Så skapar du din drömträdgård – experterna tipsar!
Drömlikt prunkande, skogslik och mystisk eller harmoniskt rätlinjig? Oavsett hur dina drömmars trädgård ser ut behövs en del handfasta tips på vägen.
Skogsträdgården i Stockholm
Marika Delin, bokaktuell trädgårdsformgivare och illustratör.
Vilka förutsättningar krävs för att skapa en vild, lite skogslik trädgård?
»En skogsträdgård ska man bygga upp där man känner att det varit skogslik växtlighet eller där skogen finns nära. Topografin med sluttningar får gärna finnas kvar, för naturens egna former behövs, eller att man i alla fall fortfarande kan ana naturens former. Allra bäst är det om den sköna gropigheten från en skog finns bevarad.«
Vad är viktigast att börja med?
»Plantera några vackra träd. De kommer att ge tak och rumslighet. Se ut bra platser på sommaren, då ser du hur ljuset rör sig och solen faller. Bäst är att plantera träd på hösten, och gör det omsorgsfullt, i rejäla gropar, och var beredd att vattna en gång i veckan under kommande varma säsonger.«
Hur väljer jag sedan växter?
»Låt mindre träd och buskar bli aktörer i rumsligheten som skapas av de större träden. Sedan behövs också stora grupper av perenner och gräs som gör själva jobbet. Lägre lundväxter som blommar innan träden slagit ut och så några solitärperenner som trivs i halvskugga och växer sig höga och ståtliga och tar plats mot sensommar och höst, till exempel prydnadsgräset diamantrör, höstanemoner och silverax.«
Kan jag skapa något i den här stilen om min tomt är en platt, oinspirerande plätt?
»Då skulle jag rekommendera en lundformation. Några träd i grupp, gärna flerstammiga träd som japanskt körsbär, prydnadsapel eller häggmispel, de känns mer skogsnära än enstammiga. Och marktäckande perenner där under, till exempel sockblomma och myskmadra.«
Hur komponerar du med växter i din trädgård?
»Principen när jag gör växtkompositioner är att ju närmare huset planteringen ska vara, desto mer använder jag finväxter som luktpion och fingerborgsblomma. Längre ut i periferin kommer mer skogslika planteringar, med fält av marktäckare under mindre träd, gärna med en accentfärg som sprakar till här och var. Hela min trädgård är lite vild och skogslik, men den tämjs av stigarna med brunsvart täckbark och uteplatserna med krattat grus.«
Besöksträdgård i Sundsvall
Charlotte Andersson, driver besöksträdgården Katrinelunds trädgård i Sundsvall med kafé, butik, kurser och föredrag. Instagram: @charlottegardenflow
Vilka material arbetar du med för att skapa rum och strukturer?
»Jag använder sådant som är lätt att använda. Jag hittade ut i trädgården genom en sjukskrivning och har byggt upp den på egen hand när lusten har funnits. Stråken är jätteviktiga, det kan vara linjer med planteringar men också gångar och golv. Jag valde grusgångar som kändes passande till vårt gamla hus från 1800-talet. Med tiden har jag övergått till stenmjöl, för att få mer hårt packat underlag. Det är ett kostnadseffektivt, lugnt, enande material som också lyfter växterna. Det ger alla växter struktur.«
Hur tar man sig an en platt, tom plätt?
»Börja med inramningen: häckar, staket, träd eller plank. Inramning och insynsskydd är viktigt för att man ska känna sig trygg och må bra. Är det mycket platt behöver man jobba på höjden, försöka få till rum med växter framför allt men också genom exempelvis en pergola, staket, kanske ett växthus – allt som skapar indelningar och rum. Träd är förstås jätteviktiga för att få nivåer i trädgården.«
Vad kan jag göra i år för att få bra utgångs-läge till våren?
»Se det som en tvåstegsraket. Använd sommaren till att fundera vad du ska göra: Mät ut ytor, känn in storleken och var solen kommer. Börja göra grävarbetet, förbered marken och jordförbättra. Under höst och vinter kan du fundera på växter, beställ om du vill ha något speciellt eller exklusivt. Till våren har du planen klar.«
Dina bästa planteringstips?
»Plantera då lusten finns! Är det på våren, plantera på våren, men se till att vattna nyplanteringarna hela säsongen. Slarva aldrig med underarbetet: Gräv djupt, luckra upp och jordförbättra, rensa bort ogräs. Lägg 70 procent av din tid på jorden för ett bra resultat. Till sist, ta hjälp av plantskolan för att räkna hur ut många växter av en sort som krävs för att få önskad effekt.«
Dina favoriter bland träd, buskar, perenner?
»Idegranshäckar är viktiga strukturbyggare hos mig och så jobbar jag med beprövade perenner som klarar nyckfulla vintrar. Alla slags gräs, de är taktila, vackra och höga, och perenner som är fina på hösten, eftersom höstsäsongen blir allt längre.«
Trädgårdsdesigni Ytterjärna
Lina Sundberg, driver nystartade Naturlig form trädgårdsdesign tillsammans med sin mor Helena.Instagram: @naturligform
Vilka material arbetar du gärna med för att skapa rum och struktur?
»Trä, som naturligt grånad gran, tjärad eller målad i en mörkgrå linoljefärg. Betong, natursten som skiffer och markplattor. Kastanjestaket och grus.«
Hur tar man sig an en platt plätt?
»Fundera på vilka funktioner som ska rymmas på ytan samt vilket läge det är för att välja rätt sorts växter. Ska det vara en plats för avkoppling – tänk som att du ska bygga till ett rum med de tre elementen golv, väggar och tak. En vägg kan bestå av en klippt häck eller en spaljé, tak kan vara en pergola, takspaljerat träd eller eller ett flerstammigt träd med en sirlig krona och golven kan vara marksten, gräs eller grus.«
Dina bästa planeringstips?
»Gå ut och testa dig fram! Slå ner en pinne med en svart sopsäck på för att illustrera känslan av att ’här ska ett träd stå’, eller sätt pinnar på rad för att få en känsla av häcken. Markera ut planteringarnas djup med murarsnöre. En plantering bör vara minst 70 centimeter djup för att inte upplevas fjuttig. När du väl fyller rummet med perenner och buskar så måla i stora sjok, inte en här och en där, utan minst sju av samma sort, det skapar lugn och fin rytm.«
Dina favoriter bland träd, buskar, perenner?
»Jag väljer blad före blom och favoriterna finns i skuggplanteringarna, som kransveronika, murgröna och hasselört. Gärna växter som ger ett naturligt intryck och som finns runt om kring oss. Genom att lyfta in dem i våra trädgårdar kan man måla med stora penseldrag för ett mer grafiskt intryck. Till exempel himalayabjörk, med alldeles vit stam och något mörkare blad, är en mycket vacker kontrast mot en mörkgrön, välklippt granhäck.«