Ekbacken Studios, pall och bord

Residence Stora Formpris 2023: Årets Gamechanger till Ekbacken Studios

Kristina Tjäder och Ekbacken Studios vinner priset som Årets gamechanger i Residence Stora Formpris.

Annons

Juryns motivering:

»Omdefiniera begreppet lyxkonsumtion, skapa möbler av avfall och på allvar sätta igång diskursen kring vårt sätt att köpa och slänga tingen. En ambitiös spelare som trycker på i rätt riktning för jordens och alla vårs skull.«

Lägenhet i gamla stan – Fylld med vintageinredning.
Lägenhet i gamla stan – Fylld med vintageinredning.
0:50

Möbler tillverkade av fisknät? Det låter som en science fiction-vision, men är absolut nu och absolut framtid. Ekbacken Studios har slagit oss med häpnad med sina organiskt formade lyxmöbler, skapade just från begagnade portugisiska fisknät. Hur fungerar det? Teknik möter design möter miljöfrågor. »Vi fiskar inte upp näten direkt ur havet utan använder materialet Penylon som kommer från använda fiskenät«, berättar Kristina Tjäder, grundare av bolaget.

Annons

Hon startade modemärket Dagmar, men har nu klivit över till cirkulär tillverkning. Råvaran processas ur fisknät som lämnas in till Peniche Ocean Watch, ett blått cirkulärt initiativ, som har avtal med portugisiska fiskeri­bolag. I dag dumpas fisknät i haven eftersom det är dyrare att laga och återvinna näten än att köpa nya. Dessutom används de bara 1–2 gånger innan de kasseras, en galenskap som Ekbacken Studios nu är med att parera.

Näten sorteras, tvättas, rensas och kvarnas till granulat. Stenmineraler tillsätts som förstärkning och materielet 3D-printas till möbler.

Kristina Tjäder
Kristina Tjäder, grundare av Ekbacken Studios.  

3D-printing med penylongranulat

Ekbacken Studios, Eel Chair
Eel Chair av återvunnet fisknät, Ekbacken Studios.  

Det tar 3–4 timmar att tillverka stommen till en Eel lounge chair, som sedan putsas och efterbearbetas, precis som i vilket snickeri som helst. »Det är mycket handpåläggning.« Men är det miljöklokt att 3D-printa? »Vid bränning av ett kilo fisknät släpps det ut cirka tre kilo koldioxidekvivalenter. Vid 3D-printing med penylongranulat släpps det ut bara ett halvt kilo«, berättar medgrundaren Karoline Teigland.

Annons

»Vi är inte nöjda där vi står i dag. Vi genererar ännu utsläpp, men vi minskar dem. På sikt vill vi bli klimatneutrala.«

Formgivningen gör Kristina tillsammans med Karoline. »Inspirationen kommer från havet. Vi vill skapa tidlösa produkter, då är naturens egna former alltid aktuella«, säger Kristina.

Samarbeten med Chalmers och RISE

Möblerna med sina mjuka slingor och organiska former har en futuristisk, marin karaktär. De syns och tar plats i rummet. »Vi kallar dem kommunikationspjäser.« De har också mycket att berätta. I dag printas möblerna i Sverige, men ett långsiktigt mål är att tillverka globalt på lokal nivå, att möblerna tas fram i de länder där de beställts. Samarbeten har inletts med Chalmers och RISE för att mäta klimatpåverkan för såna upplägg. Ekbacken Studios vill också omdefiniera begreppet lyx.

»Givet klimatkrisen har begreppet lyx fått en dålig bismak. Hur kan vi ändra våra grundprinciper? För de yngre innefattar lyx också samvete och framtid«, säger Kristina. Det handlar om ekologi på alla plan, socialt som tekniskt. »Vi vill inspirera och påverka människor. Vi måste cirkulera och skapa sådant som har positiv effekt på riktigt.«

Annons

Ekbacken Studios sträcker sig från vetenskap till modern lyx. Välkomna, jobba på, forska, ge klok form åt framtiden.

Publicerat 31 augusti 2023
Annons