Tillbaka till stallet – hemma hos Josephine Blix
Med inspiration från Italien har den obotliga romantikern Josephine Blix och hennes man Pehr renoverat en lägenhet i Stockholms vackraste kvarter på Drottningholmsmalmen.
När Josephine Blix var 22 år gammal hände något väldigt dramatiskt som kom att förändra hennes liv för alltid. Men, spoiler-alert, allt blev bra till slut.
I dag är Josephine känd i inredningsbranschen som en begåvad skribent och redaktör med ett otroligt öga för det visuella samt som grundare av Midnatt, sängklädesföretaget som blivit synonymt med mysigt obäddade sängar i härliga färger. Men det var inte Josephines plan i yngre år, nej hennes liv skulle handla om hästar.
Sedan barnsben hade hon ridit på elitnivå och det var så pass seriöst att när hennes livs kärlek Pehr – de träffades på skolgården när hon var sex år – bestämde sig för att flytta till Italien, så stannade Josephine kvar. Ridningen och hennes nya häst skulle ju bli hennes karriär.
Men så hände det som inte fick hända. Den unga hästen blev skrämd och Josephine föll av. Kanske var de inte menade för varandra där och då, för kort dessförinnan hade hon punkterat lungan och brutit armen, men den här gången gick det extra illa. Eftersom Josephine var rädd för att skada lungan på nytt gjorde hon allt hon kunde för att inte landa på ryggen och försökte istället landa med benet först, men farten och avståndet till marken gjorde att hennes underben trycktes upp och krossade hennes knä. På sjukhuset fick hon det dystra budskapet att hon aldrig skulle kunna gå normalt igen. Och ännu värre – aldrig kunna rida.
»Det som följde var en väldigt tuff period för mig. Jag fick sälja hästen, flytta hem till mina föräldrar, jag varken kunde eller fick sätta benet i marken på över 6 månader och blev därefter sjukskriven i ett år. Jag gick ner tio kilo, var förbannad på livet och blev deprimerad och beroende av morfin.«
Samtidigt levde Pehr sitt bästa liv i Italien och Josephine fick följa hans utveckling på håll.
»För att strö salt i såren hade Facebook precis lanserats. Som ett litet hån mot mitt 20-åriga jag möttes jag varje morgon av nytaggade bilder från fantastiska fester på magiska platser. Ett nytt fenomen att förhålla sig till mitt i allt.«
Hon blev så illa tvungen att tänka om och hitta en ny riktning i livet. Valet föll på skrivandet, hon tog journalistexamen och fick snabbt in en fot i branschen. »Så småningom bestämde jag mig för att jag hellre ville vara en del av de där fotoalbumen än en avlägsen åskådare. Så jag flyttade till Pehr och Florens och fortsatte skriva på distans. Ett klassiskt follow your heart-beslut.«
Så föddes idén till Midnatt
Italien hade en magisk inverkan på Josephine. Snart kastade hon sina kryckor. »Jag tänkte att det får göra hur ont det vill – jag ska gå normalt igen, en omöjlig kullersten i taget«.
Livet mellan broarna levererade och Florens lärde henne och Pehr allt som står att kunna om pasta, pizza, vespor och aperitivo klockan fem. De träffade vänner för livet och lärde sig italienska orimligt fort. Via en bekant på en fest fick Josephine ett jobb på Guccis presskontor.
»Först var jag kanske inte lyckligast i världen över att Pehr lämnade mig för Italien, men i dag är jag ju det. Som det hemkära vanedjur jag är hade jag aldrig flyttat utomlands annars och mina år i Italien har förändrat hela mitt liv. Jag fick så mycket mening av att bo där.«
Josephine Blix
Ålder 38 år.
Bor med Pehr och sönerna Aldo och Frank-Morris samt hunden Bosco.
Gör Grundare av textilföretaget Midnatt.
Aktuell med Överkast, dekorationskuddar och Tote-bags i återvunnen bomull och kaffebruna sängkläder, Cortado, för Midnatt.
Efter drygt tre år flyttade Josephine hem igen. En annan nyckelperson i historien om fru Blix hade nämligen hört av sig och erbjudit henne en tjänst på ett inredningsmagasin. Den personen är Louisa Hammarbäck, Josephines ständiga parhäst. »Vi träffades redan innan jag flyttade till Italien. Då jobbade vi på samma inredningsmagasin och insåg direkt att vi älskade att arbeta tillsammans. Sedan följde några år då hon lade ut jobb på mig och till slut rekryterade hon mig till redaktionslivet. Jag uppskattar verkligen att Louisa är så strategisk och handlingskraftig. Jag kan vara väldigt konceptuell och hon är den som driver och kommer på hur vi ska förverkliga våra idéer.«
I dag driver Josephine och Louisa Midnatt ihop, en affärsidé som de fick under tiden på Plaza Interiör.
»När vi gjorde hemma hos-reportage tänkte vi ofta på att oavsett om det var en etta i Hägersten eller en flådig våning på Strandvägen så var sängarna bäddade med lakan från H&M Home. Varför fanns det inga snygga sängkläder i mellanprisklassen, tänkte vi. På den tiden fick man antingen köpa sängkläder på kedjorna eller lägga en redig slant på lakan från Society. Vi såg det berömda hålet i marknaden och tänkte att designmässigt var det en enkel produkt, fyrkantiga tygbitar liksom.«
Detta var 2017 och sedan dess har det poppat upp en rad nya konkurrenter, men Midnatt står stadigt. Mycket på grund av det starka varumärket som duon byggt upp. Deras känsla för berättande, både visuellt och skriftligt, har kommit väl till pass och Midnatt har en tydlig identitet som lockar en bred målgrupp.
Titta in hemma hos Josephine Blix
Hur bor då en inredningsintresserad storyteller?
»Jag gillar tydligen knepiga boenden med mycket karaktär och är onekligen helt för naiva och opraktiska lösningar i livet. Bara det är vackrast så.«
Av denna anledning bor Josephine och Pehr tillsammans med sönerna Aldo och Frank-Morris och hunden Bosco i ett före detta stall på Drottningholmsmalmen. Ett pittoresk boende med charm och patina, men med trånga 1700-talspassager där man inte kan få in ens den minsta soffan.
Området är känt för sin vackra hus, här finns både bostäder uppförda för slottsarbetare och hus som framstående arkitekter ritat till sig själva eller prominenta kunder, bland Ralph Erskine och Peter Celsing.
»När jag växte upp så hade jag mina hästar på öarna och fantiserade alltid om att bo ett av de vackra husen på Malmen, så när lägenheten dök upp blev jag ›starstruck‹ av adressen.«
Huset som familjens lägenhet ligger i är en gårdslänga till ett herrgårdsliknande hus från sent 1700-tal som heter Minerva och som uppfördes för slottets parkettmakare. Lägenheten ligger på bottenvåningen i hörnan av Minervas gårdshus. Vardagsrummet och barnrummet har vackra pelare som påminner om att det en gång bott hästar här.
»Vi köpte stallet i flygelbyggnaden i januari 2021 och tillträdde valborgshelgen. Renoverade maj till november, födde en ny familjemedlem under tiden och flyttade in lagom till advent. Det var som att flytta in i en julkalender.«
Renoveringen var en nödvändighet men en rolig sådan, särskilt för en inredningsintresserad romantiker. Mycket av inspirationen kom ifrån lantliga italienska uthus och vingårdar. Platser som likt det gamla stallet är lite mörka men där ett romantisk ljus strilas in från fönstren. Materialvalen föll därför på sten, trä och kalkliknande puts.
»Det var typ livsavgörande att vi använde en renoveringstjänst. Jag delade min enorma Pinterestmapp fylld med smått ouppnåeliga bilder på italienska palazzos med projektledar-Kalle och skötte den mesta av dialogen via Whatsapp. Han förstod vår vision och kunde säga till mig att ›absolut, jättefint men det kan du nog glömma om du vill flytta in i år‹ och så vidare. Ja, vi chattade absolut från BB.«
Men Josephine fick sitt italienska palats till slut. Väggar och tak har målats med kalkfärg i varma toner, köket är i mörkt trä och de naturoljade grangolvet i en ljust nötbrun nyans. Hall- och köksgolv kaklades med sand- och terrakottafärgad italiensk keramik. I badrummet har Josephine fått sin valv-fantasi förverkligad och alla ytskikt samt vask och badkar är putsade med mikrocement i en härlig creme-ton. Utanför entrén har familjen en egen uteplats med gott om sittyta under klätterrosen och utanför barnens rum växer en sagolik vinranka.
»På sommaren är det bara att sträcka ut handen och plocka en druvklase.«
Även resten av trädgården är drömsk, där finns ett litet växthus, en äppellund, björnbärs- och pionbuskar, blåregn och persikoträd. Den nedre delen är anlagd av självaste Sigurd Lewerentz med inspiration från – trumvirvel – Italien. Och det sägs att syrenträdet utanför deras hus är planterad av Fem Myrors Eva Remeus när hon bodde här.
»Jag slås av hur mycket kärlek jag känner till den här platsen. Jag verkligen känner historien. Och det är något magiskt med att åka över broarna mot slottet som ser otroligt ut, oavsett tid på dygnet eller dag på året. När vi går bland fontänerna i den formklippta sagoparken om kvällarna brukar jag tänka ›och här skrotar vi omkring. Mitt i ett världsarv‹.«
Och vet ni vad, förutom att det bara är fem minuter till närmaste badplats så är det bara tre minuter till stallet. Stallet dit Josephine går och rider.