Dags att ta tag i häcken – här är Jenny Strömstedt och Victoria Skoglunds bästa råd
En välplanerad häck är trädgårdens ryggrad. Den delar upp trädgården och den ramar in. Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund delar med sig av sina bästa häcktips från succépodden Röda vita rosen.
I trädgårdspodden Röda vita rosen delar programledaren Jenny Strömstedt och trädgårdsmästaren Victoria Skoglund med sig av sina bästa tips för trädgård och odling. Succépoddens femte avsnittet pratas det om vikten av en välplanerad häck eller flera.
– En välplanerad häck är trädgårdens ryggrad och kan också fungera som avdelare eftersom den då skapar rum i trädgården. Jag har själv en ligusterhäck runt lusthuset som ramar in det. Den är runt 70 cm hög, berättar Victoria Skoglund.
Häckutbudet är enormt! Välj mellan friväxande med mer oregelbundna former eller variera med stramt klippta i olika höjder.
När man anlägger en häck, vad ska man då tänka på?
1. Läget? Blåsigt eller lugnt?
2. Lerjord eller sandig?
3. Om du bor i villaområde med liten tomt är det att rekommendera att hålla dig till mer strama, klippta häckar som ej blir för yviga och tar över.
Klippta häckar
Måbär är varmt att rekommendera. Den hålls låg precis som ligustern. Härdig, zon-6-7. Fantastiskt fin häck som blommar tidigt, redan i april. Då får man njuta lite längre av grönskan.
Avenbok. Fin klassiker. Lite minus för att bladen sitter kvar och är trist bruna under vintern.
Rödbladig bokhäck. Kopparfärgade blad, sitter kvar länge. Finare blad än avenbok.
Lärkhäck. ”Dilligt bladverk, ljust grön, håller vinden och klarar saltstänkta vindar så den passar dig som bor på en ö.
Havtorn. Tål också det blåsiga, saltstänkta, t ex på västkusten. Silvriga blad. Du måste ha två buskar för att det ska bli bär! Välj en hane och hona, för det krävs pollinering, de heter roligt nog Romeo och Julia. Bären är vitaminrika, syrliga och goda att göra saft och marmelad på.
Man kan köpa färdiga häckar om man vill! Eller stora uppväxta buskar. Det beror ju på vad plånboken tål.
Hur sätter du häck: Gör ett långt dike, jordförbättra, vattna mycket när häckplantorna etablerar sig. Vid torr vår och sommar är det bra att satsa på droppslang.
Friväxande häckar:
Buskros, rödbladig fläder. snöbollsbuske, korneller. Alla vackra som kan fungera som friväxande häckbuskar.