Inredaren Marie-Louise Sjögrens romantiska rum

»Jag vill ha det lite sexigt och romantiskt och inte bara tänka på funktion«, säger Marie-Louise Sjögren, en av Sveriges hetaste inredare just nu. Vi pratar om hennes eget hem och allt som händer i den Sjögrenska världen just nu.

Text IMKE JANOSCHEK
Annons
Hemma Hos: Hygge I London med Covet Noir
Hemma Hos: Hygge I London med Covet Noir
0:32

Marie-Louise Sjögren är något av ett fenomen i svenska inredningskretsar. Plötsligt var hon där. Med en ganska egen stil som attraherade särskilt kvinnorna in the know på instagram. Hennes inredningar förför genom att osvenskt visa finger åt effektivt kvadratmetertänk och strävan efter maximalt med arbetsytor.

I vardags­rummet: soffbordet och pallen från den nya MLS-­kollektionen, soffa Liljevalchs från Svenskt tenn och fåtöljerna är norska sportstugestolar som Marie- Louise har fyndat vintage.
I vardags­rummet: soffbordet och pallen från den nya MLS-­kollektionen, soffa Liljevalchs från Svenskt tenn och fåtöljerna är norska sportstugestolar som Marie- Louise har fyndat vintage.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Burspråk med kök och köksö, samt soffan Essy från hennes nya möbelkollektion i köket.
Burspråk med kök och köksö, samt soffan Essy från hennes nya möbelkollektion i köket. »Soffan är lite Ilse Crawford-inspiration. Det är framförallt kvinnor som jag är inspirerad av. Här finns en väldigt mjuk idé, utan att vara fluffig eller något sådant.«  Foto: Pär Olofsson/Mink

Marie-Louise Sjögren

Ålder: 40 Bor: I ­lägenhet på ­Östermalm, i hus i Stockholms skärgård och vid ­Rivieran.
Familj: Man och tre barn i åldrarna 9, 6, och 3 år.
­Aktuell med: En ny ­tygkollektionen ­tillsammans med ­företaget Sydtextil, en ny ­möbelkollektion och keramik, en ny ­butik på Grev ­Magnigatan 6 i ­Stockholm, medverkan i ­inredningsboken /be-spōk/ – a philosophy of beauty som ges ut av amerikanska förlaget Benton Buckley Books i februari.

Marie-Louise framför några av tygerna i hennes egen tyg­kollektion, hos samarbets­partnern Sydtextil i ­Väckelsång.
Marie-Louise framför några av tygerna i hennes egen tyg­kollektion, hos samarbets­partnern Sydtextil i ­Väckelsång.  
Annons

»Det är väldigt mycket den typen av tankar som styr inredningar i Sverige. Allt ska anpassas efter funktion och var jag kan hacka grönsaker någonstans. Men jag kan ibland tycka, men kan vi kapa den där jättestora arbetsytan i köket och ställa dit en soffa i stället? Då blir det mycket mysigare.«

En ansats som visserligen kräver en del utrymme, men som omedelbart har fått många fans. För det är inte alla som vill hålla en workshop i lökhackning med tio deltagare i sina kök. Men många vill gärna ha möjlighet till ett mysigt häng med lite plock på en skärbräda. Mys och överraskning kan smälla funktionstänket på fingrarna, i alla fall i Marie- Louise värld.

Annons

Längtan efter en filmisk känsla

Hon beskriver hur hennes jobb som inredare ofta går till: »En arkitekt kanske ritar att badrummet ska ligga på ett ställe, för då kommer man in från sängen och så ska man gå in den vägen. Men jag kanske tycker att det är läckert om man ser badkaret från sängen, och inte toaletten. Faktum är att jag får göra det där nu, alltså har synpunkter på flödet. Vilket har tagit ett tag innan jag har vågat. Nu har jag hittat spänsten i det, att inte bara gå på det praktiska, att faktiskt lita på det sexiga i det. Hur skulle man trivas som bäst här? Det är den frågan jag har med mig in i projekt. Och så vill jag överraska. Jag tänker: Vi behöver få in ett kök, två sovrum, ett badrum, tv-rum. Hur skulle det här bli som mest spännande, sexigt, romantiskt?«

Bokhyllan består av specialbyggda svävande hyllor och under står det en bänk i massiv ek.
Bokhyllan består av specialbyggda svävande hyllor och under står det en bänk i massiv ek.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Annons
Liten antik oljemålning av Alfred Wahlberg och vintagestol av Axel Einar Hjorth.
Liten antik oljemålning av Alfred Wahlberg och vintagestol av Axel Einar Hjorth.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Matsal med bord och stolar av Josef Frank, fåtöljer Essy från Marie-Louises nya ­kollektion i förgrunden.
Matsal med bord och stolar av Josef Frank, fåtöljer Essy från Marie-Louises nya ­kollektion i förgrunden.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Annons

Längtan efter att få in en filmiskt känsla i inredningar och livet kan man skönja bland dagens 30- och 40-åringar, som nu inreder sina boenden när de har bildat familj och är mitt småbarnslivet, men även försöker hålla fast vid någon form av vuxenidentitet. Några andra typiska Marie-Louise-inslag är inbyggda nischer i inredningen, det kan vara i badrum eller sovrum, i en hall eller på helt andra ställen. Det blir en yta som lämpar sig för något litet stilleben, men den har också något av en scen. Hon jobbar även gärna på ett annorlunda sätt med burspråk. »Mina ledstjärnor är Estrid Ericson och Ilse Crawford. Det är båda kvinnor. Det är inte unikt att gilla deras arbeten, men jag har alltid varit en stor anhängare av Estrid.«

Från ekonomi till konstvetenskap

Marie-Louise började tidigt jobba på Svenskt tenn efter en kort sejour på ekonomlinjen på Stockholms universitet. »Efter skolan skulle jag börja plugga ekonomi. Det dröjde två månader, sedan insåg jag att det här kommer inte gå. Så jag sökte mig till Svenskt tenn. Och började läsa konstvetenskap på Stockholms universitet i stället, samtidigt som jag jobbade i butiken. Efter det fick jag ett vikariat på export-avdelningen på Svenskt tenn, mellan 2004 och 2005. Då hade kundtjänsten precis öppnat. Man kunde ringa och mejla in sina beställningar.«

Annons

»Det var väldigt spännande. Jag höll bland annat i grupp-presentationer för intresseföreningar. Och fick verkligen bära varumärket. Det var absolut min stora dröm, att få komma in innanför väggarna på Svenskt tenn och få lära mig om Estrid Ericsons inredningsfilosofi. Den är ju min ryggmärg.«

Badrumskommod med speglar ritad av ­Marie-Louise, ­inspi­rerad av Josef Franks skåp och byråer.
 Foto: Pär Olofsson/Mink
Soffbord, MLS.
Soffbord, MLS.  
Annons
Fåtölj Essy i Caramel cotton velvet och pall Cake i Blush rustic linen från den nya kollektionen MLS.
Fåtölj Essy i Caramel cotton velvet och pall Cake i Blush rustic linen från den nya kollektionen MLS.  
Jumbokopp med fat från den nya ­keramiken som ­drejas av Karl Graflund.
Jumbokopp med fat från den nya ­keramiken som ­drejas av Karl Graflund.  
Annons

Tio år senare blir Marie Louise gravid med sitt första barn, Fred. Freds ankomst blir omvälvande, han föds alldeles för tidigt, i vecka 24. Hon får lägga alla jobb åt sidan. »Efter ett tag hemma med Fred, så öppnade jag ett instagramkonto och började lägga upp stylingar. Kanske för att ge mig själv lite space i allt det som hände privat. Jag la upp bilder på egna grejer jag gjorde. Då blev det någon plåtning. Det var The Way We Play som gjorde den. Och så blev det flera följare. Sedan var det någon bloggare som plockade upp. Och så var det några grannar som ville ha hjälp. Sedan startade jag en enskild firma. Och för tre år sedan blev det ett AB. Och då hade jag klämt ur mig sista ungen, två månader tidigare. Nu är det färdigt med barnafödande och jag kan växla upp jobbmässigt.«

Soffa Grace, MLS, i tyget Vanilla rustic linnen.
Soffa Grace, MLS, i tyget Vanilla rustic linnen.  
Annons
Matsalen mot öppna spisen fotad av Pär Olofsson för boken /be-spok/: a philosophy of beauty som ges ut i februari av amerikanska förlaget ­Benton Buckley Books. Fåtöljer Essy och fotpall Cake från de nya möbelkollektionen.
Matsalen mot öppna spisen fotad av Pär Olofsson för boken /be-spok/: a philosophy of beauty som ges ut i februari av amerikanska förlaget ­Benton Buckley Books. Fåtöljer Essy och fotpall Cake från de nya möbelkollektionen.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Sovrum med överkast i ­f­årskinn från MLS.
Sovrum med överkast i ­f­årskinn från MLS.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Annons

Barnen är nu nio, sex och tre år.

Det är ändå intensiva år familjärt?

»Ja, det är det.«

Viktigt att inte vara typisk

Vi pratar lite mer om hennes stil som såklart syns allra mest i hennes eget hem, som hon har bott i med sin familj i tre år nu. Det ligger nära Humlegården i Stockholm. »För mig är det viktigt att inte vara så typiskt i materialvalen. I köket jobbar jag till exempel inte så mycket med köksstommar, utan mer med fristående möbler. Som fyller samma funktion. Jag vill ha in olika material inom ett och samma rum. Med kök tänker många så här, ta ett kök från ett företag, då hänger allt ihop lite. Men i min värld så får det gärna hänga ihop lite mindre. Och gärna vara lite spretigt och mindre effektivt.«

»Hemma byggde vi ut fönsterbrädan och låtsades att istället ha en nisch runt, ett burspråk, så byggde vi ut allting och stoppade in köksbänkar under. Det blev otroligt organiskt. Vi fick ett jättedjup och nu står man där i köket med utsikt över takåsarna.«

Annons

När Residence träffar Marie-Louise, som under några år har byggt ett nätverk av kunder för sina inredningar både i Sverige och utomlands – just nu inreder hon ett stort hus i Kanada – är hon i gång med att ta nästa steg i sin verksamhet. Det blir en egen tygkollektion tillsammans med företaget Sydtextil i Småland, en egen butik på Östermalm i Stockholm och en möbel- och accessoarkollektion. Det går fort i hockey, men frågan är om det inte går ännu fortare hos Marie-Louise.

Badrum med badkar och blandare från Waterworks, samt antika allmogepallar.
Badrum med badkar och blandare från Waterworks, samt antika allmogepallar.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Annons
Hall med vägglampett av Jean Royère, stol Swedish Grace, allmogebord samt skulptur av Runa Bulow-Hube. Matta Nordic Knots.
Hall med vägglampett av Jean Royère, stol Swedish Grace, allmogebord samt skulptur av Runa Bulow-Hube. Matta Nordic Knots.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Skrivbord med stolen Crown från Massproductions.
Skrivbord med stolen Crown från Massproductions.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Annons

»Det började bubbla för kanske nio månader sedan. Jag ritade många möbler för inredningarna, och så kom tanken att sälja direkt till andra kunder också. Många produkter har redan funnits i enstaka exemplar som jag sedan har tweakat och gjort om ytterligare lite. Vissa produkter är helt nyritade, till exempel den där fåtöljen.«

Sydtextil finns i den lilla småländska orten Väckelsång söder om Växjö. Textilkollektionen har valts ut på en mässa vid Comosjön utanför Milano. Tyg- och möbelkollektionen kommer att finnas i Marie-Louise nya butik på Grev Magnigatan 6 i Stockholm som öppnar i slutet av november, och online. »Det kommer bland mycket annat finnas runda bordsdukar i thaisiden, som går ända ner till golvet. Tänk när man kommer in i ett hem. Och så är det höst. Och så är det en burkgrön, lång duk som möter en när man kommer in i köket. Det kommer att bli: Wow!«

Marie-Louise blandar mängder av vintage med moderna inslag, här Flos-lampan Tacchia, på väggen syns Jean Royère-­lampetten.
Marie-Louise blandar mängder av vintage med moderna inslag, här Flos-lampan Tacchia, på väggen syns Jean Royère-­lampetten.  Foto: Pär Olofsson/Mink
Annons
Publicerat 15 januari 2025
Annons