Kika in i naturnära Case study-huset i skärgården
Case study-huset i skärgården är en naturnära upplevelse – lika mycket ute som inne. Och kanske särskilt i köket.
Mat smakar alltid bäst utomhus. Eller, om arkitekten Xiao He får bestämma, med känslan av att vara utomhus fast man befinner sig bakom en väldigt stor (»och väldigt dyr«) glasvägg. Och i det här fallet får Xiao bestämma för det är hennes hus och hennes kök och hon har ritat det från första streck till sista smarta detalj. Naturen nära, men på betryggande avstånd.
Många Residenceläsare känner säkert igen Xiao Hes fritidshus från den senaste säsongen av Grand designs Sverige. Mark Isitt beskrev det som den perfekta hybriden mellan case study-hus, svensk timmerstuga och asiatiskt tempel – och som väldigt mycket Xiao. Otroligt elegant svävar villan mellan björkarna och utstrålar precis det man vill ha av ett lantställe: hundra procent harmoni och lugn. Men också att det är en plats för vänner, familj och umgänge. Köket ligger i ena änden av huvudhuset, mot det stora däcket som går runt huset, och är byggt i samarbete med Nordiska kök. Xiao He valde ett shakerkök med vitsåpade massiva ekluckor med ram.
»Man ska inte vara rädd för att välja klassiska kök i nya hus, modernt behöver inte betyda helt platt. Precis som i alla husbyggen inspireras man av tidigare årtionden, och just i vårt hus tycker jag det funkar jättefint med här stilen.«
Kök har en speciell plats i alla hem, och det går trender i hur man vill ha det.
»Det finns för- och nackdelar med att ha köket öppet och i och med att matlagningsintresset ökar går det mot mer stängda kök. Men de kunder som kommer till mig, och även jag själv, vill hellre ha det öppet.«
Xiao är inte superintresserad av matlagning, men hon har många i sin närhet som är det.
»Den som lagar maten är ofta väldigt kunnig och vill gärna stå och berätta vad han gör – för oftast är det en man, haha. Men ett öppet kök är en väldigt trevlig add-on i det sociala umgänget.«
Därför vill alla ha en köksö
Alla som bygger kök i dag vill ha en köksö och det ser Xiao He som självklart.
»Hela dygnet lever man runt köksön. Från att barnen äter frukost när föräldrarna dricker kaffe till att de kan vara med och se hur maten lagas på kvällen«, säger Xiao och lägger till en annan aspekt. »Förutom att det är väldigt praktiskt är köksön en vacker accessoar. Den har fyra sidor som kan dekoreras med olika material och funktioner. För en designer är det jätteskönt!«
Xiao He
Ålder 34 år.
Bor Lägenhet i Stockholm och lantställe på Svärdsö i Stockholms södra skärgård med sin man Mats och barnen Juni, snart tre, och Mies, snart ett.
Gör Arkitekt, driver Studio He.
Aktuell med Var med i senaste säsongen av Grand designs Sverige.
Köksön hos familjen He är en rejäl pjäs som innehåller diskho, diskmaskin, förvaring, spishäll med inbyggd fläkt och ugnen på baksidan, ut mot vardagsrummet.
»Min andra devis är att strunta i fläkt och överskåp. Överskåpen har hängt kvar som en funktionsmöbel från efterkrigstidens funkiskök. De översta hyllorna har man oftast ingen ordning på eftersom man inte når dem, och man har inget viktigt där. De tar upp en massa volym, en halvmeter av rummet försvinner. Ett högskåp rymmer mer än tre överskåp och är mycket mer effektivt.«
Men fläkten då? I det här köket har Xiao en spishäll med inbyggd fläkt med utsug.
»Jag var skeptisk först, men när min mamma var här och lagade en massa kinesisk osig mat klarade den testet. Och den är jättemycket enklare att rengöra. Visst finns det vackra fläktar, men de signalerar också tydligt ’här är köket’ och det är skönt att slippa synliga maskiner.«
Synliga maskiner leder oss till Xiaos tredje punkt, som hon också har i det här köket. Vitrinskåp.
»Det är fint med något som reflekterar ljuset och bryter av. Och vi har apparater som mixer och kaffekokare längst ner, där de alltid är inkopplade. Vi drar ut dem lite när vi använder dem och sedan stänger vi luckorna. Annars när man plåtar kök tar man bort alla maskiner som står på köksbänken, men här finns de hela tiden till hands utan att de syns.«
På samma tema tipsar Xiao om att alltid välja en större diskho, just för att få bort disken ur synfältet.
När hon valde bänkskiva blev det grå marmor med mycket ådringar, som nästan ser ut som den granit man ser på skärgårdsklipporna. »Det är mycket snack om att det ska vara tåligt, på grund av barn och klumpiga vuxna, men välj hellre en sten som har ådringar i sig än ett material bara för att det är tåligt. Bänkskivan är en tongivande del av hela designen.«
Xiao och Mats Hes hus på Svärdsö är byggt med långa limträbalkar och känslan av trä och glas mitt bland träden är påtaglig. Nu på vintern är familjen i huset så mycket de kan på helgerna och njuter av frosten utanför fönstren.
»Det var ett life goal i sig att ha ett fritidshus, att det blev så bra och så nära stan är förstås ett plus. Men vår bästa investering är kanske kaminen. Den är underbar!«
Om huset hade varit ett permanentboende hade köket inte varit så annorlunda. Men större.
»Jag hade haft fler praktiska funktioner, helkyl och helfrys, kanske en grovho och mycket mer skafferi och förvaring. Mer plats för maskiner – ett ännu större vitrinskåp alltså. Vi snålade på belysning i vitrinskåpet, det skulle jag inte gjort, för jag ser ingenting i mörkret.«