på heltid tyckte mina gamla kompisar att det var cool«, berättar han.

Fredrik Karlsson i en fåtölj ritad av Philip Arctander, 40-tal. Målning, Emma Bernhard. Lampa Pelikan floor lamp, J. T. Kalmar. Soffa, Hay.  

I dag hjälper Fredrik företag och privatpersoner med renoveringar och inredningsuppdrag och köper och säljer vintagedesign. Han jobbar också med kampanjer för företag som Fritz Hansen, Hästens med flera. De flesta uppdragsgivare hittar honom via hans Instagramkonto @fredrikkarlssoninteriors, som när det här skrivs har nära 95 000 följare. Tack vare kontot har han också kommit i kontakt med gallerister och andra samlare med samma inriktning som han själv.

Annons

»Jag är väldigt glad över att folk gillar det jag gör. I höstas gjorde jag ett privat projekt i New York samtidigt som jag hjälpte modeföretaget Off-White med deras showroom i Milano. Sedan köper och säljer jag möbler som jag själv tycker om vid sidan av mitt eget samlande. Det kan vara allt från en liten fin träskål på loppis till en exklusiv möbel som i dag står på ett välkänt galleri i New York eller Los Angeles.«

Stolar och skrivbord från Chandigarhprojektet, design Pierre Jeanneret. Svängbar väggampa, vintage. Målning, Wolfgang Voegele. Röd skulptur, Georges Jouve.  

Från idrottsvärlden har Fredrik med sig inställningen att satsa all vaken tid på det som han tror på och en stark vilja på att göra det på sitt eget sätt. Kanske sätter det också spår i hans inredningsprojekt.

Annons

»Jag har alltid tyckt om kontraster. För mig visar de att man vågar vara den man är, att man går sin egen väg. Kontraster skapar personlighet. Jag försöker uppmana folk att släppa sargen lite. Många fastnar i saker som de har sett hos andra, men om de vågar göra sin egen grej så blir det mycket bättre.«

Ett bord som funnits sedan 1930-talet kommer sanno­likt att leva ett tag till

Det var en dåvarande flickvän som drog med honom på visningen av hans nuvarande lägenhet. När de klev in var Fredrik nära att vända i ­dörren. Efter att precis ha avslutat en stor renovering var han inte särskilt intresserad av ännu ett renoveringsobjekt. Lägenheten såg ut som ett hopplöst fall med sneda golv, en bakvänd planlösning och inrökta ljusblå tapeter. Men så kom han in i det dåvarande sovrummet där sensommar­ljuset föll in från ett stort fönster mot gården. Och så var det klart.

Bord, Axel Einar Hjorth.  

Han bytte plats på sovrummet och det lilla köket innanför hallen och fick på så sätt en generös social del med fönster mot gården och ett mer avskilt sovrum. Alla golv och väggar behövde fixas och när han ändå höll på byggde Fredrik en väggfast hylla i sovrummet där det gamla köket stod, en idé han hade med sig från tidigare renoveringsobjekt.

Annons

Det här blev den sjunde lägenheten han gjorde i ordning till sig själv på ungefär lika många år. Han beskriver den som en summering av saker som blev bra i de tidigare lägenheterna.

Stol Standard, Jean Prouvé, Vitra. Pall, Charlotte Perriand, 60-tal.  

»Tanken var att behålla sekelskiftesdetaljer som stuckatur och dörrar. Jag ville låta det svenska sekelskiftet möta en fransk elegans som jag uppskattar mycket, med det chevron-mönstrade golvet, jordnära toner och lite mer vågade materialval«, berättar han.

Vi slår oss ner vid köksbordet. Det naturliga ljuset från fönstret bredvid oss sprids mjukt av den matta färgen på väggarna. Från början hade ­Fredrik en idé om att att göra köket svart, för det hade han aldrig gjort tidigare. Men det får vänta till en kommande lägenhet.

Höganäsvas, 40-tal. Förvaring File rack, Pierre Jeanneret.  

Möblemanget runt omkring oss är ett finsmakarurval av fransk mid-­centurymodernism. Vi snackar gallerinivå här: stolar och bord av Pierre ­Jeanneret för hans och kusinen Le Corbusiers magnifika Chandigarh-projekt, design av Jean Prouvé och Charlotte Perriand, uppblandat med nordisk formgivning. Men Fredriks designintresse började med dansken Poul Kjærholm.

Annons

För omkring åtta år sedan köpte han en svart PK22-fåtölj från 1995, tillverkad av Fritz Hansen. Något år senare sålde han den för att köpa en likadan, men tillverkad av originalproducenten E Kold Christensen på sextiotalet. Efter det tog det fart. Ett tag hade han en stor Kjærholms­samling med soffgrupp, soffbord och pallar. I dag söker han sig gärna längre bak i historien.

Målning, Emma Bernhard. Lampa Pelikan floor lamp, J. T. Kalmar. Soffa, Hay. Bord, Axel Einar Hjorth. Fåtölj, Philip Arctander, 40-tal. Pall, Charlotte Perriand, 60-tal.  

»Jag har samlat möbler i ungefär tio år och gått igenom en del olika ­faser. Men nu känner jag att jag har landat«, säger Fredrik.

»Jag är inte särskilt intresserad av trender. Trender är vad de är, de kommer och går. Men ett bord som funnits sedan trettiotalet kommer sannolikt att leva ett tag till. Det handlar inte så mycket om stil eller design utan om varför någonting togs fram.«

Bord, Axel Einar Hjorth. Stolar från Frankrike, troligen 60-tal. Lampa Multi-lite, Gubi.  

Han stryker med handen över det bastanta träbordet mellan oss. ­Upphovsmannen Axel Einar Hjorth ritade enormt exklusiva möbler som chefsarkitekt på Nordiska Kompaniet på trettiotalet. Men när efterfrågan ökade på enklare möbler skapade han vad som kom att bli känt som sportstugemöbler, robusta och enkelt konstruerade furumöbler som förenade influenser från allmoge och den framväxande modernismen. I dag är de internationella samlarobjekt.

Annons

Ju djupare man kommer i samlandet, desto mer mindre handlar det om sakerna och desto mer om de mänskliga mötena

»Det är samma sak med Pierre Jeannerets möbler till universitets­staden Chandigarh. Det var möbler ritade för massproduktion i billiga, ­lokala material. I dag tillverkas det tyvärr mycket kopior i trä som lagrats utomhus för att se gammalt ut.«

Vaser hittade på Myrorna i den platsbyggda hyllan i sovrummet.  

För att lära sig skilja original från kopior måste man läsa på och prata med folk som vet. Det blir, konstaterar Fredrik, ett visst mått av nörderi. Men i nörderiet finns också ett stort mått av gemenskap med andra ­nördar. Chandigarh-stolarna fick Fredrik tag på genom samlaren och galleristen Gerald Moreau som också skrivit om Pierre Jeannerets och Le Corbusiers arbete i Indien tillsammans kollegan Eric Touchaleaume. Fredrik har ­fortfarande regelbunden kontakt med dem. Från Galerie downtown i ­Paris kom ett exemplar av den nyutkomna boken Living with Charlotte Perriand med personlig hälsning med posten.

Blomvasen fångar ljuset i köket. Träskål, Alexandre Noll. Bord, Axel Einar Hjorth. Fransk stol, troligen 60-tal.  

»Ju djupare man kommer i samlandet, desto mer mindre handlar det om sakerna och desto mer om de mänskliga mötena, passionen och nätverket. För mig betyder sociala medier att jag kan ta kontakt med gallerister och även få ynnesten att bli hembjuden till en gallerist som Patrick Seguin för att titta på hans samling. För ett par år sedan fanns det inte i min vildaste fantasi att få möjlighet att träffa de här människorna och prata om deras grejer och erfarenheter.«

Annons

Fredrik Karlsson
ÅLDER 31 år.
BOR Östermalm, Stockholm
GÖR Inreder, köper och säljer design, Instagramprofil.
AKTUELL MED Inredningsprojekt i Sverige och utomlands.

Text Anders Bergmark

Foto Andy Liffner

 

LÄS MER: 

Marie Olssons Nylanders underbara stil: Här är hennes favoriter!

Kika in i Ellen Dixdotters och Jacob Holsts sommarhus på Österlen

Superstylisten Marie Olsson Nylander om sitt nya sommarpalats på Sicilien

Publicerat 29 april 2020
Annons