Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri

Ett arkitektritat hus i Ytterjärna där ägarna har lagt ner sin själ och många egna jobbtimmar. Vi hälsar på hos Lina och Johan Sundberg.

Annons
Kika in i arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Kika in i arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
1:52

Säg Ytterjärna och tankarna går kanske till antroposofernas pastellfärgade och organiskt formade, rytmiskt sammansatta hus. Men här finns större mångfald än så. Lina och Johan Sundbergs stilrena, rätvinkliga, ladhus blickar lugnt och tryggt ut över de biodynamiskt odlade fälten.

Sena höstdagar som denna, när solljuset flämtande försöker ta sig igenom en råkall dimma, fylls huset av mjukt ljus som faller i stråk av lyster över bottenvåningens dimgrå, uppvärmda betonggolv. Djupa, snedställda fönsternischer ger maximalt med beslöjad dager allteftersom det snåla dagsljuset vandrar. Om kvällningen, som nu kommer tidigt, försvinner den matta solen i horisonten rakt ut från husets ena långsida.

Annons

Lina och Johan Sundberg

Bor: Arkitektritat hus i Ytterjärna med barnen Ines, 5 år, och Carl, 2 år.

Gör: Lina driver Naturlig form trädgårdsdesign och Johan är gruppchef på Volkswagen finans.

Aktuell med: Linas nystartade företag inom trädgårdsdesign.

Två veckor från dröm till tomtköp

Att Lina och Johan bosatte sig här var något av en tillfällighet. De besökte Skillebyholms höstmarknad och i vimlet bland ekologiska matvaror, biodynamiska grönsaker, hudvård och hantverk träffade de på ett lokalt byggföretag. Lina frågade om de kände till några lediga tomter och därifrån skedde allt snabbt. Två veckor senare stod paret som nyblivna ägare till en sluttande skogstomt vid en liten återvändsgata.

»Vi älskade trakten och åkte ofta hit för att köpa grönsaker. När vi såg solen sänka sig över fälten kändes det plötsligt så självklart att vi skulle bo just här«, berättar Johan.

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Lina och Johan Sundberg hittade tomten där de byggt sitt hus tack vare ett besök på. Skillebyholms höstmarknad. Ute och inne flyter ihop i hemmet och all ledig tid tillbringar de trädgården.  
Annons
Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Naturlig form är namnet på Linas företag inom trädgårdsdesign samt Instagramkonto där hon delar trädgårdsinspiration.  

Ett avlångt lågenergihus

Lina och Johan, som nyss befunnit sig i dilemmat att välja mellan stad och land vid nästa steg i livet, kom snabbt fram till vilken typ av hus de ville ha: stilrent och modernt med mycket ljus, ett avlångt lågenergihus i samklang med de lantliga omgivningarna, ungefär så löd den initiala briefen. Utifrån det skissade arkitekten Lars Svensson fram ett samtida ladhus med färre, mindre fönster åt den lilla vägen till och större och fler glaspartier mot väster och utsikten.

Annons

Flödet mellan ute och inne sker elegant, effektfullt och återhållsamt genom höga fönster på väl valda platser.

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
»Annans skräp – min skatt.« Många växter och grejer, som de stora ektunnorna, har Lina hittat på Blocket. I fuktigt väder mörknar fasaden något, andra dagar är järnvitriolen vackert silvergrå.  
Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Utsikt mot fältet i väster där vetet växer som Johan gärna bakar med. Där det för tre år sedan var en skogig, stenig slänt finns nu generösa odlingsbäddar, ett växthus och en vedeldad pizzaugn. När de format tomten har Johan och Lina varit noga med att skapa linjer som utgår från huset.  
Annons

Natur och ljus kommer in

Naturen lockas in och framhävs genom ett raffinerat arrangemang av strama linjer och räta vinklar. Tjocka väggar med dubbla regelverk ger en solid, omfamnande känsla och gör sitt för lågenergiklassificeringen. Även om estetiken är väsensskild finns här en hel del som Järnas antroposofer skulle känna igen sig i: huvud, hjärta, händer. Naturliga, taktila material och viljan att förena naturens former med det som byggs av mänsklig hand. »Det svåra var att hitta balansen, att få innemiljön nära på grafiskt stilren utan att bli själlös och hård«, säger Lina.

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Köket står inför en förändring och kommer att få nya skåpluckor, troligen i vaxad valchromat. Lampor, Ifö. Stänkskydd och golvlist i rostfritt stål.  
Annons
Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Var man än befinner sig dras blicken ut genom stora, välplacerade fönster som löper från golv nästan ända upp i tak. Utanför syns en avenbokshäck placerad mot vägen till. Matbord från Hay.  

Lösningen blev genomgående naturliga material som ger levande känsla. Vissa väggar har naturputs med halvgrov struktur, andra träpanel med gott om kvistögon. För att inte gulna behandlades allt trä med vitpigmenterad lasyr. Det dryga arbetet att stryka alla träytor gjorde Lina och Johan själva, med viss förstärkning av släkt och vänner. Naturputsen bestod bland annat av ägg och eteriska oljor.

»Vi hade lite otur för i en del burkar hade äggen ruttnat! Mannen i Skåne som gjorde putsen fick helt enkelt köra hit med en ny laddning och den luktade bättre, citrus och lavendel«, minns Johan.

Annons
Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Naturens färgskalor och material går igen inne. Läder, ull, sisal och lin står för de mjuka inslagen. Grönmelerad yllefilt, Design Lina Johansson. Vit ullkudde, Classic collection. Fåtölj, Ox Denmarq. Vägglampa modell 214, Lampe Gras. Bord med skiva i betong, Grafitgrå. Brysselkål direkt från trädgården. Betongfat, Ta form konstgjuteri.  
Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Armaturen är en specialbeställning från Örsjö belysning där Jonas Bohlins Star modifierats med tre uppåtgående lampor.  
Annons

Det tog ett halvår att montera huset

Att få upp huset, som byggdes i lösvirke, tog ett halvår och vårvintern 2014 flyttade paret in med sina tre ragdollkatter. I dag finns här också barnen Ines och Carl. Att öka de från start planerade, mer blygsamma kvadratmeterna till 186 var ett klokt beslut, liksom att genomgående välja material som håller för tidens tand och åldras på ett fördelaktigt sätt. Inredningen hålls enkel och i naturmaterial: trä, läder, sten, koppar, ull och linne. Färger, stil och material kopplar ihop interiör och exteriör. Koppar inne, rostigt cortenstål ute. Betong inne, järnvitriol ute. Lampor i nätt industristil finns vid säng och soffa inne och en utomhusmodell på växthuset. De senaste åren har tid och energi framför allt lagts på att forma de exteriöra ytorna.

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
En äldre järnkamin ger fin värme och gör att växthuset kan användas för middagar och mysiga stunder långt in på hösten.  

»Vi vill att huset ska kännas förankrat, som att det stått här länge«, säger Lina som själv skissat fram lösningarna som hjälpt till att etablera huset på platsen. Där det för tre år sedan var en skogig, stenig slänt finns nu generösa odlingsbäddar, ett växthus och en vedeldad pizzaugn. För att flytta om massorna, plöja terrasser och gallra stenar som stoppades i gabioner lånades en liten traktor in men mycket av arbetet har också utförts manuellt.

Annons

»Vi har säkert kört 300 lass vardera med jord plus ungar på skottkärra. Men vi har inga problem att hugga i för att komma dit vi vill. Halvmesyrer fungerar inte här. Det är ett stort hus med stor trädgård, en rabatt är 17 meter och ska något planteras i kruka behövs minst fyra stora, annars ser det galet ut«, förklarar Lina.

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Taktila material ger liv åt ytorna. Badrummens väggar har designputs från Weber. Handduk i tvättat linne, Axlings linne  
Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Linas arbetsplats i garaget, inredd för att härbärgera alla redskap hon behöver till trädgårdsarbete och för att skapa växtarrangemang.  
Annons

Återbruk i trädgården

Mycket i trädgården är återbruk, även växterna. Avenbokshäcken i prydlig rad med rasslande, gyllenbruna blad växte tidigare i en villaträdgård i Täby. Sedan tröttnade ägaren på den och Lina köpte de uppvuxna plantorna på Blocket.

»Annans skräp – min skatt, som man säger. Många växter och grejer, som de stora ektunnorna, har jag åkt och hämtat, en del har jag fått gräva upp själv och moffat in i bilen eller hyrt lastbil för att få hem«, berättar Lina.

Familjen tillbringar mycket tid hemma och det är utomhus livet levs. Katter, kaniner, barn och vuxna – på gräsmattan, i rabatterna, odlingarna, växthuset. Ända tills tjälen sätter sig i marken grävs det och förbereds inför stundande vårprojekt.

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Inbjudande sittplatser finns det gott om i trädgården men här sitter bara Johan och Lina om de har gäster hemma.  

Om hösten är det också ett ständigt kryssande mellan olika eldstäder. Den vattenmantlade kaminen i bostadshuset ska matas regelbundet, växthusets gamla järnkamin ska få fyr liksom pizzaugnen bredvid. Och så kanske det vedeldade utomhusbadet ska värmas upp för ett kvällsbad.

Annons

»Johan kan vara sysselsatt en halv dag med att gulla med sina brasor och mata de fyra piporna. Det är en pinne här och en där«, säger Lina och skrattar.

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Lina med en rufsig bunt torra ormbunkar. »Växter som gått i vila är vackrast. Jag dras mer till en bunt ogräs med frökapslar som är nära att förmultna än odlade växter i full blom.«  
Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
För två år sedan var det här en skogsbacke, nu finns här växthus, planteringar och pizzaugn. Om helgerna bakar Johan gärna pizza som serveras i växthuset. Det öländska vårvetet han använder i degen växer på fälten nedanför.  
Annons

»Jag tycker mer om huset nu än när vi flyttade in«

Husets raka linjer går igen i trädgården. Johan och Lina har krupit på knäna i släntens terrasserade massor och noga mätt ut siktlinjer som utgår från husets hörn och fönster. Trappor, belysningspunkter och odlingsbäddar har vattenpassats och placerats i linje med fönster, raka grusgångar och växthusets hörn.

»Jag tycker mer om huset nu än när vi flyttade in. Järnvitriolen har grånat, betonggolvet har sina fläckar och växthuset har kommit till. Vi har format den här platsen och allt har blivit en helhet«, säger Lina.

Nu får gärna växtligheten växa upp och buska till sig, men innanför raka kanter. Strama linjer och naturlig form är det som gäller på just den här höjden i Ytterjärna.

Arkitektritade trähuset – med magiskt orangeri
Hallens skåp, Blocketfynd. Hallmöbel, Grafitgrå.  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons
Annons