Formsäkert hem signerat Olsson & Gerthel
Nina Gerthel är onekligen en person som tänker, sover och lever med design – i familjens hus i de pittoreska kvarteren på Gamla Väster i Malmö.
Malmö är kanske inte känt för sina bevarade stadskvarter men området vid Gamla Väster är en idyll med sina småskaliga hus och smala gator, som dessutom förskonades från 60- och 70-talens brutala saneringar. Här har paret Nina Gerthel och Martin Karyd med sina två barn skapat ett stilrent hem i en fastighet från 1876. Byggnaden, som är två våningar hög med inredd vind, är klassiskt vacker med sin slammade tegelfasad och enkla dekorationer, i en stil vi känner igen från Köpenhamn. Inne på gården möts man av en liten mysig oas där tegelfasaden är vitmålad och vackra träd och buskar skänker ett fint lugn.
»Jag har bott här större delen av mitt liv«, berättar Nina Gerthel. »Mina föräldrar köpte huset 1979 och då fungerade det som snickeriverkstad. Min far, som är arkitekt, ritade om fastigheten och den genomgick en två år lång renovering innan det var klart. Fastigheten har tre lägenheter och under vår barndom växte jag och mina två bröder upp i den som jag och min man har i dag. De andra två hyrdes ut. Jag har under perioder bott i alla lägenheterna.«
Familjeföretaget Olsson & Gerthel
Nina är starkt förknippad med inredningsbutiken Olsson & Gerthel som har varit en viktig plats för Malmöborna när det gäller modern inredning och design. Butiken startades 1987 av Ninas föräldrar, arkitekten Håkan Olsson och designern Susanne Gerthel. »Det var en fantastisk miljö att växa upp i«, berättar hon. »Jag kom i kontakt med alla viktiga designer och arkitekter samt fick en känsla för att inreda. Jag arbetade som stylist och inredare vilket var en dröm och senare även som chef för butiken. För två år sedan såldes familjeföretaget till Nordiska galleriet, vilket var en stor omställning. Olsson & Gerthel har varit en så stor del av familjen då alla har varit involverade men nu har vi landat i beslutet och det känns bra.«
Familjen, som hade bott i en 60-talsvilla vid området Mellanheden i några år, kände att de ville komma närmare centrala Malmö och Ninas familj. »Vi köpte lägenheten 2019, då gjorde vi en genomgående renovering, och flyttade in 2020«, berättar Nina. »Det är som ett townhouse i tre plan med ingång från gården, där jag även har en arbetsplats för mitt yrke som inredare. I entréplanet har vi placerat köket med matplats och en soffgrupp, en fin plats att mötas och umgås och samlas vid måltiderna. För att öppna upp hela rummet på bottenvåningen satte vi in en H-balk som ger en känsla av det sena 1800-talets bärande järnkonstruktioner.«
Martin, som har ett förflutet som gourmetkock, har sett över köksdelen. Han har även ett mindre fastighetsbolag. Tillsammans med sin syster skapade han Malmö saluhall som ritades av Gert Wingård, ett lyckat projekt som blivit Malmös nya matdestination, en pulserande mötesplats i härlig miljö.
Historiskt hus – nu familjärt generationsboende
I fastigheten bor även Ninas pappa, arkitekten Håkan Olsson, samt hennes bror, arkitekten Max Gerthel med familj. De har satt en personlig prägel på sina bostäder, alla med olika stil och karaktär. »När jag och Martin köpte bostaden var den i behov av renovering. Pappa hade bott där i 40 år och vi ville även sätta vår egen prägel på den. Jag ville bevara känslan av ett äldre hus från sent 1800-tal, så vi lade in ett nytt golv i gran som vitlutades. Golvet passar till takbjälkarna högst upp, det är en fin balans mellan det klassiska och det moderna,« säger Nina.
På andra etaget är det endast sovrum, tvätt- och badrum för hela familjen och högst upp finns ett stort vardagsrum med öppen planlösning. »Där älskar jag att inreda och hitta lösningar som kan fungera bra. Mitt grundläggande tema är svartvitt men här kommer även varma trätoner fram, vilket är genomgående i alla plan. Vi är särskilt nöjda med fronten på köksön i ek med dekorativa smala spår som är infrästa. Det lilla pentryt högst upp går i samma stil och håller ihop inredningen fint.« I det stora vardagsrummet högst upp har Nina en eklektisk blandning av äldre konstverk blandat med danska klassiker som hennes favoritfåtölj Flag halyard chair av Hans J Wegner som Nina fick av sin man i 40-årspresent. Skulpturerna är från första hälften av 1900-talet och delvis inköpta på Von Platen modern form som specialiserar sig på Swedish grace och modernism.
Genomgående i huset är det strösslat med idel kända designikoner som Castiglioni, Arne Jacobsen, Poul Kjærholm och även lite nyupptäckta klassiker som Togo-fåtöljen av Michel Ducaroy klädd i mörkgrön sammet. Det är onekligen mycket spännande att upptäcka alla fina detaljer i Ninas inredning med en fond av milda behagliga toner på väggarna. Hennes vurm för fotografi syns genomgående i hela lägenheten.
»Jag har alltid älskat fotografi, ända sedan jag jobbade som fotoassistent efter gymnasiet där jag lärde mig allt om foto, även mörkrumsarbete. Nu har jag tagit upp det igen och tar bilder som uppkommer i stunden, jag vill fånga en känsla eller det jag tycker är vackert. För ett år sedan ville en kund ha hjälp med konst till sin lägenhet och hade sett en del av mina bilder. Han undrade om han kunde välja några av dessa. Jag satte samman ett förslag på fyra bilder med vacker inramning som han tyckte om direkt. Sedan dess har jag fått många förfrågningar genom mitt Instagramkonto och säljer ganska bra.«
Just nu arbetar Nina mest med att inreda personliga hem, fotografera, och även ta sig an en del trädgårdsuppdrag. »För mig är det lika intressant att inreda ett rum ute som inne. Jag är även intresserad av att designa egna möbler och föremål, tidigare gjorde jag en del mattor som var uppskattade.«
Nina Gerthel
Ålder: 44 år.
Gör: Inredare, designer och fotograf.
Familj: Martin, 51 år, fastighetsägare, kock. Barnen Thea, 10 år, och Albin, 6 år.