Kika in i Sea Ranch-inspirerade sommarhuset på Gotland
Med det amerikanska Sea Ranch-projektet som inspiration byggde Malin och Andreas ett gotländskt sommarhus som är perfekt anpassat efter platsen och tar in den omgivande naturen.
Från havet ger den här delen av västra Gotland ett kärvt och vindpinat intryck. Långa steniga stränder övergår i en stigning bevuxen med ris och knotiga tallar. Men snart mjukas det karga kustlandskapet upp i ett lapptäcke av åkrar och ängsmarker. Där det vilda och det uppodlade möts, på en höjd med fri sikt mot havet och horisonten, har Malin och Andreas byggt ett sommarhus som elegant och varsamt satt sig till rätta på platsen. Huskroppen och uteplatserna är byggda i nivåer som följer landskapets topografi.
Placeringen mot sluttningen och havet ger en känsla av avskildhet från annan bebyggelse i närheten. Ytterpanelen i gran, bestruken med tjärolja, grånar vackert bland de sparade träden. På natursköna platser som den här tycks naturen ställa sina egna krav på det som byggs.
Malin och Andreas lät sig inspireras av ett berömt exempel från en annan karg kuststräcka. I norra Kalifornien uppfördes det visionära projektet Sea Ranch i mitten av 60-talet.
Saker att tänka på när du planerar pool
En grupp progressiva arkitekter skapade ett litet samhälle byggt på ekologiska principer. En grundtanke som fått stor betydelse för senare villaarkitektur var att byggnaderna skulle anpassas efter den omgivande naturen, inte dominera den.
»Vi ville att vårt hus skulle smälta in i naturen här på samma sätt. Vi tittade också på de amerikanska Case Study-husen, bland annat Eames House, för att få inspiration till hur vi skulle kunna skapa ljus och rymd i huset fast formatet är ganska litet«, berättar Andreas.
Malin och Andreas bästa pooltips
1. Välj rätt plats.
»Placeringen på tomten är central. Vi lät poolen falla ner en nivå i förhållande till matplatsen vilket skapade ett rum i rummet på terrassen.«
2. Omgivningen sätter känslan.
»Vår pool smälter in väl i landskapet. Vi har behållit träd runt omkring vilket gör att den känns intim och mysig att vara i.«
3. Var noga med detaljerna.
»En trappa är alltid trevligt. Har man barn är det outstanding. En stege ger ett mer avskalat intryck men här slår funktionen estetiken.«
4. Håll tekniken på avstånd.
»Det är bra att ha teknikutrymmet en bit ifrån poolen eftersom det kan låta.«
5. Var rädd om vattnet.
»Vi har saltvatten från havet i poolen och använder en saltklorinator som omvandlar saltet till klor. Det gör att vi inte behöver hantera så mycket kemikalier.«
Att de hamnade just på Gotland beror på att Malin tillbringat alla sina barndomssomrar på ön och sedan dess drömt om att någon gång ha ett eget hus här. Men att hitta något visade sig inte vara alldeles enkelt, särskilt inte eftersom de ville bo nära havet. Paret tittade på både torp och andra tomter innan de slutligen hittade hit.
»Vi fastnade för den vackra naturen, närheten till havet och de fantastiska solnedgångarna. Havet är en stor del av dragningskraften. Det skiftar i färg hela tiden. Dagar när det går stora vågor så hörs det. Andra dagar är det helt stilla«, berättar hon. För att få hjälp att förverkliga huset vände de sig till arkitekten Martina Eriksson som driver kontoret M arkitektur.
En utmaning med projektet var att detaljplanen för området bara medgav 95 kvadratmeter boendeyta. För att spara utrymme skapade de en planlösning som bygger på funktioner som familjen vill ha, snarare är på traditionella rum. Resultatet blev en öppen planlösning med en stark naturlig koppling mellan rummen inomhus och med generösa uterum på husets sidor.
»Som somrarna är på Gotland ska gränserna mellan inne och ute knappt upplevas. Att alla rum fortsätter utåt gör att man får en annan upplevelse av hur stort huset är. Det har Martina löst på ett fantastiskt sätt«, säger Malin.
Generösa fönster som låter naturen bli en del av huset
»Huset är tydligt indelat i en privat del och en mer social del. Både sovrummen och den sociala delen förlängs av terrasser. Det gör att fast det är litet så kan den som vill hitta ett eget krypin, samtidigt som det finns möjlighet att skapa sociala sammanhang. Det är inga problem att vara flera barnfamiljer här«, fortsätter hon.
Generösa fönsterpartier släpper in dagsljuset och låter den omgivande naturen bli en del av rumsupplevelsen inomhus. Från det stora allrummet kan man följa solens gång med alla skiftningar i det naturliga ljuset under dagen.
I husets privata del ligger sovrummen på rad längs en korridor. Här döljer svarta väggpaneler av återvunnen ull bland annat förvaring som flyttats ut från sovrummen för att spara utrymme. Av samma skäl är all möblering i sovrummen platsbyggd av en lokal snickare.
Ett lika fantastiskt hus på vintern som på sommaren
»Vi valde att göra sovrummen små av kvadratmeterskäl men tack vare stora ljusinsläpp och egna utgångar känns de relativt stora. Hela huset upplevs dubbelt så stort på sommaren. På vintern är det också fantastiskt att tända en brasa och uppleva närheten till det karga landskapet precis utanför«, konstaterar Andreas. Inomhusmiljön bygger på ett fåtal utvalda material som tål slitage och åldras väl. Golvet är av kalksten från Slite Stenhuggeri och väggarna av ohyvlad, vitmålad granpanel. Möbleringen är även den mycket sparsmakad.
En matsalsmöbel, en dagbädd och en sittgrupp vid den värmande kaminen är i stort sett allt som behövs. »Invändigt har vi valt att hålla det rent och enkelt. Huset har en genomgående färgskala som hjälper till att skapa en känsla av rymd«, säger Andreas. På husets utsida fortsätter rummen ut på terrasser. Allrummet öppnar sig mot en generös uteplats med matplats och ett utekök som Andreas byggde i fjol.
Poolen ligger en nivå ner från uteplatsen, en nivåskillnad som skapar en behaglig känsla av avskildhet. Sovrummen öppnar sig mot en egen terrass och likaså badrummet, som kompletteras med en utedusch och en liten sittplats. Familjen tillbringar så mycket som möjligt av somrarna här men kommer även hit under resten av året.
»Vi kan komma hit och vara närvarande i naturen under alla årstider. Det är en plats där vi både tankar energi för oss själva och där vi umgås med vänner och familj«, säger Malin.