Gammalt möter nytt – hemma hos inredaren Claes Dalén
Claes Dalén är en av Sveriges främsta inredare. För honom är nyckeln till ett levande hem att blanda gammalt och nytt. Residence hälsade på i hans historiska våning på Östermalm.
På fjärde våningen i huset från 1879 på Engelbrektsgatan i Stockholm bor inredaren Claes Dalén med sin partner Christoffer och taxen Bosse. Här inne råder ett lugn, trots att vi är mitt i centrala Stockholm. Originalstuckatur, stjärnparkett och den unika eldstaden som är halvt kakelugn, halvt kamin, vittnar om husets långa historia.
»Det var anledningen till att vi valde den här lägenheten. När vi kom in slogs vi av alla originaldetaljer och det faktum att vardagsrummet är stort. Jag tycker om att golvet är nött på sina ställen, patina är vackert. Många lägenheter på Östermalm har styckats upp, men den här har kvar sin rymd – även om den också var del av en hel våning som gjordes om till tre lägenheter på 1960-talet«, beskriver Claes, som visar pardörrarna som bevarats trots att det är en vägg och bokhylla där öppningen en gång varit.
»Det påminner om hur det en gång såg ut, man gick genom pardörrarna och kom in hit till salongen, där vi har försökt bevara just den känslan. Det är ett socialt rum där många får plats runt matsalsbordet, och ett egendesignat vägghängt barskåp kan vecklas ut för en aperitif, eller en drink när helgen infinner sig.
»Det är härligt att kunna öppna det på fredag eftermiddag och göra en cocktail. Och så stänger vi ofta på söndagskvällen när helgen är över. Det blir som en ceremoni. Sådant gillar jag.«
Från mäklare till inredningsdesigner
Att Claes skulle bli inredningsdesigner var inte helt givet. Han läste ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och visste inte vad han skulle göra när utbildningen var slut. Det var hans extrajobb på en mäklarfirma som fick honom att till slut välja sin passion.
»Jag har alltid tyckt att det har varit väldigt roligt med lägenheter. Redan när jag pluggade under ekonomiutbildningen renoverade jag lägenheter till mig själv och familjen. Jag bytte lägenheter ofta för att jag tyckte att det var en rolig process. Men samtidigt har hemmet alltid varit väldigt viktigt för mig. Så jag förstod ganska tidigt att jag inte kan få utlopp för all min kreativitet genom att byta hem en gång om året eller vartannat år. Jag behövde göra det här på ett annat sätt. För åtta år sedan startade jag min firma. Det var faktiskt några kursare som gav mig förtroendet att renovera och inreda deras nya våning. Sedan dess har det fortlöpt med rekommendationer«, säger Claes.
I dag delar han kontor med arkitekten Pierre-Emmanuel Vial vilket gör att de kan ta sig an mer omfattande projekt. »Det gör att jag kan fokusera ännu mer på de bitar jag verkligen vill jobba med och tycker är roligast. Som färg, form, material. Den lösa inredningen och den fasta, men jag behöver inte rita allt i samma utsträckning.«
Strävar efter att blanda gammalt och nytt
Om det så är en villa i Djursholm, ett hus i skärgården, en våning på Östermalm eller ett projekt som det pågående villaprojektet i Malmö, strävar han alltid efter att få kunden att blanda gammalt och nytt. »Den ena aspekten handlar så klart om miljön. Om man kan få ner konsumtionen så mycket som möjligt genom att återanvända saker, är det så klart väldigt bra. Och sedan blir det helt enkelt inte ett lika levande och unikt hem med enbart nya saker.«
Själv älskar Claes att besöka auktioner, antikmässor och antikaffärer både i Sverige och utomlands, men även online. Varje möbel och detalj i hans hem har en historia. »Det är min passion att samla på gamla saker. Till den här lägenheten tog vi mycket av det vi har köpt och ärvt under åren. De vackraste hemmen är sådana där någon har bott länge och samlat på sig saker under olika delar av sitt liv och också under olika epoker med olika influenser. Att försöka återskapa en sådan känsla i mina projekt, även om vi börjar med ett helt tomt hus, är en viktig del för mig. Och det kan man inte göra utan att blanda gamla saker med nya i olika stilar och olika utryck.«
När det gäller material älskar Claes natursten, marmor, trä och olackerade metaller, sådant som åldras med värdighet. »Jag gillar när mässingen patineras och blir mörk och att den blir oregelbunden. Man ser vilka knoppar man har använt lite mer än andra«, säger han.
Alla val är gjorda med omsorg
Trots att ingen totalrenovering behövdes av lägenheten – badrummet är till exempel kvar i befintligt skick för att inte slösa på resurser – gick Claes Dalén över varje yta. Ett extrarum har blivit ett dressingroom med platsbyggda garderober i betsad ek, som också finns i hallen, bland annat i form av ett praktiskt skoskåp. Allt, inklusive de egenritade elementskydden, är sömlöst integrerat och smälter in i helheten.
Balkongen i gjutjärn som vetter mot gatan är Claes favoritplats. Den ger en känsla av Paris mitt i Stockholm, beskriver han, med utsikt mot den myllrande staden. »Det är många som gillar balkongen mot gården för att det är lugnt och lite avskilt, men jag gillar utsikten. Åt ena hållet ser vi Humlegården, Hötorgsskraporna och Kungstornen, och åt det andra Lill-Jans plan, Lill-Jansskogen och KTH. Jag älskar att sitta där och se ner på stadslivet och höra trafiken. Jag gillar också att se de vackra fasaderna mittemot. På kvällarna är det jättevackert – många har väldigt trevligt inrett i lägenheterna mittöver. Det är lite som att titta in i ett dockhus.«