Gammalt och nytt hemma hos Grandpas grundare – se alla bilder här
Jonas Pelz och Susanna Månsson jobbar med en av Stockholms mest stilbildande livsstilsbutiker, Grandpa. Vi hälsade på i 60-talsvillan i Stuvsta.
År 2003 klädde vi oss i bootcutjeans, vevade med cigaretterna i takt till Kate Ryans Désenchantée på krogen och drömde om att flytta till New York. Stureplan var stekhett och Patrick Bateman var kung. Mitt i detta öppnade en butik på Södermannagatan på Södermalm, en butik som var som en varm motpol till det kyliga stilideal som rådde och som snart skulle bli synonymt med det då nya uttrycket Sofo (south of Folkungagatan) – en butik som blev vaggan för hipstern. Grandpa var snällt och välkomnande, en livsstilsoas med en skön air av kreativitet och mysig individualism. En känsla som är precis lika påtaglig i dag, 13 år senare – både i den ursprungliga butiken och de nyare tre som den ynglat av sig i. Anledningen till detta är Jonas Pelz, medgrundare, kreativ ledare och hjärta i verksamheten.
Så blev det just Grandpa
Jonas lärde sig teamwork och driv tillsammans med Martin Sundberg när de spelade i samma fotbollslag som barn. Anders Johansson anslöt sig till gänget när de alla tre arbetade som glada reseledare i Alperna. Och när trion närmade sig 30-årsåldern så bestämde den att starta något ihop: driva eget, arbeta tillsammans och skapa en verksamhet som de själva hade trivts i som kunder. Det hade kunnat bli en rad olika saker – en bar, ett fik, en restaurang – men det blev en butik vars ambition var att kunderna skulle känna sig hemma, som i ett vardagsrum fyllt av utvalda saker från nu och förr där man kände att man kunde slå sig ner och bara vara. Som hemma hos mormor och morfar, grandma and grandpa.
När idén föddes hade killarna ingen erfarenhet av att driva butik men kompenserade sin okunskap med nyfikenhet och djärvt måltänk. Som när trion stövlade in i en lokal och frågade ett förvånat gäng kontorsknegare om de inte var sugna på att flytta. Det visade sig att så faktiskt var fallet och inte långt därefter hade Grandpagänget en lokal ett stenkast från sin favoritdel av Stockholm – Nytorget.
Men de hade inget att sälja, inga beställningar gjorda till leverantörer… Så Pelz et consortes hyrde en lastbil och åkte på en roadtrip till Holland där de besökte loppisar och second hand-butiker och samlade på sig så mycket fint de bara kunde.
»Och sedan sålde vi allt på tok för billigt – vi hade ju inte riktig koll på vad vi höll på med«, säger Jonas. Sedan dess har affärstänket blivit bättre, men mixen av vintageinredning, mode och moderna inredningsacessoarer är ungefär densamma. Och förhoppningen om att vara som ett vardagsrum mitt på gatan har de lyckats med, inte minst genom sina olika initiativ för att öka trivseln i närområdet. Till exempel var Grandpagänget drivande i att göra sin del av Södermannagatan, där den ursprungliga butiken ligger, till gågata och har dragit igång olika typer av gatufester och marknader i områdena kring de olika butikerna. Dessutom odlas det aktivt en bra kontakt med de boende i kvarteren – alla grannar bjuds till exempel alltid på glögg och mingel dagen före julafton.
Inredningen hemma påminner om inredningen i butikerna
Samma inkluderande, familjära stämning och charmiga inredning som finns i butiken hittar man även hemma hos Jonas Pelz och sambon Susanna, som även hon arbetar på Grandpa, dels som ansvarig för webbshoppen och dels för butikens eget livsstilsvarumärke Low key som gör allt från fickpluntor till plädar. Precis som i butikerna så känner man sig genast välkommen i Jonas och Susannas hem och det går inte att ta miste på att här bor det en familj fylld av kärlek och omtanke. Grandpas mix av gammalt och nytt känns igen. Färgskalan går i grått och blått. Färgerna från en nyligen släppt kulörkollektion som företaget gjort i samarbete med Alcro hittas på allt från väggar till pallar. Och i hemmets hjärta är det just färgen Södermannagatan som får dominera.
Tidigare bodde Susanna och Jonas vid Nytorget i Stockholm, ett perfekt läge ett stenkast från kontoret, men med två små barn tröttnade paret på det eviga kånkandet från gatan upp till vindslägenheten och började leta efter något nytt. De hittade ett 60-talshus i stadsdelen Stuvsta i ett kvarter fullt med barn i samma ålder som Pelle, 4, och Bibbi, snart 2 år.
»Planlösningen med tre halvvåningar var helt perfekt. Så trots att jag egentligen tyckte att huset var otroligt fult så kändes det rätt«, säger Susanna.
Villan på två våningar
Den tidigare ägaren byggde huset själv och bodde där i nästan 50 år. Villan är perfekt planerad med två privata våningar längst in i huset och ett socialt mellanplan i suterräng, där man har bra överblick över den undre våningen där barnen gärna leker medan Susanna och Jonas umgås i kök och vardagsrum. Men när de flyttade in var huset väldigt slitet. Så det första de gjorde var att riva väggar, återskapa 60-talskänslan och göra ett nytt kök och nya badrum.
Resultatet är en blandning av tidstypiska detaljer som stående kakelplattor, inramningar i teak och en snygg ekparkett i holländskt mönster. Till detta har det adderats mängder av gröna krukväxter och afrikanska statyetter som Susanna haft med sig från sitt föräldrahem.
»Min pappa var agronom och jobbade med mjölkproduktion i flera afrikanska länder. Med sig hem hade han ofta skulpturer eller masker och jag älskar att ha dem omkring mig.« Det finns även en hel del vintagelampor från Jonas många inköpsresor, och posters och tavlor som hittas på allt från loppis till utställningar. Och just nu byggs en stor uteplats med både långbord, pergola och glada ljuslyktor. Man skulle inte bli förvånad om det blev kvarterets nya vardagsrum, en inkluderande och varm plats att samlas på för både stora och små.