5 enkla grönsaker att odla i växthus
Närproducerat när det är som allra bäst. Få saker toppar hemodlat – de här grönsakerna odlar du enkelt i växthuset.
Intresset för odling har fått sig ett jättelikt uppsving det senaste året och inte är det så konstigt. I takt med att vi har spenderat betydligt mer tid på hemmaplan har tid lagts på att göra hemmiljön så ombonad och hemtrevlig som möjligt. När vädret äntligen börjar vända och varmare månader står runt hörnet skiftar vi naturligt fokus till både balkong och uteplats.
För dig som är sugen på att odla i växthus har vi samlat 5 tacksamma favoriter som inte bara är lättodlade utan även tål köld och skiftande väderlek. Dessutom kan du räkna med en snabb skörd – och vem älskar inte det?
Här är 5 enkla grönsaker att odla i växthuset:
1. Ärtskott
Satsa på ärtskott! Ärtskott är enkla att odla och nästintill omöjliga att misslyckas med. Här funkar de flesta ärtsorterna, även gula ärtor om du känner för det. När det är dags att så, så ärterna tätt i bretten med ett sådjup på drygt 1,5 centimeter. Se gärna till att lägga ärterna i blöt några timmar före sådden, helst i ljummet vatten.
Skotten skördar du genom att klippa av precis ovanför ett blad. Ärtskotten passar utmärkt som topping och du kommer märka att nya skott dyker upp väldigt snabbt.
2. Sallat
Att odla sallat är nog givet för många aspirerande hemmaodlare. En färgsprakande sallatsmix är dessutom enkel att få till och kräver inga stora ytor. Se till att så grunt, cirka 0,5 centimeter i djup, mullrik jord. Viktigt, som ofta präglar odling i allmänhet, är att bibehålla fukten i jorden.
Alternativen är många. Antingen varierar du olika sorter och sår i omgångar eller så köper du färdiga mixer. Välj asiastiska sallatssorter eller en klassisk plocksallat som inte bildar huvuden. Kika också efter fröpåsar som redan har blandade sorter.
Sallaten skördar du vartefter bladen växer fram. Plantorna kan du enkelt omplantera eller glesa ut om du vill fortsätta att odla under sommaren.
3. Rädisa
Krispiga och fiberrika rädisor är tacksamma grönsaker som blir skördklara på nolltid. Rädisor sår du grunt, runt 1 centimeter djupt i mullrik jord. Här är fukten A och O, om du lyckas bibehålla den har du med största sannolikhet en lyckad skörd att se framemot. Just rädisan behöver växa fort omgivna av fukt för att inte utveckla en besk och träig smak.
Ett tips sprida ut sådden och så i omgångar för en kontinuerlig skörd säsongen ut.
4. Spenat
Spenat är en god och näringsrik komponent full av hälsofördelar. Denna vitaminboostande favorit bredsår du tätt i näringsrik blomjord, med ett sådjup på 1 centimeter. Precis som med rädisan är det viktigt att inte slarva med fukten. Om spenaten blir för torr slutar den att producera blad.
Här skördar du först de mjälla babybladen. Senare kan du ta dig an de större, yttre bladen.
5. Rucola
Maxa med rucola! Rucolan sår du grunt, kring 0,5 centimeter djupt i blomjord. Som så många gånger tidigare är nyckeln för en lyckad skörd en jämnt fuktig jord, så se till att vara vaksam och inte slarva med vattning.
Rucolan skördar du när bladen är drygt 7 centimeter långa. För en kontinuerlig skörd säsongen ut är det smart att så i omgångar, allra helst varannan vecka.
Källa: Blomsterlandet & Wexthuset.
Foto: TT & Unsplash.