Så lyckas du med julstjärnan – 5 misstag att undvika
Julstjärnan är en av svenskarnas mest älskade julblommor. Samtidigt är den en känslig växt som lätt tappar blad. Se upp för dessa 5 misstag för att lyckas med din julstjärna!
Precis som föregående år har julstjärnan röstats fram som svenskarnas julfavorit även i år. Det visar Plantagens årliga undersökning Växter i jul. De djupt gröna bladen, kombinerat med den klarröda färgen gör blomman till en självklar julfavorit i de rätta kulörerna för högtiden.
Vacker med svårskött växt
Även om julstjärnan är populär, betyder det inte att den är helt okomplicerad att ta hand om.
– Julstjärnan är den julblomma som många kan tycka är den mest utmanande. Växten är känslig för kyla, mörker och för mycket vatten. Det krävs därför att man lägger lite tid på att lära känna växtens preferenser, säger Hans Jensen, trädgårdsmästare på Plantagen, i ett pressmeddelande.
Ursprungligen kommer julstjärnan från Mexiko. Där går det än idag att se vildvuxna julstjärnor i buskage som blir flera meter höga. De trivs som allra bäst i det varma och soliga klimatet.
– Faktum är att julstjärnan inte är särskilt förtjust i svensk vinter. Med sitt mexikanska ursprung är allt under 15 grader för kallt för denna favorit. Om den utsätts för temperaturer under detta kommer den börja tappa löven och sakta men säkert dö, förutsatt att temperaturen inte ändras snabbt, säger Hans Jensen.
Med rätt skötsel kan julstjärnan hålla sig fin hela julen. Vill du ha kvar din julstjärna längre än så går det utmärkt, när de röda eller vita kronbladen faller av kan du fortsätta ta hand om blomman som vanligt. Så småningom har du en jättefin helgrön krukväxt som håller året om.
5 misstag att undvika med din julstjärna
Här delar Plantagens trädgårdsmästare med sig av de viktigaste råden och de vanligaste misstagen som du bör undvika för att lyckas med din julstjärna.
1. Kylig transport
Undvik att blomman fryser på vägen hem. Kyla är julstjärnans största fiende. Linda in julstjärnan väl och undvik att förvara plantan utomhus i kylan under en längre tid. Här gäller det att komma hem så fort som möjligt.
2. Brist på solljus
Undvik att placera blomman utan tillgång till ljus. Julstjärnor som är placerade i naturligt ljus blommar ofta längre än de som placeras långt bort från ett fönster. Ljus gör också att de höga bladen får bättre färg. Placera därför plantan strategiskt så att ljuset från fönstret träffar plantan. Växtljus kan vara till hjälp i mörka hörn.
3. Kallt och dragigt
Undvik att placera blomman i drag och områden som utsätts för kyla. Om julstjärnan utsätts för kyla eller kallt drag blir löven fula och faller av. Växten trivs bäst i normal rumstemperatur, gärna runt 20 grader. Undvik att vädra nära julstjärnan.
4. För mycket (eller lite) vatten
Undvik att dränka blomman. Vattna julstjärnan med ljummet vatten varannan dag medan den blommar, men även här måste man ta hänsyn till växtens preferenser. Låt aldrig julstjärnan stå i vatten då det gör att rötterna ruttnar. En bra regel att komma ihåg är att julstjärnan kommer trivas bättre när det är lite för torrt än lite för fuktigt. Det är lättare att se om plantan får lite för lite vatten, för då får den gula blad som faller av. Om de däremot är övervattnade har skadan redan skett när man börjar se det på plantan.
5. För nära julgranen
Var försiktig med avståndet från granen och fruktfatet. Tycker du att det ser ut som att din julstjärna inte mår bra? Det kan bero på att den är placerad nära granen eller frukt. Både julgranen och frukten släpper ut eten, vilket gör att blomman blommar över snabbare. Tänk därför på att du inte placerar julstjärnan för nära granen eller frukten.
Källa: Plantagen, Blomsterfrämjandet, Interflora