Per Fribergs Villa Holsby
Den legendariske arkitekten Per Friberg hade feeling när han ritade detta hus på Kullahalvön i nordvästra Skåne. Villa Holsby är en modern byggnad med vågade vinklar i vitt, ett mästerprov på arkitektens absoluta gehör för att naturens samspel. Nu bor konstnärsparet Andrea och Gordon Skalleberg här.
Vilket är ditt favoritgalleri? CF Hill i Stockholm? Hauser & Wirth i Zürich? Dia Beacon upstate New York? Får jag föreslå ett fjärde? Strax efter det att du kör ut ur det lilla husklustret Brunnby och in på Norra Kustvägen i riktning mot Skäret, Svanshall och småningom Jonstorp på Kullahalvön i nordvästra Skåne skymtar du en modern låg byggnad med vågade vinklar i vitt, luftigt och fritt placerad på en liten höjd ett hundratal meter till vänster om vägen. Kommer du från andra hållet är den helt skyddad av landskapet, men en skymt räcker för att sporra nyfikenheten. Man anar arkitektoniskt stordåd.
Byggnaden går under namnet Villa Holsby och är snarare just en villa än ett formellt galleri, men konstnärerna som har bott och bor där har alltid hållit dörren öppen för både spontanbesök och mer officiella sammanhang, som den årliga Konstrundan. Villa Holsby stod klar 1960. Konstnären Paul Holsby ägde en sedvanlig skånsk självklarhet i synen på sitt och andras skapande, så när han beslöt att låta uppföra ett nytt hus åt sig och familjen kunde inte vilken arkitekt som helst komma på tal. Valet föll på Per Friberg. Här antar jag att minst hälften av Sveriges samlade arkitektkår faller på knä av vördnad. Friberg är vad man brukar kalla en arkitekternas arkitekt, älskad och beundrad för sitt lätta, varsamma handlag och sin känsla för människans upplevelse av platsen. Han såg skönheten i ärliga material och lyfte enkelheten till raffinerade höjder. Hans gehör i samspelet med naturen var absolut.
Per Friberg var arkitekt och landskapsarkitekt utbildad vid KTH och Konsthögskolan i Stockholm och Kongelige kunstakademiet i Köpenhamn. Han var professor i landskapsarkitektur vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Alnarp och gästprofessor vid universiteten Harvard och Berkeley i USA. Hans lovprisade egenskaper manifesterades inte minst i en svävande liten trälåda till sommarhus i Ljunghusen som han ritade åt sig själv, invigt 1960, ikoniskt i dag. Det huset är alltså årskamrat med Villa Holsby. Friberg hade feeling runt den här tiden, kan man konstatera. Andrea och Gordon Skalleberg köpte Villa Holsby 2006. »Det är så oerhört fint och smart ritat«, konstaterar Gordon. »Vi kan sitta på den här terrassen långt in på hösten och tidigt på våren medan det är ett helt annat klimat bara en liten bit bort vid huset.«
Gordon & Andrea Skalleberg
Ålder: 64 och 62 år. Bor: Primärt i Santa Fe, New Mexico, USA. I Villa Holsby, tre fyra sommarmånader. Jobbar med: konst, fastighetsutveckling, skrivande med mera. Familj: Tre barn som bor med respektive i Göteborg och Simrishamn
Familjen före familjeföretaget
Gordon Skalleberg är uppvuxen i Stockholm och jobbade precis som sin bror i många år i familjeföretaget som deras far konstruktören har byggt upp med stor internationell framgång. Det utvecklar och tillverkar utrustning för hantering av kablar om jag har förstått saken rätt, men min kunskap om kablage är tyvärr begränsad. 1994 flyttade Gordon, hans amerikanska fru Andrea och barnen till ett »jättestort, fantastiskt« hus som ingen hade bott i sedan 1940-talet, ovanför det katolska kapellet i Kullabygdens pittoreska pärla Arild. Gordon var då vd för familjeföretaget och långpendlare. »Jag var en happily married single mom«, skrattar Andrea och tänker på den där tiden då äktenskapet höll trots att mannen aldrig var hemma. Men så där kunde det inte fortsätta i all evighet. Gordon ville hellre vara gift med Andrea än med jobbet och kände också att han yrkesmässigt stod vid ett vägskäl.
Halvvägs in i Andreas fenomenala kanelbullar vid det rustika furubordet i Villa Holsby nämner Gordon Skalleberg i förbigående frasen »reinventing yourself«, att uppfinna sig själv på nytt, och det slår mig att det är en nyckelformulering för beskrivningen av dem båda – och Villa Holsby. Redan flytten till det övergivna men magiska stora stenhuset i Arild var ett tecken på det. Andrea jobbade som lärare på skolan i Brunnby, drev kafé, fotograferade, tog hand om familjen. Sedan tidigare hade Gordon ett onormalt stort intresse för typografi, även grafisk form och bild. Nu gjorde han en U-sväng från kabelindustrin till att komma ut som konstnär. Självlärd bortsett från en kurs på Gerlesborgsskolan där han åtminstone lärde sig att »tvätta penslar«. På egen hand studerade han massor av konstnärers tekniker och sätt att behandla färger.
Länge var Villa Holsby Gordon Skallebergs arbetsplats. Växelvis målade han i ateljén en månad och renoverade huset en månad. Hemmet i Arild sålde de inte förrän 2015. »Först tänkte jag ta upp ett större fönster här«, berättar Gordon i ett av sovrummen. »Men det är jag glad att jag inte gjorde, det hade stört rytmen i måtten som Per Friberg konsekvent upprepade. Vi har varit väldigt måna om att behålla hans grundtankar.« Behålla de geniala grundtankarna. Och återuppfinna. Bara lite. Reinventing Per Friberg. Villa Holsby är q-märkt. När dåvarande stadsantikvarien i Höganäs Henrik Ranby var på besök uttryckte han sin förtjusning över både kanelbullar och renovering. Med hjälp av några väl valda hantverkare har Gordon Skalleberg gjort en mycket noggrann uppdatering. Nytt tak av aluminium. Köket fick ny inredning från Kvänum i lite högre höjd från golvet. Dubbla gasspisar installerades, och dubbla hoar i en rostfritt glänsande disk- och arbetsbänk lång som en curlingbana. Bland annat.
Det är på inget sätt vräkigt, bara förbättrat i takt med tiden och en absolut drömmiljö för den som älskar att laga mat, inklusive utsikten genom raden av fönster som löper längs hela köket. Några väggar och garderober togs bort för att göra sovavdelningen luftigare. Ett sovloft med kontorsdel inreddes innanför/ovanför ateljén.
Per Friberg
Per Friberg var arkitekt och landskapsarkitekt utbildad vid KTH och Konsthögskolan i Stockholm och Kongelige Kunstakademin i Köpenhamn. Han var professor i landskapsarkitektur vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Alnarp och gästprofessor vid universiteten Harvard och Berkeley i USA. Ett av hans mest kända hus är en trälåda till sommarhus i Ljunghusen som han ritade åt sig själv, invigt 1960, ikoniskt i dag. Det huset är årsbarn med Villa Holsby.
Fribergs arkitektoniska följsamhet
Nytt trägolv av hela svärtade plankor lades in. Den väggfasta Per Friberg-ritade soffan i vardagsrummet har förbättrats något utan att det syns. En rad av den sortens lite tråkigare åtgärder har gjorts, som att byta fönster, panel, isolering, ny dansk kamin och små borrade hål i den murade spisens fogar för bättre värmeflöde. »Vi har lagt ner mycket jobb på snickerier och sådant«, säger Gordon Skalleberg. »Jag vill att det som är bakom ska vara lika snyggt som det som syns, det ska vara välgjort hela vägen runt.« Det är ett fantastiskt hus fördelat på två sinsemellan förskjutna längor med sluttande tak och en mittendel. Den från entrén sett vänstra längan sträcker sig längre ut på tomten och innehåller kök, matplats (därifrån utgång till terrass) och sovrum. Den tillbakadragna högra längan är tillägnad ateljén. Mittendelen rymmer entré, liten hall, ett första vardagsrum (med ett golv av handslaget, lackat och svagt lilafärgat tegel) och, några trappsteg ner, ett andra vardagsrum med utgång till trädgården. En lösning som kommer sig av att huset följer den kuperade tomten.»Konstruktionen följer gråberget under så den dagen huset plockas ner kommer det inte att synas att det har stått här, det är helt anpassat efter naturen«, berättar Gordon Skalleberg.
Vilken aspekt av huset tycker han är allra mest magisk? »Ljuset. Och taklutningarna på tio grader som är otroligt harmoniska och bidrar till känslan av rymd i rummen. Köket och matplatsen som hänger ihop med resten av huset, det är en genomsiktlighet och ett flöde som gör att man har kontakt med varandra hela tiden, man är tillsammans. Det är enkelt att vara många och vi stormtrivs när vi är här. Och för min egen del tycker jag det är otroligt kul att kunna presentera min konst så här.« Det är bara Gordon Skallebergs målningar (på plywood, för det levande materialets skull) och skulpturer som visas i detta högst personliga galleri. Så snart något säljs hänger han upp ett annat av sina verk. Det har alltid varit ett öppet och socialt hus, redan på den tiden då Paul Holsby underhöll gästerna med att hamra på sin flygel i vardagsrummet.
Familjen Skalleberg har i sin tur arrangerat jazzkonserter i samma vardagsrum, utställningar tillsammans med Jacob Felländer och Matthias van Arkel bland andra, deltagit i Konstrundan, umgåtts med vänner. Gordon gissar att åtminstone 15 000 personer har patinerat golven under deras tid här (bara en dag av en konstrunda kom 900 besökare). Ett tag fanns tankar på att göra Villa Holsby till ett slags kulturhus och bygga ett nytt bostadshus på tomten, ritningar av arkitekten Alex van de Beld fanns. Men Gordon och Andrea kom fram till att de inte ville lägga alla ägg i samma fastighet. Det fanns också en växande längtan efter skapa större utrymme för USA i deras liv. Därför nöjde sig Gordon med att bygga ett 70 kvadratmeter stort gästhus vid Villa Holsby och åtta, nio månader om året bor han och Andrea i Santa Fe, New Mexico, i samma andas landskap som lockat Bruce Nauman, Agnes Martin, Georgia O’Keeffe och många andra framstående konstnärer med oändliga ökenvidder och hav av himmel. Sökande efter historiska hällmålningar och en avancerad form av westerndressyr (Gordons beundran för comanche-indianernas omatchade förmåga att tala med hästar är uppenbar) står ofta på schemat och de bor på »den sista klippan i Klippiga bergen«, i ett hus som tidigare tillhörde modefotografen och filmregissören Herb Ritts. Men det är, som det brukar sägas, en annan historia.