Vårens hetaste trädgårdstrender du bara måste ha koll på
Trädgård är egentligen ingen trend, det är en livsstil. Att intresset ökar för det gröna livet är ett faktum. Vi listar de hetaste trenderna just nu.
Trädgårdstider, Karl Fredrik på Österlen och Mandelmanns gård, TV-program som lockar miljonpublik vecka efter vecka och som talar till vårt växande intresse för trädgård och livet på landet.
Många av oss har rötterna i det gamla bondesamhället så att vi vill odla vår trädgård och skörda väl mat är ju inte några konstigheter. Vi vill dessutom ha koll på vad vi stoppar i, äta nyttigare och vara ute mycket.
Att bo utanför storstaden är också en trend. Folk flyttar mer ut än in i Stockholm och priserna på sommarhus rakar i höjden.
Här är fem trender för en grönare livsstil.
1. Växthus
Googla på växthus och du hittar mängder. Men vi vågar inte svära på att de inte redan är slutsålda! Lite som med dahlior, vars knölar sålde slut i januari. Ett växthus kan ju vara en plats för både odling och umgänge om du har möjlighet.
Har du balkong finns det varianter som passar där. Vill du fokusera på odling och frösådd är kanske ett klassiskt växthus på 6–10 kvm lämpligt. Men vill du ha plats för både arbetsbänk och en eller flera sittplatser kan det vara värt att satsa på ett större (15 kvadratmeter är gränsen för hur stort växthus man får ha utan att ansöka om bygglov)
Fundera över placering innan du sätter igång. Det är viktigt att växterna i växthuset får tillräckligt med ljus, men de får heller inte utsättas för överdrivet mycket sol. Bäst står växthuset på en plats med vandrande skugga, till exempel under ett lövträd som inte är så tätt. Det är också bättre med förmiddagssol än eftermiddagssol.
Växthus blir lätt för varma. Minst två fönster behöver kunna öppnas för att skapa korsdrag.
2. Allt på tallriken
Nu vill vi odla vår egen mat, både för att kolla vad vi stoppar i oss och för tillfredsställelsen att skörda egen sallat, tomater, squash, gurka osv. Och det är ju inte ens svårt.
Du behöver inte ha ett stort trädgårdsland, du kan odla grönsaker på balkongen, i krukor, i pallkrage eller odlingsbänk. Rädisor, sallat eller till och med potatis går alldeles utmärkt att odla i stora krukor eller hinkar på balkongen. Så fort du kan gräva i marken på våren kan du så till exempel romansallat, rädisa, dill, persilja, plocksallat, sockerärta och spenat.
Var beredd på att gå på nitar, men misstagen tar oss vidare och nästa år får du perfekta morötter!
3. Bokashi
Många har hört ordet, och även om det inte är helt etablerat i folkmun så är det en trend som ökat lavinartat de senaste åren.
Bokashi är ett speciellt sätt att kompostera på, som gör att matavfall med hjälp av en speciell bakterieblandning blir till näringsrik odlingsjord på bara några veckor. Kompostmetoden är ett både miljövänligt och smidigt sätt att ta vara på sitt eget avfall.
– Bokashi är så klimatsmart, för det binder kol och kväve som annars hade kunnat bli koldioxid och metan i luften. Jorden kan hålla dubbelt så mycket kol som luften kan, så man kan använda det till att dra ner på växthusgaser, Malin Sairio är en av de främsta bokashi-experterna i Sverige.
4. Täckodling
Det här är en odlingstyp som musikern och bonden Stefan Sundström talat sig varm för och slagits för länge.
Med täckodling menas en odlingsform där man eftersträvar att hålla jorden täckt, ofta med organiskt material. Man använder gräsklipp, halm, hö och ibland även tidningar, papp och andra material. Fördelen med täckodling är att man slipper rensa ogräs och att marken hålls fuktig under täcket. Om man använder material som gräs och hö ger täcket också näring till växterna. Mandelmanns täcker bland annat med fårull, som dessutom håller rådjuren borta.
5. Anlägg en äng
Drömmen om en blomsteräng är stark och levande. Många av oss blir nostalgiska av bara tanken. Och så gott det gör sen! Ett öppet landskap bidrar till den biologiska mångfalden och får blommor och bin att pollinera mer. Om det inte sker, tar maten slut.
Den bästa tiden att så en blomsteräng med vildblommor är under hösten, men det går även bra tidigt på våren. Vid sådd under försommar måste man oftast vattna om det blir torr väderlek, och undvik sådd vid de varma sommarmånaderna.
Man kan antingen så frön eller köpa plantor. Det finns färdiga ängsfröblandningar för olika ängstyper. Det finns även färdiga ängsmattor med fröer som bara är att rulla ut.
Foto: TT