Kika in i skärgårdshuset med avancerad teknik – gränsar till wellness
På ytan ett vackert och vilsamt inrett skärgårdshus. Bakom kulisserna har Dennis Lundell och Theresa Höghammar installerat teknik för ljus och ljud, så väl avstämd med våra sinnen att den gränsar till wellness.
Den smälter nästan in i den omgivande naturen, en husgrupp i grånande lärkträ uppflugen på en höjd högt ovanför fjärden på södra Svärdsö. Boningshuset är placerat ända framme vid sluttningen ner mot vattnet. På de båda kortsidorna öppnas det upp av stora fönsterpartier – ut mot vattenspegeln nedanför och in mot en uteplats med en kvällssolbelyst och blombevuxen bergvägg som fond. Insidan är lika avskalat enkel, inredd med taktila naturmaterial i en naturnära färgskala av inredningsdesignern Lotta Agaton.
Dennis Lundell och Theresa Höghammar
Ålder: 49 och 41 år.
Bor: Sommarhus på Svärdsö i Stockholms södra skärgård.
Gör: Driver företagen Aloud och Art of light i Sverige och Norge.
Men det här huset döljer stora hemligheter. Dennis Lundell, som arbetat med design och installation av intelligent ljud- och ljusteknik sedan 1990-talet, har plöjt ner decennier av erfarenhet och kunskap i sitt och hustrun Theresas sommarhus där de bor tillsammans med sina två döttrar.
»Vi ville ha ett ställe dit man bara kunde komma utan att behöva klippa gräs, måla och underhålla. Jag älskar att klippa gräs, men det tar så mycket tid och när man driver företag är tid något som man har ont om. Jag vill komma hit och bara göra roliga saker tillsammans med familjen. Därför är det viktigt att huset tar hand om sig självt med hjälp av avancerad teknik«, berättar han.
Teknik genomsyrar huset
Husen har inga vanliga lås eller nycklar. Dörrar öppnas med fingerläsare eller med en blipp. Alla elektriska system kan styras på distans med en app i telefonen: ljud och bild, belysning, gardiner och solskydd, säkerhetssystem och övervakningskameror, grind och dörrar, värme, kyla och ventilation. När det stormar håller Dennis uppsikt över tomten och husen med hjälp av kamerorna. Sensorer känner av om det skulle börja läcka vatten någonstans inne i huset, så att det kan åtgärdas innan skadorna blir alltför omfattande. Dovhjort och vildsvin på jakt efter ett skrovmål i rabatterna upptäcks och skräms bort med ljud från dolda utomhushögtalare. När familjen får lust att åka hit på kort varsel är det bara att ställa in en behaglig temperatur och slå på trivsam belysning lagom tills de är framme.
Men ingenstans syns några spår av tekniken, inga sladdar eller produkter, inte ens sådant som musiksystem eller tv. Dennis tar upp telefonen och plötsligt stiger en stor tv-skärm ljudlöst upp ur toppen på ett sideboard vid trappan – alldeles för stor för att få plats i det låga skåpet.
»Aloud ritade in ett utrymme för skärmen i betongbjälklaget«, säger han när han ser min min.
I väggarna finns osynliga, inputsade, högtalare för surroundljud. Likadant är det på uteplatsen. Dennis berättar hur teamet tillbringade flera dagar med att placera ut ett antal högtalare på olika ställen i berget vid uteplatsen för att få ljudet perfekt. Bashögtalaren är nedgrävd i marken.
»Här kan man grilla, umgås och få en fantastisk musikupplevelse utomhus«, konstaterar han.
När det gäller inredning pratar vi ofta och gärna om konkreta saker som färger, material och rumsligheter. Men hur vi upplever dem beror inte bara på deras egna kvaliteter utan på kvaliteten på ljuset som vi ser dem i och på akustiken i rummet. Bra ljusdesign återger färg och textur korrekt och bra akustik ger en känsla av välmående.
»Vi pratar alldeles för lite om ljudmiljön i våra hem. Här kan vi vara flera personer samtidigt och prata och spela musik utan att det blir jobbigt för öronen«, säger Dennis och slår ut med armen mot matplatsen.
Belysningen ändrar automatiskt färgtemperatur under dygnet precis som det naturliga ljuset. På morgonen är det svalt och klart och kvällen får det en varmare ton, vilket upplevs som lugnande. Fönstren har en mjuk bakgrundsbelysning och det finns över huvud taget inga lampor som bländar eller lyser direkt på en. Effekten är en känsla av att vara omsluten i stället för fångad av ljuset.
»Plus att man blir snyggare i indirekt ljus«, säger Dennis leende.
De handgjorda knappsatserna som styr ljuset är förprogrammerade i olika ljusscener vilket gör dem enkla att använda.
»Det är teknik som övergår i wellness. Belysningen och ljudmiljön hjälper till att skapa en atmosfär och en vilsam känsla. Den känslan har Lotta Agaton förstärkt med inredning, material- och färgval. Färgvalen repeterar den lugna färgskala som finns i skärgårdsnaturen utanför och det skapar ro och trivsel för sinnena«, säger Theresa.
Dennis startade företaget Aloud, som installerar ljudsystem och andra tekniska lösningar, 2008. Sedan dess har verksamheten breddats med Art of light som är en internationell ljusdesignstudio. I fjol blev Aloud också svensk samarbetspartner för det tyska high end-belysningsföretaget Occhio och öppnade Sveriges första Occhiobutik på Grev Turegatan i Stockholm. Theresa är ansvarig för PR och marknadsföring i alla bolagen.
Paret hade letat sommarstuga i flera år när Theresa hittade annonsen på Hemnet, ett sjuttiotalshus i dåligt skick men med en spektakulär utsikt. Efter en kort men intensiv budgivning stod de som ägare. Riktigt hur illa det var ställt insåg de inte förrän under en riktigt regnig sommar något år senare, när de fick ta fram alla kärl de kunde hitta för att samla upp regnvattnet som läckte in.
Det nya huset tar väl vara på platsens förutsättningar. Höjdskillnaderna och placeringen av två mindre gästhus ger en härlig känsla av avskildhet uppe på berget. Dennis tar med mig ut till vad som av allt att döma är en favoritplats, ett tredje hus med kombinerat crossfitgym och yogastudio i ena hörnet av tomten. Även här finns ett panoramafönster med makalös utsikt ut mot fjärden.
När paret beslöt sig för att bygga ett eget hus och fick möjlighet att skapa installationer var det viktigaste att tekniken skulle vara enkel att använda för alla i familjen.
»Nu satt jag för första gången och skulle rita in teknik i mitt eget hus. Jag har gjort så enormt många olika hus och våningar, stora och små, och man blir ödmjuk av alla beslut som ska tas. Enligt min erfarenhet finns det tre faktorer som är viktiga: att tekniken ska vara lätt att använda, att den alltid ska fungera och att den inte ska synas«, säger Dennis.
Om man har tillgång till det allra senaste i ljud- och ljusteknik och vet hur det ska användas – var börjar man?
»Man funderar över hur olika rum ska användas. Var tillbringar man tid och när? Säkerhet är också något man behöver tänka på. Vi har ett avancerat säkerhetssystem med dolda och synliga kameror med AI-mjukvara strategiskt utplacerade på tomten. Systemet läste registreringsskylten på din bil och eftersom den inte finns med bland dem som jag angett fick jag en notis om att du var här.«
Men ibland kan naturen spela även det mest perfekta system ett spratt. Dennis berättar om när han vaknade av att fuktlarmet gick klockan två på morgonen. Yrvaken och stressad öppnade han appen för att ta redan på var det läckte och upptäckte till sin fasa att det var i tvättstugan. Men när han rusade in kunde han inte upptäcka vatten någonstans.
»Det visade sig vara en snigel som hade tagit sig in genom ett rör som vi inte täppt till och sedan krupit över sensorn. Förutom att det inte var vatten var det ett perfekt test. Allt fungerade som det skulle!«
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.