Pernilla Wåhlin Noréns nya bok – skogen och slöjden
Stadsarkitekten Pernilla Wåhlin Norén visar i en ny bok att bra arkitektur kan börja med att tälja en sked. Här är allt du vill veta om Skogen och Slöjden.
Det här är ingen bok om att binda kransar i säsong och duka med »det som finns i skog och mark«. Visserligen heter den Skogen och Slöjden och bjuder på 44 DIY-projekt med material från naturen. Och en del förföriska bilder på kransar av renfana och girlander av liljekonvaljblad. Men som det ofta visar sig är det privata, lövgirlander till fest och rönnbärskrans till kräftis, inte bara dekoration. Det här är en bok om arkitektur, demokrati och om att börja från grunden. Pernilla Wåhlin Norén är husarkitekt och sedan några år tillbaka stadsarkitekt i sin hemstad Borlänge. Hon har fem barn och bor i ett trähus som hon ritat själv.
Hennes familj är från trakten sedan generationer, farfar drev flottfärjan mellan timmerstockarna innan bron, som numera leder ut från stan över älven, byggdes.
I bokens inledning skriver hon så här:
»Att se till att alla barn lär sig om sina rättigheter är viktigt och därför är det ett ansvar som stadsarkitekter har, att se till att alla barn får hålla i trä och lära sig om träden där de bor. Det är en befogad träbyggnadsstrategi. Vi kan ha hur många trästrategier som helst, men de är alla utan verkan om ingen längre vet vad trä är.«
Stadsarkitekt Pernilla Noréns arkitekturkollon
Därför håller Pernilla sedan några år i arkitekturkollon för barn och ungdomar i Borlänge. För att de ska få chansen att umgås med träd och trä, hålla i materialet trä, lära sig om naturen. För det är där allt börjar. »Byggbranschen står för ett stort klimatavtryck. Jag vill gärna ge en stor känga till branschen som har rationaliserat bort all riktig kunskap. Man har tappat det nästan. Vi har ju många som vill bygga med trä. Och då är det viktigt att man någon gång har hållit i en träbit. Man ska hålla i trä för att förstå trä. Man ska börja med den här kontakten. Den får man inte rationalisera bort«, säger Pernilla med eftertryck.
»Man behöver vara på en plats om man ska bygga något där. Många ritar hus utan att ens har varit på platsen. Och då blir det så klart dåligt. Mycket av det här sinnliga är otroligt viktigt, att man hela tiden tänker på att man upplever en plats med hela kroppen, att man behöver använda sina sinnen.«
Arkitekturkollona är en medborgardialog, slår hon fast. Hon vill lära ut hur viktiga de sinnliga intrycken är för att förstå en plats.
Och arkitekturkollona var också synnerligen viktiga för att det skulle bli en bok. När redaktören Marie ringde från Natur & Kultur för att fråga om Pernilla kunde tänka sig att göra en bok, var hon nämligen först tveksam. Att förlaget ringde berodde nog på Pernillas Instagramkonto @pernillawnoren, där hon lägger upp vackra bilder från sin slöjd, naturen och ibland sitt hus. Projekten avlöser varandra, det mesta görs med oerhört enkla medel.
»Jag kände att jag egentligen inte hade tid, med jobbet och barnen. Men sedan kom jag på att jag ju kunde göra en bok som blev som en handbok till arkitekturkollon, och på det viset slår två flugor i en smäll.«
Skogen och Slöjden av Pernilla Wåhlin Norén
Skogen och Slöjden bjuder på olika tekniker för att göra girlander och kronor av löv, kransar av gran. Pernilla flätar med näver och gör korgar av pil. Hon gör en matta av mossa och kransar av myrull. Hon verkar som en allkonstnär. Vackra bilder avlöser varandra med chosefria förklaringar. Hennes barn är med ibland.
»Ja de är med på kollona ibland också, för att komma runt GDPR när det ska tas bilder. Det är inte så att vi konstant måste slöjda hemma. Vi har ingen tv, men vi har skärmar. Men jag tycker slöjden hjälper en väldigt mycket att vara här och nu. Jag har alltid velat ha någonting för händerna, jag blir rastlös annars. Det var väl så slöjden började för mig.«
Pernilla kom till arkitekturen via slöjden, hennes familj har haft hantverk och slöjd med sig genom generationer. »Om du flätar med pil lär du dig massor om växten pil. Hur den luktar, hur böjlig den är, att den finns i olika färger. Hantverk bjuder på en mängd kunskap.«
Boken kallar hon för en handbok om skogshantverk. »Den innehåller bara några bokstäver i skogsalfabetet, men jag hoppas ändå att den ger dig många fina berättelser.«
Pernilla Wåhlin Norén
Ålder 40 år.
Bor i Borlänge.
Gör stadsarkitekt Aktuell med boken Skogen och Slöjden, 44 hantverksprojekt för ökad skogskunskap som släpptes i april av Natur och Kultur.