Tidlös textil hos Lovisa Häger i Vasastan
Hemma hos inredaren och gardinproffset Lovisa Häger väntar en helig köksö, röda detaljer och vackra textilier – som enligt Gotains creative director kan vara svaret på det mesta.
Att flytta in i renoveringskaos är inget främmande för DIY-proffset Lovisa Häger. Hon har snarare gjort det till en konstform. Samtidigt som hennes digra inredningsresumé fått henne att utveckla en särskild talang för att se en bostads sanna potential redan på första visningen. När hon och fästmannen klev in i trean vid Sankt Eriksplan, med Vasaparken som närmsta granne, blev de omedelbart förälskade i lägenheten – trots att de nyss slutfört renoveringen av sitt dåvarande hem på Fridhemsplan.
»Jag var såld i samma sekund som jag satte foten innanför dörren här. Ljuset flödade in i lägenheten och det var omöjligt att inte falla pladask, det var som att kliva rakt in i himlen. Vi kände båda två att den här ska vi ha, och slog till utan några som helst funderingar. Den låg dessutom i ett område jag älskar och där jag bott i omgångar; det kändes helt rätt.«
Till vardags arbetar Lovisa som creative director för gardinföretaget Gotain och inredningsinspirationen flödar fritt och utan avbrott. I jakt på inspiration är brittiska inredningstidningar som House & Garden alltid säkra kort, där hon ofta fastnar vid charmiga gårdar och små stugor i Cotswolds. På språng till vardags går Instagrams spara-knapp varm, men det är inte förrän senare hon helt och fullt kan ta in intrycken.
»För mig är inspirationen alltid kopplad till ett mentalt tillstånd, jag måste sitta ner i lugn och ro för att kunna ta in allt. Samtidigt är mitt jobb och mitt privatliv väldigt sammanlänkade, det är enkelt att se hur mina tankar och moodboards från olika perioder följs åt både i Gotains kollektioner och i mitt eget hem. Nu senast kan jag se hur de röda inslagen har slagit igenom på båda håll och genomsyrat det mesta.«
»Avsikten med Gotain är ett tidlöst sortiment som inte behöver bytas ut för att kännas uppdaterat, men samtidigt är det väldigt kul och inspirerande att hitta nya vägar för vad det kan innebära. Det viktigaste är att helheten håller över tid.«
För att de verkligen skulle kunna göra hemmet till sitt fann paret att planlösningen lämnade en del att önska. De ville låta lägenheten centreras kring ett socialt och inbjudande kök och därför behövde det ursprungliga köket och matsalen byta plats. »Vi har haft ett gäng renoveringsprojekt tillsammans och hunnit fundera en hel del över vad som gör en lägenhet attraktiv, även när vi inte längre vill bo där. I det här fallet innebar det att flytta köket för att skapa ett mer naturligt flöde och i stället göra det möjligt att addera ett extra sovrum, om man skulle vilja det.«
Kronjuvelen i köket
När det kom till utformningen av köket hade inspirationsvågen satt tankarna i en bestämd riktning som bara fokuserade på en sak: köksön. »Jag var helt besatt av att koncentrera köket till en fristående köksö, det var bara det och ingenting annat. Men att flytta ett kök från en vägg, där alla ledningar sitter, till att stå för sig självt mitt ute i rummet var ingen enkel sak. Det blev ett mycket större projekt än vi hade tänkt. Men i slutändan var det värt ansträngningen.«
Köksön tronar nu som ett altare mitt i lägenheten, badande i ljus från burspråkets fönster. Och lösningen gav ringar på vattnet i form av andra kreativt platsbyggda projekt, som det nästan sömlöst integrerade kylskåpet. En stilren vision som man löste genom att fälla in kylskåpet i väggen som angränsar till sovrummet och sedan bygga in dess baksida med hjälp av en specialdesignad garderobslösning. »Det gör att känslan i köket blir väldigt vilsam och harmonisk, även om allt vi behöver finns där. Men visst, vill man ha ett kök med massvis av förvaring, där det är enkelt att gömma undan vardagsstöket, är det kanske inte optimalt, men för oss har det funkat väldigt bra.«
Genom att man komprimerade alla nödvändiga funktioner till en fristående köksö fick förvaringen stryka på foten, men den kompletterades i stället med ett vitrinskåp som sträcker sig från golv till tak. I dag ett av Lovisas absoluta favoritinslag i lägenheten. »Tanken med skåpet var ju främst att skapa förvaring och yta för det som annars brukar stå på köksbänken, bland annat för vår kaffemaskin. Men det som hände var att vi skapade en plats som blev min viktigaste utgångspunkt och start på dagen, det blev som en egen morgonritual att öppna de tunga dörrarna för att göra sin första kopp kaffe.«
Textilier som universallösning
När köket skulle ritas var det just de brittiska köken som Lovisa återvände till, med serveringsskåp direkt på köksbänken, och efter att hon kommit i kontakt med inredningsföretaget New day interior slog de sina kloka huvuden ihop och platsbyggde ett skåp från grunden.
»Jag var väldigt inne på de traditionella detaljerna och var säker på att jag skulle vilja sätta ett mönstrat tyg på insidan av glasdörrarna, men hann aldrig så långt. På det sättet är jag väldigt präglad av mitt arbete, jag tycker oftast att textilier är lösningen på det mesta. När vänner och bekanta ber om inredningsråd går mitt svar oftast ut på att sätta upp en gardin eller ett draperi. Och oftast får jag faktiskt rätt«, säger Lovisa och skrattar.
Renoveringen tog tre månader totalt och paret kunde flytta in i juni 2021. Då de är vana vid att göra det mesta själva kändes det tryggt att äntligen kunna ta över tyglarna efter att alla viktiga ledningar var dragna och köket på plats. »När flyttlasset gick var vi fortfarande i gång och målade väggar, men när man gillar att renovera på egen hand är man också van vid att flytta in i kaos med inställningen att bara jobba sig ur det allt eftersom.«
Redan innan renoveringen var det tydligt att lägenheten hade stor personlighet och starka karaktärsdrag, som Lovisa ville lyfta fram ytterligare. Som de vackra vägglisterna och takets originalstuckaturer. »Stuckaturerna mot taket var helt otroliga. Hela lägenheten hade redan en känsla av klassiskt sekelskifte, så det blev naturligt att maximera den. Där nallade jag lite på min vision om det traditionellt brittiska, men man vinner ofta på att luta sig in i de förutsättningar som redan finns.«
Sekelskifte möter allmoge
Samtidigt finns tydliga avbrott i den klassiska sekelskiftesstilen i form av smidesdetaljer och skärmlampor, allmogepallar och taktil keramik. En mix som är representativ för Lovisas övergripande inredningsfilosofi. »Jag är väldigt flexibel när det gäller inredning och känner starkt för det jag gillar, men har ingen utstakad linje att hålla mig i. I stället gillar jag att röra mig fritt mellan stilar och epoker, mot grunden att jag alltid har älskat vintage och inte vill göra kortsiktiga val. Jag förnyar gärna genom att flytta runt och måla om det jag redan har, i stället för att köpa nytt.«
Efter en lång period av jordnära paletter, ljusa träslag och klassiskt skandinavisk lätthet blev lägenheten på Sankt Eriksplan en plats för mer färg och kontraster, djupa toner och uttrycksfulla blickfång. »När jag letar vintageskatter söker jag alltid väldigt brett. Eftersom jag sällan vet exakt vad jag letar efter kan jag scrolla i föremålskategorin ›möbler‹ i timmar men känner direkt när jag hittar något som är rätt – utan tveksamheter. Då har det en form, en färg eller en stil som skriker åt mig med sin självklarhet.«
Ett av Lovisas högst värderade vintagefynd står stiligt grupperat runt matbordet, de danska stolarna av Niels Otto Møller.»Jag hittade dem på Blocket och tappade det fullkomligt, skrev direkt till säljaren att ›jag är hos dig om 30 sekunder‹. Dem kommer jag att släpa med mig för alltid, de passar dessutom in exakt överallt. Det spelar ingen roll om man ställer dem i en sekelskifteslägenhet eller ett 1940-talshus, de är helt självklara oavsett inramning.«
»Attraktionskraften som finns hos antikt och vintage är svår att konkurrera med. Det bästa är ju att man kan hitta något unikt, men också att föremålet har en historia och med ganska enkla medel kan göras om exakt som man vill ha det. Det känns alltid mer förlåtande att handla så. Nyproducerade möbler är låsta i sin funktion och sitt utseende, medan vintage är något att addera till sin samling och eventuellt stöpa om.«
Lovisa Häger
Ålder: 32 år
Familj: Fästmannen Daniel och dvärgtaxen Astrid.
Aktuell: Inredare och creative director för gardinföretaget Gotain. Driver inredningsbloggen An interior affair och Instagramkontot med samma namn.
Gardinerna är en nylansering av mönstret Gotnoir, som Lovisa har ritat tillsammans med Gotains grundare Eleonora Cantera. Samtliga gardiner i lägenheten kommer från Gotain.