Hållbarhetsentreprenören byggde om lada – se magiska förvandlingen
Två visionärer med lika delar estetiskt sinnelag och händighet förvandlade den gamla ladan i djupaste Dalarna till en energigivande lekplats för kreatörer.
Snacket började gå i trakterna kring sjön Siljan i Dalarna: Ett par utomsocknes hade ett husprojekt utöver det vanliga på gång. Vid åkern i en av småbyarna, granne med bonden vars fjällkor då och då hamnar på tallrikarna på landets finaste krogar, höll en gammal lada på att ändra skepnad. Jaha, ännu ett storstadspar som ska förverkliga drömmen om livet på landet, tänkte somliga. Men det var långt ifrån verkligheten. Duon »Rob och Mike« visade sig vara kreatören Rob Street och entreprenören Mike Lind, vänner sedan åren då Rob drev en trendig modebutik i Göteborg och köpte in plagg från Uniforms for the dedicated där Mike var medgrundare.
Stugan i Sunnanhed
2019 började de två söka efter ett gemensamt projekt, allt från »unikt glampingprojekt« till »liten mancave i skogen« diskuterades. Så en dag stod Rob och Mike och tryckte näsorna mot fönstret på en stuga i Sunnanhed, 30 minuters bilresa från Rättvik. En månad senare var de stugägare och för första gången klev de nya ägarna in i ladan som hörde till det lilla huset.
»Vi blev helt slagna. Shit, åtta meter i tak! Jag har alltid dragits till hav och berg och gemensamt för platser jag trivs på är att de bjuder på rymd, volym och utblick. Stora utrymmen gör något med våra kroppar, idéer och perspektiv«, säger Mike.
Idén till ladan föddes
Plötsligt insåg vännerna att de fått ett potentiellt mycket större projekt i knäet. En vild och öppen idégenerering startade.
»Vi har gått mycket på känsla och vad folk ska känna när de kliver in i ladan har varit utgångspunkt för hela projektet. Det ska vara ett space som omedelbart ger känslan att här vill jag vara och hänga och skapa«, säger Mike, som alltid varit intresserad av hur olika platser påverkar människors olika roller och beteenden.
»Det är spännande när du eller jag kommer till helt nya ställen där det inte finns någon färdig kod för hur vi ska bete oss. Den här ladan kan erbjuda en sådan annorlunda upplevelse och därigenom förflytta människor från deras vanliga roller.«
Nutida med en gammal själ
Utifrån de tankarna har ladan förvandlats till ett utrymme som är tillgängligt för fler än den allra närmaste vänkretsen. För att få miljön funktionell och nutida samtidigt som ladans gamla själ bevaras, har de gått både brutalt och varsamt till väga. Byggnaden har rätats upp genom ett slags kiropraktorbehandling, grunden har förstärkts för att kunna bära ett mer än två ton tungt fönster och 400 paneler björkplywood av möbelkvalitet har formsågats ut för hand för att passa in perfekt där plywood möter gammalt timmer. Kontrasten mellan flerhundraårigt virke, breda golvtiljor, slät ny plywood och kulörta strömbrytare är iögonfallande och ger verkligen liv åt det voluminösa utrymmet.
Hållbarhet och hantverk
Mike har genom hela projektet använt den samlade kunskap han fått genom att, i sin roll som hållbarhetsentreprenör, prata hållbarhet med forskare världen över. Rob har plockat fram sina allra bästa hantverksskills och de två har gjort en stor del av arbetet själva.
En viktig utgångspunkt för projektet blev att ta vara på livslängden i materialet som fanns på platsen och tänka långsiktigt med det som adderas.
Rob Street och Mike Lind
Ålder: 53 och 43 år.
Bor: Portugal respektive Leksand.
Gör: Rob Street är kreatör och Mike Lind hållbarhetsentreprenör.
Aktuella med: Kreativa mötesplatsen Hello Sunnanhed.
»Gamla lador är ju ofta fyllda av gamla grejer och vi hade tur, den här var full av historiskt kärnvirke. Det blev troligen dubbelt så dyrt och tog tre gånger så lång tid att återanvända det jämfört med att åka till bygghandeln, men det kommer lätt att hålla i in i våra barnbarns tid«, säger Mike.
Vill komma hit för att arbeta
I takt med att utrymmet utformats har byggnadens funktion klarnat för Rob Street och Mike Lind.
»Vi vill att man kommer hit för att arbeta, men på ett sätt som den vardagliga kontexten inte tillåter. Här är avskalat och avsides. Det är högt i tak och idéerna blir större, oavsett om du är musiker eller del av en progressiv ledningsgrupp som vill ha ett innovativt upplägg i stället för konferens.«
»Vi har själva finansierat och fått vara nyfikna, förstå och utforska hur vi ska göra det här till ett ställe som andra verkligen kan uppskatta. Det hade varit enkelt att hyra ut som lyxboende för turister men ladan har ju så mycket större kapacitet.«