Det här är Nöj dig – av Finn Ahlgren
Finn Ahlgrens råsnickeri får oss att reflektera över vad som egentligen är mest attraktivt. Omvärdera era estetiska sinnen – fult och fel är inte synonymer.
Formgivaren och konsthantverkaren Finn Ahlgren tycks sällan träffa en bit trä eller återvunnet material han inte gillar. I det många skulle klassificera som oanvändbart finner han både nytta och skönhet. Genom att utmana och ifrågasätta våra estetiska sinnen – istället omfamna det fula och oundvikliga slitaget. I samband med den senaste utställningen Lifestyle embrace presenterades en serie möbler, vars beståndsdelar nog skulle gå de flesta möbeldesigners förbi, under parollen »Nöj dig!«
»Jag känner att jag har hittat något nytt och väldigt spännande här. Samtidigt som jag fortfarande är lite tagen av mottagandet mina möbler fick i samband med utställningen. Det förvånade mig att folk tyckte mina möbler var snygga, jag har varit mitt i den här processen så länge att jag inte kunnat se det. Allt material är ju trasigt och saker som någon slängt bort – att jag skulle ha kapacitet att sätta ihop det till något som anses attraktivt hade jag ingen aning om«, säger Finn Ahlgren.
»Jag tycker att det perfekta är ointressant. Det fula däremot har karaktär, är unikt. Det fula har sällan någonting att dölja, kräver inte någon kostsam åtgärd utan sköter sig själv. Det representerar bredd och diversifiering, tolerans och acceptans och är något jag tycker att vi borde vara stolta över.«
Håller kurser i råsnickeri
Med det menar han inte att ta avstånd från vackra saker, frånvaron av skönhet är ingenting vi bör sträva efter – men vi bör vara mer kritiska till sättet vi överkonsumerar den. »Jag menar, är jakten på det snygga något verkligen som får oss att må bra? Att allt vi kommer i kontakt med ska granskas och bedömas. Jag har svårt att tro det.«
För att sprida gospeln håller han med jämna mellanrum även kurser i råsnickeri, där hastighet och funktion är de två stora nycklarna. De estetiska kraven lika med noll och det ojämna materialet, allra helst upphittat i en lokal container, anses vara en klar fördel för möbelns karaktär. Finn Ahlgren uppmanar sina elever att alltid välja sin egen skaparkraft före den färdigpaketerade byggsatsen.
»Alla ska kunna snickra. Man behöver inte vara bra på det och resultatet behöver inte bli snyggt. Men att kunna foga ihop träbitar till något som liknar och fungerar som en möbel borde vara en grundläggande kunskap.«