Hemma hos Johnny och Ina Andersson på deras farm.

Trendigt trähus – Kika in hemma hos Johnny och Ina Andersson

Johnny Andersson, ena halvan av Jordens arkitekter, har byggt upp ett odlingsprojekt och tre trähus vid Mälaren. Här lever familjen med ambitionen att hitta ett så hållbart levnadssätt som möjligt – och att inspirera andra.

Annons
Så odlar du potatis - fem enkla tips
Så odlar du potatis - fem enkla tips
1:19

»Det här är min första skiss på huset«, säger Johnny Andersson och pekar på en minimal papperslapp som sitter uppnålad på väggen bland en massa andra teckningar. Lappen är knappt tio gånger tio centimeter och teckningen visar enbart en diagonal linje och en rektangel som klibbar fast på diagonalen. »Princip«, står det på den lilla papperslappen.

Johnnys första skiss på huset.
Johnnys första skiss på huset.  

Vi står nu mitt i denna skiss, i rektangeln, i detta hus, vid Johnnys skrivbord som står i en loftgång på första våningen. Vi står också mitt i ett stort projekt som handlar om hållbart byggande, boende, ätande, ja livet helt enkelt och de stora klimatutmaningar vi har framför oss.

Annons

Huset vars främsta kännetecken är att det är byggt helt i massivt trä, senvuxen gran från Norrland. Väggar, golv och tak har blivit till i form av så kallat KL-trä. Det finns ingen isolering, inga andra ytskikt än just KL-trä, inifrån och ut. Hela huset doftar trä. KL-trä är en massiv träskiva av hyvlat virke som limmas ihop, med vartannat skikt korslagt för ökat formstabilitet. Träskivan är ett byggelement ur vilket man skär ut fönster och dörrytor. Sedan levereras färdiga väggar som kan sättas ihop på plats.

Till vardags jobbar Johnny på sitt företag Jordens arkitekter som han driver tillsammans med Jacob Wallner sedan 1999. Jordens arkitekter har som mål att enbart rita hus i massivt trä om några år, eller i alla fall till 90 procent. Trähus har ett försumbart avtryck på klimatet om man jämför med hus som är byggda i betong. Under senare år har även flerfamiljshus börjat byggas i KL-trä.

Annons
Husets terass med kvällsol.
På husets hot spot, terrassen som bjuder på härlig kvällssol, har det ätits många middagar. Stolarna och bordet ritade Johnny för 20 år sedan.  

Vi står också mitt i ett tio hektar stort område som Johnny och hans fru Ina köpte 2013. Geografiskt befinner vi oss en bit utanför Strängnäs vid Mälaren. Hit kommer man om man följer små svarta skyltar som det står Osprey Farm & Studio på. Osprey Farm och Studio, det är Johnnys och Inas verksamhet, som Johnny bedriver bredvid Jordens arkitekter som har kontor i Frihamnen i Stockholm. Men hur hamnade familjen och Osprey farm just här? Efter att ha sett en annons i papperstidningen, som ungefär var lika liten som denna första skiss vi tittar på, åkte Johnny och Ina ut hit och köpte tio hektar mark. Tio hektar vid en sjö, med en biotop mitt i och en stor äng, skog och vatten. Johnny hade redan KL-huset färdigritat i datorn, så han kunde vara snabb med att söka bygglov.

Annons

Ina, som är konstnär, keramiker och lärare, hade längtat ut till ett liv på landet länge. Hon är bonddotter och uppvuxen i Tollarp på Österlen. Djur och natur betyder mycket för henne.

Johnny och Ina M Andersson

Ålder: Båda är 55 år.

Bor: På Gärdet och utanför Strängnäs.

Gör: Johnny är arkitekt (och Årets arkitekt i Residence Stora Formpris 2020) och Ina är keramiker, bildpedagog och konstnär.

Aktuell med: Osprey Farm och Studio och hela sommarprogrammet på farmen med Farmers Market och långlunch under alla helger i juli och augusti. Se Ospreysweden.se för tider.

Vaser av Ina M Andersson, Studio Osprey.
Vaser av Ina M Andersson, Studio Osprey.  

»Vi bodde ju länge i en villa i Nacka, men efter 23 år ville Johnny och barnen flytta in till stan, till en lägenhet på Kungsholmen. Det gjorde vi. Men jag ville egentligen inte. Då lovade Johnny att vi skulle titta efter ett lantställe.«

Annons

Klipp tillbaka till 2005 och en familjeresa till Sea Ranch i Kalifornien. Sea Ranch, ett berömt arkitektur- och boendeprojekt som kom till under slutet av 60-talet, i en gynnsam tid av oförställd optimism och världsförbättraranda, där husen ritades av nyutexaminerade studenter, hus helt i trä och i samklang med naturen. Modernism och en ny ekologisk syn satte agendan. Hela konceptet revolutionerade synen på byggandet.

Familjen Andersson, Johnny, Ina och barnen Rasmus och Saga, åkte dit och fick ett slags uppenbarelsechock. »Jag blev väldigt drabbad av den upplevelsen«, säger Johnny.

Ina och Johnny på trappan utanför husets huvudentré.
Ina och Johnny på trappan utanför husets huvudentré.  
Annons
Spången som leder genom skogen till Mälaren.
Spången som leder genom ett litet skogsparti till Mälaren.  

Ett frö till ett helhetstänk kring boende och livet hade sådds. Resan ynglade av sig i husprojekt för Jordens arkitekter med massiva trähus som nu har byggts i Echo Park i LA, och ett nytänk om vart livet var på väg. Efter några år dök den nämnda annonsen upp. Den stora tomten vid Mälaren, med möjligheter att försöka sig på detta med odling i liten och kanske snart lite större skala, togs i besittning på ett försiktigt, långsamt vis.

»Vi hade tid. Vi tältade här i början och kände in platsen. Här uppe på kullen hittade vi ett supervackert fågelbo, en fiskgjuse som hade slagit ner sina pålar.«

Annons

Fiskgjuse är osprey på engelska, det fick namnge hela detta projekt. Det blev också en stor inspiration till att bygga huset svävande på pålar, så att det gör så litet ingrepp som möjligt i naturen. Står man lite längre ifrån och kisar syns det knappt där bakom ängen. Det beror inte minst på sedumtaket, vars växtlighet smälter ihop med den omgivande floran. Det blev till att börja med tre hus helt byggda i KL-trä. I ett bor Johnny och bredvid bor två andra familjer.

»Att bygga i detta material är inget nytt«, säger Johnny. »Det har man gjort länge. Men man använder det ju allra mest för konstruktion. Jag vill i stället komma åt en ny träbrutalism som fungerar precis som betongbrutalismen. Det går ut på att man synliggör konstruktionen – och är ärlig i sitt byggande.«

Trappa i metall gjord av lokal smed.
Trappan i metall gjordes av den lokala smeden, som först var väldigt tveksam till Johnnys idé. »Men i dag är vi bästa vänner. Alla borde ha en smed som vän.«  
Annons
Sovrummet.
Sovrum med vy över den gröna ängen och Mälaren.  
Plagg i denim på knopphängare i sovrummet.
Jeansstilleben i sovrummet.  
Annons

Så väggarna i huset är inte isolerade. Det finns inga gipsksivor i huset. Det finns ingen panel utanpå. Vad du ser är vad du får. Korslimmade träskivor. Inomhus har Johnny såpat väggarna för att förhindra att de gulnar.

Vår generation är livrädd för furu på grund av gillestugan. Gul furu är det värsta en 60-talist kan råka ut för.

»Vår generation är ju livrädd för furu på grund av gillestugan. Gillestuga i gul furu är det värsta en 60- eller 70-talist kan råka ut för. KL-trä är dock i gran, och det blir inte lika gult.« Känslan i huset är allt annat än gillestuga. Man äntrar huset via en stor trätrappa som svingar sig uppför rullstensåsen. Sedan är man i hallen som mynnar ut i en korridor, lågt i tak. Efter korridoren öppnar sig ett rum med sex meters takhöjd, hjärtat av huset.

Luft ovanför huvudet och en enorm utsikt genom fönstren, över den stora ängen, i rummet finns köket med matplats och den stora kaminen. Bakom denna är det åter lägre i tak, fasta soffbänkar bjuder in till skönt häng, böcker om odling som ligger överallt tillsammans med mängder av kokbokslitteratur bjuder in till förkovran.

Annons
Kök med öppen loftgång, öppen spis och matbord från Blocket.
Köket är det självklara hjärtat i huset. Ina har sin drejskiva här och Johnny sitter en trappa upp i den öppna loftgången och ritar. Den öppna spisen har en vattenmantel som hjälper till med uppvärmningen av huset under kalla månader.  
Inbyggda bänkar i vardagsrummets privata del.
I den mer privata delen av vardagsrummet kan man sitta på de inbyggda bänkarna och spana ut över ängen.  

Från terrassen har man utsikt över äng och biotop, ett Skansen med älgar och hjort som kommer ut vid skymningen. Ina har anlagt rabatterna på rullstensåsen närmast huset, växtligheten bjuds in att fröa av sig även under huset.

Annons
Sonen Rasmus i trädgården.
Sonen Rasmus hoppar ibland in som trädgårdsmästare. Han har pluggat till yrket på Alnarp och det var så familjen kom i kontakt med Alnarpsmetoden.  

Osprey farm är inte bara tre sommarhus som ligger på en vacker äng vid en sjö i Sörmland. Det är också en destination för matnördar och människor som funderar på ett mer hållbart sätt att leva. Under sommaren 2020 bjöd Johnny och familjen in till Farmers market varje helg, i regn eller sol. Det anordnas grönsaksförsäljning med möjlighet att käka en närodlad lunch mitt i spenaten, direkt från grillen. Ofta står en namnkunnig kock vid den stora grillen i solen. Jordplätten som ligger vid ingången till Osprey Farm & Studio har en stor grön pergola som samlingspunkt med fasta bänkar. Coronasäkrade utomhus med ordentligt med avstånd.

Annons
Johnny vid den stora grillstationen
Johnny vid den stora grillstationen. Här är det kockgästspel, långluncher och Farmers Market under juli-september.  
Bänk av limträbalkar.
Ett hus helt byggt i senvuxen gran från Norrland. Ingen isolering, ingen panel. Utanför dörren en klassisk ljugarbänk som består av några överblivna limträbalkar.  
Annons

I mitten av pergolan provianterar bina på bivänliga växter. Och på tallriken ligger det jorden ger. Potatis, zucchini, mangold. I en hörna av pergolan ställer Ina upp sin keramik till försäljning, tallrikar och fat i olika glasyrer som hon gör här i sin studio. Drejskivan står för övrigt i köket, det har den alltid gjort.

Trots pandemin kom så många i fjol att grönsakerna tog slut varje gång. Inför säsong nummer två, sommaren 2021, har Osprey farm och studio nu laddat upp med ett bygge av ett stort tunnelväxthus och ett orangeri som ska stå klart till midsommar. Där tunnelväxthuset står i dag kommer det så småningom att bli studio, dels en större keramikstudio för Ina som nu ska satsa fullt ut på sin keramik, men även en matstudio och kanske även en studio för arkitektur.

Keramik av Studio Osprey som drivs av Ina M Andersson.
Keramik av Studio Osprey som drivs av Ina M Andersson.  
Annons
Osprey farm ligger på en rullstensås.
Osprey farm ligger på en rullstensås.  

»Det vi vill göra här är att inspirera andra. Att våga bygga i trä på det här sättet, att odla. Vi har kontakt med ett kockgymnasium för att bjuda ut elever hit för att se hur en morot blir en morot, för det är rätt många som inte har koll på det.« Johnny har läst in sig på no dig, odling utan spade. Man bygger upp jorden i stället för att gräva genom att lägga lager på lager med organiskt material som man odlar i. Och det fungerar väldigt väl, runt den gröna pergolan växer långa rader med kål, potatis, olika sorters squash, kryddor och ätbara blommor. Även stora buskar med kiwi har grävts ner i den sörmländska leran. Inför sommaren 2021 har Osprey farm anställt en trädgårdsmästare från Julita som kommer att jobba deltid. Hon ska ta hit sitt tiny house, myser Johnny. »Då blir det ännu mera hippie här.«

Publicerat 28 maj 2021
Annons