Två rum med utsikt – i Norra tornen
Vyn hemifrån medieentreprenören Gustaf Lundberg Toressons lägenhet i Norra tornen innefattar fler landmärken än de flesta. Det omdiskuterade huset bjuder på en vidsträckt utsikt över hela Stockholm, dessutom ritat av den internationella stjärnarkitekten Reinier de Graaf.
Att gå ut ur hissen på nionde våningen och gå in i Gustaf Lundberg Toressons lägenhet i Norra tornen i Hagastaden i Stockholm är som att komma rakt in i ett Stockholms-quiz. Globen, Skatteskrapan, Bonnierhuset, Stadshuset, Rådhuset … Vad hette nu den där kyrkan igen? Gustav Vasa? Eller var det Adolf Fredrik?
I en byggnad som det första av de två Norra tornen, med sina 35 våningar, må nionde våningen låta närmast futtigt, men med tanke på att de allra flesta husen i Stockholms innerstad har fem, möjligen sex, våningar blir utsikten både obruten och milsvid. Och nästan alla klassiska Stockholmssiluetter, utom möjligen Kaknästornet och just själva Norra tornen, radar upp sig utanför Gustavs fönster. »Jag satt hemma och jobbade sent en kväll när jag råkade se en bostadsannons där den stora bilden var just den här utsikten. Jag tänkte ›Wow, var är det?‹. Så jag kontaktade mäklaren och när jag väl fick komma in var det ingen större tvekan.«
Medieentreprenören Gustaf Lundberg Toresson reser mer än gärna till världens alla hörn, både i arbetet och för nöjes skull. Och det är här i tvårummaren på 60 kvadratmeter han landar, i dubbel bemärkelse, mellan resorna. »Jag har bott utomlands bland annat i London, Mellanöstern och Kanada, och det jag alltid dras till är just utsikten och de fria vyerna.«
Det har också blivit en närmast oräknelig mängd hotellnätter jorden runt, och Gustaf nämner bland annat Ellerman house i Kapstaden och Petit ermitage i Los Angeles som två av sina favorithotell. »Det första jag gör när jag kommer in i ett hotellrum är att dra undan gardinerna och titta på utsikten. Men det är jag nog inte ensam om.«
Jakten på rätt hotellkänsla
Gustaf flyttade in i lägenheten i maj 2021 och började genast med små justeringar och förbättringar. »Inredningsmässigt har jag kanske inte inspirerats så mycket av mina favorithotell, utan det är mer känslan av att det ska vara bekvämt och behagligt.«
Det är inredningsdesignern Elin Skoglund som har hjälpt Gustaf med inredningen i hela lägenheten.
Här i Stockholms nya stadsdel Hagastaden har hon skapat en modern skandinavisk stil där det strama mjukas upp av naturliga trä- och stendetaljer. Väggarna har fått en svagt crèmevit nyans och i badrummet tronar ett magnifikt italienskt handfat i kalksten. En sak som sticker ut på mer än ett sätt är de många tavlorna från främst danska Atelier plateau som pryder väggarna i både vardagsrum och sovrum. »Jag har alltid gillat relieftavlor. Det händer något mer än bara färgen och motivet. Dessutom ändrar solens gång och skuggorna uttrycket i konsten under dagen«, säger Gustaf.
Och så var det det där med bekvämligheten. All belysning är automatiserad, ljudanläggningen är dold och sovrummets gardiner åker bort med ett knapptryck på en fjärrkontroll.
Det som för Gustaf ut på alla resor är främst jobbet som medieentreprenör. Som 18-åring startade han sitt första företag inom marknadsföring och webbutveckling. Därefter följde Handelshögskolan i Stockholm och så småningom det verkliga genombrottet som entreprenör genom en videohälsnings- och marknadsföringstjänst. I dag satsar han på holdingbolaget Noun och mediebolaget Sequel, som till stor del bygger på intervjuer med entreprenörer från hela världen om community-drivna varumärken. Dessutom skriver Gustaf regelbundet krönikor i den anrika amerikanska affärstidningen Forbes.
Älskade och hatade Norra tornen
De två tornen som kallas just Norra tornen började byggas vid årsskiftet 2016–2017 och de sammanlagt 330 bostäderna utgör i dag inte bara ett landmärke utan också nästan en egen liten stadsdel i sig. Totalt kommer ungefär 6 000 personer att bo i Hagastaden när alla nya hus står klara omkring 2030.
Alla stockholmare älskar inte Norra tornen, det är tydligt. Men å andra sidan har nästan alla en åsikt om husen. En status få byggnader är förärade med. Husen ritades av stjärnarkitekten Reinier de Graaf på det nederländska arkitektkontoret OMA, grundat av superstjärnan Rem Koolhaas. »Norra tornen är de byggnader jag är mest stolt över under hela min karriär. Jag är inget vidare på att vara ödmjuk, och måste säga att de är de bästa moderna höghusen som byggts, hittills, under 2000-talet«, har de Graaf själv sagt i en intervju med Svenska dagbladet.
Husen har också nominerats både till prestigefulla Kasper Sahlin-priset och Årets Stockholmsbyggnad och plockat hem International High Rise Award för världens mest innovativa höghus. Men samtidigt har huset också nominerats till Kasper Kalkon-priset för fulaste nybygge och Föreningen arkitekturupproret har till och med nominerat husen till den mindre smickrande utmärkelsen Sveriges fulaste byggnad genom tiderna. I just Arkitekturupprorets Facebook-grupp, där gammalt nästan alltid räknas som bättre än nytt, används Norra tornen närmast som ett skällsord och följs inte sällan av tillmälet »staplade skolådor«. Lägg därtill att byggherren Oscar Properties på senare år ofta figurerat i pressen. »Jag hade förstås följt rapporteringen om Norra tornen och Oscar Properties. Men jag dras gärna till storstadens puls och vyer. Och just här känner jag verkligen storstaden på ett sätt jag inte gjort i Stockholm tidigare. Hela området här i Hagastaden håller på att bli riktigt urbant och internationellt.«
Gustaf Lundberg Toresson
Ålder: 33
Bor: I Norra tornen i Stockholm.
Bakgrund: Medieentreprenör som bland annat ligger bakom marknadsföringstjänsten Memmo. och Sequel, en Youtubebaserad medieplattform med inriktning på intervjuer.
Gör: Startar nytt konsumentvarumärke.
Reinier de Graaf
Norra tornen är ritade av den nederländske arkitekten Reinier de Graaf (född 1964) vid det legendariska arkitektkontoret OMA, som har kontor i Rotterdam, New York, Hongkong, Doha och Australien. Reinier de Graaf ligger bakom ett flertal omtalade byggnadsverk, som De Rotterdam och Timmerhuis i just Rotterdam, jeansmärket G-Star raws huvudkontor i Amsterdam och bostadsområdet Mangalem21 i Albaniens huvudstad Tirana.
Norra tornen i den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholm har både risas och rosats och nominerats till både Stockholms vackraste och fulaste byggnad. Samtidigt. Reinier de Graaf inspirerades av östtysk Plattenbau (att bygga med prefab-betongelement) och utmaningen av tomten, som enligt honom »egentligen inte var en tomt, utan mer en trafikkorsning.«