Arkitektritade fritidsvillan – inspirerad av ursprungsbefolkningen i Mexiko
Arkitekten Emelie Holmberg byggde ett naturnära fritidsboende på Väddö och lät det bli prototyp för ett hållbart, modulärt boendekoncept inspirerat av ursprungsbefolkningen i Chiapas.
På Väddö norr om Stockholm, ett par minuters gångväg från Ålands hav, höjer sig en liten platå i skogen där gran och tall glesnar och ger plats för en glänta. Här svävar två nätta små huskroppar på ett trädäck strax över marken, sammanbundna av ett tak. Mellan dem öppnar sig ett generöst uterum med plats för hängmatta och bekväma utemöbler. Den vilda växtligheten kryper nära inpå.
Emelie Holmberg
Ålder 35 år. Bor Med shiban Bella i Markeliushuset vid Norr Mälarstrand och i fritidshus på Väddö. Gör Arkitekt och entreprenör.
Aktuell med Boende- konceptet och husföretaget Gimme shelter.
På ena sidan växer en gammal tall rakt genom trädäcket. »Jag har varit noga med att spara träd runt omkring. Träden ska nästan bli en del av byggnaden, som om den kommit upp ur själva skogen. Modulerna är upplyfta på plintar för att få den där lättheten och känslan av att byggnaden inte är så permanent. Det finns en hierarki. Naturen var här först«, säger arkitekten Emelie Holmberg.
Företaget Gimme Shelter
Huset, som stod klart 2020, är Emelies fritidsbostad och också en slags fullskalemodell för ett modulärt huskoncept som hon utvecklat i det egna företaget Gimme Shelter.
”Gimme Shelter är ett system med moduler i olika storlekar som kan kombineras på många olika sätt efter behov och budget. Det är en design som kan produceras industriellt men som ändå ger enorm flexibilitet”, berättar hon.
Just det här huset består av modulen H15 som innehåller sovrummet, utedelen U15 och modulen H40 med kök och vardagsrum.
Huset på Väddö var inte bara första gången modulerna blev byggda. Bygget var också en möjlighet för Emelie att utveckla och justera ritningarna efter vad som fungerade bäst när de realiserades i full skala.
”Huset växte fram i en skala ett-till-ett-process tillsammans med byggaren. Jag hade gjort ritningar och 3D-modeller, men vi byggde som vi ville ha det och tog sedan fram detaljritningar efter det.
Det är nog varje arkitekts dröm att få jobba på det sättet, väldigt nördigt och väldigt roligt!”
Idén till Gimme Shelter växte fram när Emelie funderade över sin egen bostadssituation. Om man inte är förmögen är möjligheterna till ett bra boende i Stockholm små. Det finns lägenheter men de ligger inte sällan på platser som inte har några större kvalitéer i övrigt. Men om det fanns ett prisvärt alternativ som man kunde bygga en bit utanför stan skulle man kunna få högre boendekvalitet för en rimlig kostnad, resonerade hon.
”Utvecklingen under pandemin öppnade för möjligheter att bo utanför stan. Gimme Shelter började med frågan hur man skulle kunna få fler att välja arkitektritade hus i stället för kataloghus. Jag insåg att kataloghus var ett tryggt val eftersom det är fasta priser och det finns visningshus som man kan titta på. Problemet med kataloghus är att de inte är så flexibla. Det här konceptet bygger på ett flexibelt modulsystem, det är arkitektritade hus som kan produceras industriellt.”
Naturen och trä präglar huset
Trä som byggnadsmaterial sätter stark prägel på huset.
Fasaden, som Emelie själv varit med och spikat upp, är av gran som behandlats med järnvitriol. Golven är av massiv furu och på väggarna sitter breda skivor av björkfanér som tagits fram till Gimme Shelter. Det mesta är vitpigmenterat med olika nyans för att materialen ska harmonisera med varandra.”
“Jag gillar äkta material. Trä får vara trä och sten får vara sten. Det är ett trähus rakt igenom, bortsett från köket där fronterna är rostfritt och badrummet såklart. Tanken är också att koppla ihop huset med platsen. I skogen känns det självklart att ett hus ska vara av trä.”
Stora fönster och skjutdörrar i glas släpper in den omgivande naturen. Längs kanterna på trädäcket löper flyttbara skärmväggar på räls, som fungerar som både sol-, vind- och insynsskydd beroende på vad som behövs. Kanske är det bara jag, men det är omöjligt att låta bli att flytta lite på dem och få känna sig lite som en medskapare av arkitekturen.
”Jag vill gärna få in den där lekfullheten. Det är jättekul att gå och skjuta på de här. Det är en enkel sak som kan göra mycket för upplevelsen. Sedan är det ju som alltid så att det ser enkelt ut, men det var inte så enkelt att ta fram hur det skulle fungera.”
Interiören är effektivt planerad
Interiören är effektivt planerad med kök och vardagsrum i den ena modulen och sovrum i den andra.
Utemiljöerna och de stora glaspartierna gör att det känns större är det är. I köket kan väggarna öppnas på båda sidorna så att man i princip står utomhus under tak och lagar mat.
”Jag ville inte att det skulle kännas litet, det var en utmaning. Allt är väldigt yteffektivt”, säger Emelie.
Det mesta av inredningen är ritad för huset. I badrummet är handfatet specialdesignat och gjutet för hand i sandgrå microcement.”
Dagbädden, köksbordet, sängramen – allt är designat för de här husen. Det blir en ganska fin effekt, allt passar perfekt tillsammans.”Jag hade en idé om en dagbädd och letade hur länge som helst tills jag insåg att jag måste göra den själv. Det blir ofta så.” Emelie är utbildad på KTH i Stockholm.
När hon tog sin masterexamen gjorde hon en del av examensarbetet hos ursprungsbefolkningen i Chiapas, Mexiko, för SIDA:s räkning. I byarna mötte hon en kultur med en helt annan uppfattning om världen än vår, där allt kretsar kring naturen.
”De förstår hur viktigt det är att allt hänger ihop och värnar om det. Det fick jag med mig därifrån. De är helt självförsörjande därför att de måste vara det. Man bor i generationsboenden i sammankopplade hus.
Det blir en väldigt vacker byggnadsstruktur. Mycket av det här kom med till Gimme Shelter. Man bygger ett hus och när ens mamma blir gammal bygger man en del till för henne”.
Att bygga enkelt och enbart det man behöver och har råd med – och att bygga på ett sätt som gör det enkelt att bygga till om det skulle behövas.
Det låter självklart men skiljer sig radikalt från vår tids storskaliga och standardiserade bostadsbyggande, där vi ofta producerar, köper och värmer boendeyta för framtida behov. Kanske är det precis vad som behövs i ett samhälle som snabbt behöver minska sin resursförbrukning. Men det sätter också fokus på frågan vad vi menar med boendekvalitet.
”Med stigande elpriser kanske vi går från att ha velat bo stort till att vilja bo mer miljömedvetet. Sedan tycker jag att man kan plocka in ordet mysigt i diskussionen. Vilka element i arkitekturen kan göra att ett rum känns mysigt, att man trivs? Jag tror inte att det har med storlek att göra”, säger Emelie.
Huset på Väddö är som gjort för att trivas i, med sin lugna och neutrala interiör, naturmaterialen och den befriande utomhuskänslan inomhus. Om Emelie inte jobbar blir det mycket läsning i hängmattan, ett dopp då och då och skogpromenader med hunden Bella.
På hösten plockar hon svamp som hon lagar till i köket med båda glaspartierna öppna. Ibland stryker en räv tätt förbi trädäcket.
”Men jag har ännu inte sett någon älg. Ibland sitter jag i vardagsrummet, tittar ut och tänker att snart måste jag få se en.”
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.