Trädgårdsmästarens tips: Så arrangerar du buketten som ett proffs!
I trädgårdsmästaren Rebecca Malmskölds prisbelönta blomstergård finns bukettkonst av högsta klass. Här berättar hon själv om lyckan med en egen snittblomsodling och bjuder på sina bästa tips.
En varm kväll i juli är vår blomstergård förtrollande. Dagens sysslor är avklarade och jag har en liten stund för mig själv innan det är dags att gå till sängs. Himlen är ljust rosatonad och odlingsbäddarna i blomstergården är så prunkande att det känns som att gå runt i en djungel av blommor och blad. Om jag följer gången med blicken mellan de proppfulla blomsterbäddarna ser jag hur kvällens sista ljus reflekteras i växthustaket nere i köksträdgården. Dörrarna är fortfarande på vid gavel för värmens skull och på den runda takknoppen har en svala precis landat för att begrunda utsikten över dalgången. I den stilla, ljumma luften hänger doften av kaprifol och luktärt.
Rebecca Malmsköld
Gör: Utbildad trädgårdsmästare/designer och har jobbat med det mesta inom yrket. Driver tillsammans med maken Stefan Eklund bokförlaget Hortensis som ger ut trädgårdslitteratur. Deras trädgård vann Årets Trädgård 2019.
Bor: Mute, i norra Halland, 17 km från Varberg inåt land. Trädgården har de byggt själva.
Trädgård: 3 800 kvm. Till den övergripande designen med uppmurade terrasser har de hämtat inspiration från Italien, medan planteringar och ”rumsinredning” är starkt influerade av den engelska arts and crafts-rörelsen.
Trädgårdsrum: 10 med olika funktion och teman.
I morgon är det helg och då vill jag ha det lite extra fint i hus och trädgård med blomsterarrangemang i varje vrå. Därför står jag nu här i vår blomstergård med sekatören redo i fickan och några kannor fyllda med vatten. Medan jag skördar känner jag hur jag töms på alla tankar förutom detta nu, hur den kreativa glädjen av att få skapa något med färg och form fyller mig fullständigt. Snart är kannorna fyllda av blommor och jag ställer in dem i redskapsboden. Där ska de stå och dra åt sig vatten till i morgon då själva arrangerandet ska göras.
Medan jag långsamt traskar tillbaka genom trädgården lyser en liten månskära på den ljusa sommarhimlen, då och då tramsar en liten fladdermus förbi.
I vår trädgård har vi många rum och vår blomstergård hör till mina absoluta favoriter. En kort tur hit fyller mig med kreativitet; tankar på olika färg- och formkombinationer är nästan oundvikliga bland så mycket blommor.
Ända sedan jag först började med trädgård har jag satt samman buketter. Inte bara för att fylla vaser utan också för att bättre förstå hur en kombination av växter skulle kunna fungera i en plantering. Att njuta av ett vackert blomsterarrangemang med balans mellan olika kontraster ger spännande idéer till planteringar och ibland även till hela trädgårdar.
Med en egen trädgård på nästan 4 000 kvadratmeter tänker man sig att det inte blir särskilt svårt att plocka blommor i överflöd. Märkligt nog verkar det bli svårare och svårare att plocka blommor ju mer färdig du blir med din trädgård. Egentligen är det inte så konstigt. Pionerna, riddarsporrarna och de gammaldags rosorna på vår rosenterrass är ju tänkta att vara vackra just där, just då. Skördar jag fem av tio blommor så kommer det att synas!
Trots alla våra planteringar kände jag mig alltså lite snål med våra blommor.
Det var någonstans här som tankarna på en snittblomsträdgård föddes. Funktionen skulle bli att odla blommor och andra växter till snitt och temat skulle förstås bli funktionellt, så enkelt som möjligt. Dessutom måste rummets växtmaterial framför allt bygga på ”klipp och kom igen”-växter. Det här är faktiskt lite av magin med vår blomstergård – ju mer du skördar, desto mer blommar det. Till dessa fantastiska växter hör bland annat dahlior, många moderna rosor och de flesta av våra gamla klassiska sommarblommor som zinnior, astrar, malvor, praktvädd, luktärter med mera. Det finns inte en dag från början av juli fram till den första frosten då vår blomstergård inte producerar blommor till snitt.
Visst plockar jag fortfarande blommor och växter i resten av trädgården också, men huvuddelen och framför allt blickfången till arrangemangen hämtar jag nu i blomstergården. Naturligtvis behöver man inte ha ett helt trädgårdsrum till bara snittblommor, men jag tror att fantasin skulle kunna flöda lite friare om det fanns en bestämd plats för odling av några ”klipp och kom igen”-växter. Kanske bara en pallkrage eller två. Med en egen liten snittblomsodling är det enkelt och roligt att göra fint både ute och inne, och det är också lätt att vara generös med vackra buketter!
Arrangera som ett proffs
• Skörda blommorna kvällen innan de ska arrangeras.
• Gör gärna en provbukett.
• Putsa bort alla blad som hamnar under vattennivån.
•Låt blommorna stå svalt i vatten upp till ”nackarna” tills de ska arrangeras.
• Ställ skålen/vasen på plats.
• Lägg i lämpligt blomsterstöd. Är det ett stort arrangemang använder jag ofta både en hållare i glas och lite hönsnät.
• Fyll på vatten.
• Börja med fyllnadsmaterialet, försök att bygga upp storleken på arrangemanget.
• Placera ut blickfången.
• Fyll på med mer fyllnad och blickfång och kanske också några uppstickare.
• När arrangemanget är klart, fyll eventuellt på med mer vatten.
Lyckas med snittblomsodling
1. Sol. De flesta snittblommor älskar ett soligt läge.
2. Vindskydd. Tunga blomstjälkar blåser lätt sönder i ett utsatt läge.
3. Vatten. En blomsterodling behöver mycket vatten, se till att det finns en vattenslang i närheten.
4. Annat markmaterial än gräs på gångar. Sten- och grusgångar minskar sniglars framfart och gräs blir ofta svårskött i smala gångar mellan odlingsbäddar.
5. Upphöjda bäddar. Ökar värmen i jorden och ger en bekvämare arbetshöjd, lättare att freda från sniglar och ogräs också.
6. Odla på höjden. Spara plats i odlingsbäddarna genom att odla klätterväxter mot spaljé, mur, vägg eller plank.
7. Nära till kompost. En snittblomsodling producerar mängder av organiskt material som behöver läggas någonstans. Med en kompost blir blad och stjälkklipp, bortputsade blommor och gamla buketter till ny näring som kan återföras till jorden efter hand.
8. Gödning. Snittblommor behöver gödslas för att orka blomma bra. Vi gödslar med välbrunnen hästgödsel och kompost en gång på våren varje år. Under säsongen lägger vi gräsklipp mellan plantorna.
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.