Från mode till konst
Modedesignern Johanna Pihl gjorde om familjens arbetsrum till en ateljé och fick en ny karriär på köpet.
Man hör ofta solskenshistorier där lärare inspirerat sina elever och uppmuntrat dem att satsa på sin dröm och där eleven senare i livet briljerat inom just detta intresseområde. För Johanna Pihl var det tvärtom. Hon bestämde sig vid en ung ålder för att hon ville bli modedesigner. Men så krossades drömmen av hennes syslöjdslärare som föraktfullt förklarade för trettonåriga Johanna: »Det kommer du aldrig att kunna bli, det finns inte en chans på jorden att du kommer att lyckas!«
Även syokonsulenten var inne på samma spår och när det var dags att välja gymnasieutbildning hade båda övertalat henne att dumpa designerdrömmen. I stället bestämde sig Johanna för att läsa ekonomi och till slut hamnade hon ändå på ett modeföretag – men med fel yrkestitel. »Men så satt jag en dag på mitt jobb och tittade över bordet på vår designer och kände – nej det är på den sidan av bordet jag ska sitta.«
Den här gången tänkte hon inte låta något stå i hennes väg. Så kort efter att hon bestämt sig satt Johanna på ett plan till London för att läsa mode på London College of Design. Tre år senare tog hon studenten som kursetta och vann Mercedes-Benz Young Fashion Industry Award, vilket resulterade i en visning under Stockholm Fashion Week. »Min plan var inte att bo i Sverige efter jag tog examen men jag kände att jag måste utnyttja all den positiva press jag fått och valde att starta ett eget företag.«
Så föddes varumärket Johanna Pihl som precis som privatpersonen Johanna Pihl var coolt, inspirerande och medvetet. Dessutom hade Johanna under sitt besök i Stockholm sommaren innan träffat Jacob, som numera är hennes man, och efter ett år av långdistans var det skönt att bo i samma stad som sin partner.
Sekelskiftsvillan i Äppelviken
I dag har det gått många år sedan hon valde att flytta tillbaka till Stockholm, och Johanna och Jacob bor tillsammans i ett sekelskifteshus i Äppelviken i norra Stockholm. Hit flyttade de för snart fyra år sedan när Johanna var gravid med deras andra barn, sonen Jack. »Vi hade kollat på en del hus men just när det här kom upp var jag i Paris på en inspirationsresa, så vi gick inte på visningen. Men huset såldes inte omedelbart och när vi någon vecka senare satt på en middag med vänner sa de att vi var galna om vi inte köpte det. Så jag ringde mäklaren dagen efter och några timmar senare var saken klar.«
Anledningen till att huset inte sålts omedelbart var sannolikt att det krävdes en hel del renovering, något som inte skrämde Johanna och Jacob som sedan de flyttat in renoverat fasaden, alla husets rum och källaren. Där det behövdes byttes golven ut och alla ytskikt målades i ljusa toner. Dessutom adderades fler radiatorer, det byggdes en platsbyggd hylla i vardagsrummet och den stora, klumpiga, gröna kakelugnen byttes mot en nättare i vitt kakel. »Jag behöver monokroma miljöer för att få ro att skapa och tänka nytt, därför är hemmet dominerat av ljusa kulörer och detaljer i svart, silver eller trä«, förklarar Johanna som varit den som tagit de flesta designbesluten i renoveringen.
Kärleken till det monokroma är till och med så stor att sekelskiftesvillan, som tidigare var röd, målades om i Falu Rödfärgs matta svarta slamfärg. Det gör den romantiska villan i det pittoreska villakvarteret till något av ett utropstecken och vittnar om vilka det är som bor i huset. När familjen flyttade in var det pandemi och tanken var att inreda ett kontor i källaren för hemarbete. Kontoret förvandlades dock väldigt fort till en ateljé och strax efter att Johanna börjat laborera med nya konstnärliga uttryck som lera, oljepastell, kol, gips och brons visste hon vad hennes nästa steg i livet var: en karriär som konstnär!
Det började med att hon skapade tavlor och skulpturer till det egna hemmet som folk i omgivningen såg och älskade. Snart började vänners vänner både köpa och beställa verk och bara månader efter att hon börjat hade hon sin första vernissage. I sommar har hon en soloutställning i Torekov och innan dess kommer hon att vara med i en grupputställning i Norrköping. »Konst är på något sätt grunden till allt och när jag började hålla på med det så kände jag mig kallad.«
Detaljer och linjer som skapar karaktär
Ett naturligt steg i Johannas utforskande av sitt konstnärliga uttryck har varit att inreda det egna hemmet. I alla rum finns spår av hennes kreativitet och estetiska ådra. Inredningen och konsten går hand i hand. Mörka och ljusa partier möts och balanserar varandra och tydliga linjer skapar intressanta former och ytor. »Jag känner att det jag gör i konsten är en förlängning av det jag gjorde med kläder och det jag gjort med inredningen. Eftersom jag alltid inspireras av ungefär samma saker – linjer, arkitektur, flygplansritningar och motorer – så hittar man min stil i allt jag gör.«
Hon beskriver sin konst som verk där det mörka och det ljusa alltid är i balans, det är hårt men mjukt på samma gång och man kan se referenser till verktyg som används i mönsterkonstruktion. »Jag gillar det rena men med detaljer och linjer som skapar karaktär. Jag är alltid svartklädd själv och gillar ljus inredning som mjukas upp med träslag och textilier.« I vardagsrummet ligger en staty i brons på fönsterbrädan. Den skiljer sig lite från de övriga verken eftersom den i stället för raka tydliga former föreställer en mjuk kvinnokropp. Verket göts på samma ställe som Carl Milles skulpturer och på plats i verkstaden kände sig Johanna inspirerad att göra verk i större skala i framtiden. Frågan är bara var de ska få plats i hemmet. Kanske blir trädgården nästa rum att inredas med Johannas vackra konst?
Johanna phil
Ålder: 41 år.
Familj: Maken Jacob oh barnen Mila och Jack.
Aktuell med: Grupputställning i Norrköping i maj och soloutställning i Torekov i juli samt nya verk på johannaphil.com.