Så lyckas du med din odling av luktärt och dahlia.

Undvik vanliga misstagen – när du odlar luktärt och dahlia

Både dahlia och luktärt är två extremt trendiga blommor att odla den här tiden på året. Därför har vi tagit hjälp av Hanna Wendelbo för att bena ut hur man bäst sköter om dem under säsongen.

Annons
TV: Så bygger du en smart köksträdgård
TV: Så bygger du en smart köksträdgård
1:50

Dahlia är vår favoritblomma just nu, vad ska man tänka på när man odlar den?

»Dahlior är väldigt tacksamma att odla. De är extremt frostkänsliga så med dem får man verkligen tänka över när frostrisken är över innan man planterar ut. Den hinner ju komma upp igen, men har man förodlat inomhus i typ två månader är det ju tråkigt att falla på målsnöret sista veckan för att man prickar in en järnnatt utomhus. «

Är det svårt att lyckas med dahlian?

»Dahlior är extrem lättskötta. De har lite mer skadedjur som gärna vill käka upp dem. Mördarsniglarna är ju galna i dahlior. «

Annons

Vill du bli av med mördarsniglarna i din trädgård? Här kan du läsa om hur du själv kan tillverka en egen fälla för skadedjuren!

Just nu älskar vi luktärt, har du något bra odlingstips?

»Luktärter, har du bra frön så är det den mest lättodlade blomma man kan tänka sig. Det har man inte trott tidigare, men de är alltså så tacksamma. Luktärter vill egentligen bara ha något att klättra på, men jag odlar den både i pallkrage, i kruka och som långa häckar i trädgården. Typ som avgränsningar i trädgården. De blir ju så vansinnigt höga. Då låter jag dem klättra på sådant vanligt fint fårnät och det syns ju inte sen. Det blir helt magiskt!«

Annons

Behöver luktärt mycket vatten?

»Luktärter vill ha vatten hela tiden, så det är viktigt att man är noggrann och kollar hela tiden att de inte torkar ut. Sedan slänger jag på en näve hönsgödsel lite då och då. Det blir dem så glada av. Den mest sympatiska egenskapen med luktärt är att ju mer du skördar, desto mer blommor får du.«

Hur ofta ska man skörda luktärt?

»Jag brukar gå över hela trädgården var tredje dag och skär av alla luktärter. Då får jag ett jättefång som jag sätter överallt i hela huset. Det är det bästa jag vet! De håller i vas kanske tre dagar, då slänger man ut dem och så går man ut och skördar av allt igen. De har ett väldigt kort liv i vasen, men på en planta får du hur mycket som helst.«

Hur gör man bäst en avgränsning i trädgården med luktärt?

»Odlar du i en jättestor kruka, låt säga en 50-liters kruka med riktigt god jord, som du hela tiden ser till att vattna och fyller på med hönsgödsel, så blommar de helt otroligt. De blir som stora väggar och avgränsningar i trädgården. Har du till exempel en stor uteplats där grannarna kanske är lite för nära. Sätt dit en kruka med luktärt, så har ni båda två något att njuta av.«

Annons

Hanna tipsar om att använda pelleterat hönsgödsel. Det torrt, luktar inte och man kan strö ut det enkelt ovanpå jordytan.

Hur länge blommar luktärt?

»Luktärten håller hela vägen fram tills frosten kommer och tar den. Mina börjar blomma vid midsommar och i oktober säger de goodbye. Då vet jag inte hur många kilo blommor jag hunnit plocka under den tiden.«

Vilka är dina favoritsorter?

»I år tänkte jag att jag skulle begränsa mig. Förra året odlade jag 28 olika sorter, 20 frön av varje. Ja det är rätt många plantor. Då tänkte jag i år att jag skulle inte odla lika många, utan jag skulle välja ut mina verkliga favoriter. Så då blev de 30 stycken istället.. Jag hade inte krukor ens så de räckte till alla, så jag har fått spara några till nästa år ändå. Men du vet, man hittar en vit som går åt det krispiga hållet och sedan hittar man en som går åt svagt aprikos och sedan hittar man en vit med små lila volanger. Hur ska man kunna välja?«

Annons

»Luktärt och dahlia är ju väldigt vackert i bukett tillsammans. Dahliorna som har de här stora och nästan groteska formerna tillsammans med de här mer fladdriga och eteriska luktärterna.«

Finns det några trender inom trädgårdsarbete som du tycker att en vanlig lekman bör uppmärksamma i år?

»Vi pratar jättemycket om bidöden just nu. Det är så himla lätt att bjuda in pollinatörerna i sin trädgård. Har man en pallkrage mitt på gräsmattan någonstans så kan man trycka ner lite sommarblommor i den. Det finns så mycket fina som man kan köpa på plantskolan om man inte hunnit så själv.«

»Vallmo är däremot inte för sent att så själv. Strössla ut lite på jordytan bara. Sjukt tacksamt. Det blir dels otroligt vackert och sedan kan du använda frökapslarna i torkade arrangemang under hösten och vintern. «

»Odla blommor och bjud in pollinatörerna i trädgården. De hjälper till att befrukta allt från körsbär, till äpplen och allt vad det är som blommor. Och allt vi äter! Hela 70 procent av allt vi äter kommer från pollinatörernas arbete.«

Annons

»Ja, ett annat tips! Ta en kruka och fyll den av riktigt bra jord, köp en planta av jätteverbena. en planta räcker. Sätt i krukan och ta lite sticklingar. Du kan rota dem i vatten och sedan sätta i små krukor så länge. Då får du en hel fabrik av jätteverbena. I augusti kommer du då ha den vackraste fjärilsrestaurang som någonsin har skådats. Låter man de fröställningarna stå kvar sedan, så kommer fåglarna och äter upp fröerna på hösten. De älskar att mumsa på dem!«

Se också: DIY – Dekorera ljus med pressade växter
Se också: DIY – Dekorera ljus med pressade växter
0:37
Publicerat 25 maj 2021
Annons