Det skånska slottslivet – långt bortom lagom
På Kåseholms slott, strax utanför Tomelilla i Skåne, har Jamie White och Joakim Silvandersson skapat en stilsäker destination för design, konst och gastronomi.
En middag signerad kocken Daniel Berlin som serveras till 150 gäster längs ett 50 meters långbord direkt på slottsbacken, storslagna bröllopsfester som uppmärksammas i internationella Vogue och ett 60-årsfirande som skapar omslagsrubriker i kvällspressen. Ett axplock av de händelser som utspelat sig innanför grindarna på Kåseholms slott, en plats där det extraordinära tycks vara ordinärt. Allt tack vare värdparets vilja att bjuda landet lagom på upplevelser utöver det vanliga.
Allt annat än ett traditionellt slott
»De flesta som anländer till Kåseholm förväntar sig ett slott i traditionell blekgrå stil fyllt med gustavianska möbler. Men vi är något helt annat«, förklarar Jamie White, som äger det skånska slottet strax utanför Tomelilla med maken Joakim Silvandersson. »Vår ambition är att skapa en annorlunda värld, att erbjuda ett nytt perspektiv. Om gästerna känner sig väl till mods i den teatraliska miljö vi skapat, då har vi lyckats.« Joakim förklarar visionen för Kåseholm: »Vi inspireras av den sydafrikanska konstnären William Kentridge och hans idé om att söka ›den mindre bra idén‹. Tänkesättet innebär att ta till sig de sekundära idéer som uppstår som lösningar på problem eller brister i den ursprungliga idén, som faktiskt kan vara mer innovativa och berikande. Det handlar om att uppskatta mångfalden i skapandeprocessen och upptäcka att de mest spännande idéerna ofta kommer när man minst anar det.«
Jamie, som ursprungligen är från Florida, har en brokig karriär som omfattar allt från juridik till inredningsdesign och landskapsarkitektur. Joakim, som är född i Sverige, har en bakgrund inom produktutveckling och marknadsföring. När deras vägar möttes i USA upptäckte de att de delade en vision om att skapa annorlunda upplevelser inom hospitality. Tillsammans skapade de Solliden, en kalifornisk ekoresort som var tidigt ute med att erbjuda glamping i tipitält och Airstream-husvagnar. När Joakim, som hade svurit på att aldrig bosätta sig permanent i Sverige igen, tittade på fastigheter för en väns räkning dök Kåseholm upp i flödet. »Det var aldrig min plan att återvända till Sverige, men när vi upptäckte Kåseholms slott kunde vi bara inte motstå. Även om vi hade hela vårt liv i San Francisco, med ranch och allt, lockades vi av Kåseholms oerhörda potential«, berättar han.
När 2017 nalkades stod Jamie och Joakim inför flytten till Kåseholm, ett gods uppfört 1632 strax norr om skånska Tomelilla. Med ambitionen att blåsa nytt liv i platsen beslutade de sig för att införliva ett antal spännande satsningar som skulle bidra till Kåseholms nya identitet som design-, konst och gastronomidestination. I hjärtat av Kåseholm finns Studio kitchen, ett elegant restaurangkök från Ballingslöv där stjärnkocken Daniel Berlin bjuder på måltider för slutna sällskap. Parallellt med utvecklingen av Studio kitchen uppfördes ett växthus, vilket inspirerade till grundandet av Kåseholm forum. Forumet har skapats i samarbete med den legendariska kocken Dan Barber från Blue hill at Stone barns i New York. Det är avsett att vara en kreativ arena där brännande frågor om mathållning, klimat, jordens hälsa och biologisk mångfald tas upp för diskussion och potentiellt leder till innovativa lösningar.
Från lada till designcenter
Tvärs över gårdsplanen reser sig en stor svart lada med stora glaspartier som hyser Northern exposure, en plats för intressanta konstutställningar. Här har både svenska och internationella konstnärer som Håkan Berg, Juanita Oosthuizen och Cathy Abraham tidigare visat sina alster och senare i år väntar utställningar med skulptörerna Daniel Wester och Rodan Kane Hart. En tidigare grislada som omvandlats till designcenter är fylld med en eklektisk mix av möbler och objekt som valts ut av Karin Laserow från Laserow antiques och galleriet The Fourth, liksom konst och antikviteter från Afrika – ett av de ställen där Jamie och Joakim söker inspiration när de är ute och reser.
Deras senaste satsning har varit att göra Kåseholm än mer tillgängligt för besökare genom att omvandla vaktmästarbostaden, belägen vid entrégrinden, till ett unikt boende med plats för sex gäster. Tillsammans med utvalda leverantörer såsom golvtillverkaren Bolon, belysningsföretaget Rubn och köksleverantören Ballingslöv strävar de efter att belysa hållbarhetsaspekter ur nya vinklar. »Vårt mål med Gatehouse är att utforska begreppet hållbarhet inom inredning och design. Vi vill uppmana till ett djupare tänk kring vad hållbarhet faktiskt innebär för hemmet«, reflekterar Jamie. »Debatten om det hållbara hemmet är långt ifrån så svartvit som medierna ofta framställer den.« De tar exemplet med en tomat för att illustrera hållbarhetsparadoxen och menar att en i Sverige lokalproducerad tomat i slutändan kan ha ett större klimatavtryck än en tomat som odlats i Spanien och transporterats hit genom Europa.
»När vi väljer möbler och inredning frågar vi oss: Varifrån kommer materialet och vilken är den faktiska påverkan av dess produktion? Bidrar det till arbete för människor eller är det resultatet av massproduktion? Det handlar om att förstå de bredare sammanhangen – från produktionscykler till socialt ansvar«, säger Jamie. »Men det är ju naturligtvis inte bara detta vi vill förmedla genom Gatehouse«, inflikar Joakim. »Det främsta målet är att ge våra gäster en avkopplande vistelse som är allt annat än lagom.«
Jamie White och Joakim Silvandersson
Ålder: 54 och 61 år.
Familj: En papegoja, fyra hundar, tre katter, tolv getter, 70 får och en hel skock med höns, ankor och gäss.
Aktuell med: Gatehouse, ett boende för sex gäster, som komplement till Kåseholms slotts utbud av konstnärliga och gastronomiska upplevelser.