Lägenhet i Gamla stan – fylld med vintageinredning
Elin Jensdotter Hont har som mål att inspirera andra att inreda mer med vintage. Hennes fyrarummare i Gamla stan är ett strålande exempel på hur man kan skapa ett unikt och inbjudande hem med begagnade möbler.
När det gäller heminredning finns det en hel del sanningar som de flesta av oss okritiskt tar för givna. Till exempel att det är svårt att bo fint och personligt om man bor i hyresrätt eller att det kostar mycket att inreda snyggt.
Elin Jensdotter Hont är ett ypperligt exempel på att inget av dessa påståenden stämmer.
De senaste tio åren har hon bott i en rad spännande hyresrätter, alla toppinredda med vackra, unika möbler som hon fyndat på andrahandsmarknaden utan att ruinera sig.
»Det som behövs för en lyckad inredning är inte pengar utan kreativitet, tid och stilkänsla.«
För runt tio år sedan fick Elin ett förstahandskontrakt via Stockholms bostadskö.
»Många tror att det inte längre går att få en hyresrätt i Stockholm utan att betala för kontraktet, men jag tror att om man är flexibel och går in och letar ofta så kommer man hitta något till slut.«
Lägenheten hon fick var en ombyggd tvättstuga i ett bostadshus i Nacka, som hade en ovanlig planlösning där de två stora rummen och köket hade fördelats över tre etage. Tillsammans med sin man, skådespelaren Patrik Hont, målade Elin om den gamla tvättstugan och inredde med vintagemöbler i teak. På den tiden hade Elin precis inlett sin karriär som hållbar inredningsstylist och vintagehandlare.
»Intresset har jag haft länge, det kommer från min mamma. Hon letade helt obrydd genom containrar och blandade sådant hon hittat där med loppisfynd. Hon hade verkligen känsla och vårt hem var alltid det mest inspirerande.«
Bytte till sig drömmiga hyresrätten
Det blev så pass fint att de inte hade några svårigheter att byta lägenheten mot en tvåa i Stockholms innerstad. Även den bostaden målades om och stylades med secondhandfynd, vilket resulterade i ännu ett byte, denna gång till en lite större tvårummare i Vasastan. Efter att paret lagt sin hand vid den lyckades de byta till sig en slottsflygel på Ekerö med en två meter bred öppen spis och boende i två våningar. Och trots att de trivdes i den lantliga idyllen med får och getter runt knuten bytte de för två år sedan denna drömbostad mot sin nuvarande, eventuellt ännu drömmigare, fyrarummare i Gamla stan.
»Vår drivkraft har hela tiden varit att hitta boenden som är lite bättre lämpade för oss än det senaste. Det var underbart att bo på Ekerö men vi är nog lite för sociala för att bo så avskilt.«
Alla platser de flyttat till har målats om och uppdaterats för att skapa maximal trivsel.
»Vid besiktningen inför flytt har vi aldrig fått klagomål från värdarna utan de har oftast tyckt att de förändringar vi gjort varit till det bättre. Sedan måste man så klart be om lov om man ska göra ett större ingrepp, men det är värt att fråga – det finns stor chans att det blir positivt för alla inblandade.«
Ett exempel är lägenheten de bor i nu. Där hade de tidigare hyresgästerna bytt ut laminatskivan i köket mot en i marmor.
»I stället för att se det som bortkastade pengar kan man se det som en investering i sig själv i och med att det ökar trivseln. Dessutom är det ett sätt att eventuellt byta till sig något annat fint. Jag tror på att köra på och lita på sin stil.«
Den nuvarande lägenheten ligger ett stenkast från Kungliga slottet och Stortorget och enligt rykten har det tidigare funnits en underjordisk gång mellan slottet och huset.
»Här bodde väl kungens frillor eller något«, skrattar Elin.
Elin Jensdotter Hont
Ålder 42 år.
Bor tillsammans med skådespelaren Patrik Hont, 38, dottern Demi, 3 år, och bostonterriern Bruno i en fyra på 98 kvm i ett hus från 1600-talet i Gamla stan.
Gör stylist och vintagehandlare. Aktuell med nya butiken Re:deco.
Ett hem som återspeglar Gamla stan
Huset är från 1600-talet och ligger på en av de mindre trafikerade gränderna i mitten av Gamla stan. Innan de flyttade hade Elin, som ursprungligen kommer från Annelund utanför Borås, inte tillbringat överdrivet mycket tid i området. Turisterna och souvenirbutikerna avskräckte. Men när de väl flyttat in insåg hon att stadsdelen bjuder på mer än »I love Stockholm«-t-shirtar. Där finns en otrolig grannsämja och historien är ständigt närvarande, vilket så klart passar den som gillar gamla saker. Dessutom är de flesta husen målade i Elins favoritfärgskala.
Elins och Patriks hem är på ett sätt en vacker återspegling av Gamla stan och dess gränder. På samma sätt som staden har spår av flera olika tidsåldrar och fylls av röster från många olika länder är lägenheten inredd med handplockad inredning från hela världen och från ett flertal olika epoker. Allmoge matchas med 70-, 80- och 90-tal, orientaliska accessoarer står bredvid antika snäckformade piedestaler och allt hålls ihop av den mjuka färgskalan av aprikos, beige, brunt och terrakotta. Man ser inga av de typiska Hemnet-detaljerna: ljusstakar från Svenskt tenn, lampor från Flos och danska designklassiker. Allt har visserligen en väldigt designad och kanske till och med trendig känsla men det är unikt och personligt. På frågan varför hon älskar vintage svarar Elin:
»När man bara inreder med nya saker, eller sådant som är massproducerat i plast och laminat, så känns rummet dött på något sätt. Äldre saker i naturmaterial ger hemmet liv och personlighet.«
Hon har gjort det till sin uppgift att inspirera andra att inreda mer med sådant som redan älskats i många år. Den vanligaste invändningen mot vintage – att det kan lukta illa eller vara fullt av ohyra, skakar hon på huvudet åt.
»Köper man vintagetextilier så kan man alltid behandla dem så att eventuell lukt försvinner och vi har inte ett särskilt utbrett problem med till exempel vägglöss i Sverige. Det är bara att undersöka det man är intresserad av innan man slår till om man är orolig.«
Bästa tipsen för att fynda vintageinredning
Hon tipsar om att alltid först söka på Blocket eller Marketplace om man är ute efter en ny möbel. Chansen är stor att just det man söker faktiskt finns både nära och till ett bra pris.
Orkar man inte leta vintageskatter själv kan man besöka Elins nyöppnade butik Re:deco på Linnégatan på Östermalm i Stockholm. Där har hon blandat sådant hon själv hittat med möbler och accessoarer från vintagehandlare hon är återförsäljare av. Samma ombonade och varma stil som hittas hemma i lägenheten återfinns i butiken. Sakerna är valda med precis samma fingertoppskänsla för det unika, hemtrevliga och designade. Fast butiken bara har varit öppen några få månader har den redan en etablerad kundkrets.
»Jag har haft tur, många av mina kunder har följt med varje gång jag flyttat min verksamhet.«
Faktum är att detta är långt ifrån den första lokalen Elin huserat i. Det hela började för mer än femton år sedan när hon läste en KY-utbildning i eget företagande. Under kursens gång skulle man skapa ett fiktivt företag och göra upp en affärsmodell, marknadsplan och så vidare. Elin skapade inte helt oväntat en vintagebutik för någonstans fanns drömmen redan då. Sedan skulle det dröja nästan fem år innan hon vågade satsa.
»Det var mycket tack vare Patrik. Han peppade mig att förverkliga min dröm och hjälpte till på alla möjliga sätt – allt från att köra och bära grejer till att hålla oss flytande rent ekonomiskt.«
Samma sak gäller hemmet, där kommer Elin med förslag som nästan alltid möts med uppmuntran.
»Jag kan få för mig att ta ner köksskåpen klockan ett på natten och han både hjälper till och peppar.«
Att det möbleras om mitt i natten händer kanske inte lika ofta sedan de blev föräldrar till treåriga Demi men att saker byter plats eller skepnad sker desto oftare. Elin är ombytlig till sättet och inte särskilt sentimental.
»Man ska inte glömma att det bara är inredning, blir det fel eller ångrar man sig så är det inte hela världen.«
Och det är bra för oss andra, för om vi har tur kommer någon av möblerna i den mysiga lägenheten snart att vara till försäljning.