Blommor och växter att inreda med enligt feng shui
Att grönskande växter och prunkande blomarrangemang livar upp våra hemmiljöer är sedan gammalt, men vilka varianter är egentligen bäst för att maxa harmonin hemma? Residence reder ut vilka växter du bör inreda med – för bäst feng shui.
Älskar du också att inreda med växter och blommor i hemmet? Plus ett på den! Just nu inspireras vi lite extra av feng shui, den flera tusen år gamla läran som fokuserar på hemmets energi, Chi, och hur den bäst optimeras för att uppnå ett genomgående lugn och avkopplande helhet.
Växter har en naturligt god Chi, hjälper till att rena luften och skapar vackra blickfång. Att ta hand om växter genom att vattna, plantera om och vara mån om extra näring ökar också det positiva energiflödet – både för dig och ditt hem.
Inspireras av feng shui – åtta blommor och växter att inreda med för bättre energiflöde i hemmet:
Elefantöra
Det omåttligt populära elefantörat är även en av de bästa växterna att inreda med enligt feng shui, mycket tack vare sin form. De runda bladen för tankarna till mynt och pengar, vilket förknippas med gott välstånd och välbefinnande för ägaren i fråga. Elefantörat är även lättskött då den inte är speciellt fukt- eller ljuskrävande. Det allra bästa? Elefantörat växer flitigt, så förbered dig för potentiella sticklingar (därav att den kallas vänskapsväxt).
Pioner
Pioner är ett säkert kort och en klassisk blomma att inreda med som tack vare sina olika kulörer passar in i många hemmiljöer. Feng shui uppskattar blommor och växter med lång livslängd. En nyplanterad pion behöver cirka tre till fyra år för att blomma ut, men blommar sedan varje år med en livslängd på närmare hundra år. Pioner gillar att vara i solen, alternativt miljöer med lite skugga.
Citrusträd
Citrusträd är inte bara vackra för ögat och svårslagna spridare av god doft, utan även utmärkta källor för god energi. Tänk apelsin-, citron- och limeträd i huvudsak på balkongen, på uteplatsen eller i trädgården. Citrusträden sägs, utöver god doft, sprida både tur och rikedom. Här är det A och O att växten placeras i direkt solljus då den trivs i en varm, solig miljö.
Ormbunke
Ormbunken är inte en specifik växt utan agerar snarare samlingsnamn för hela 9000 olika varianter och det finns sorter lämpliga för både inom- och utomhusmiljöer. Utöver dess fina utföranden kräver de väldigt lite underhåll. Ett tips för att boosta hemmets goda energi är att placera växten i hörnet för att mjuka upp och skapa en mer ombonad helhetsbild. Ormbunken gillar ljusa miljöer men bör inte utsättas för direkt solljus.
Fredskalla
Många växter har, utöver sina estetiska egenskaper och olika dofter, förmågan att rena luften och avlägsna allergener betydligt mer effektivt än luftrenare som införskaffas i butik. Fredskalla är ett lättskött och tidlöst alternativ som klarar sig själv i stor utsträckning. Växten uppskattar en miljö med lite solljus, men ska inte hamna i direkt solljus.
Gullranka
Gullrankan är ytterligare ett alternativ för dig som är ute efter en harmonisk och luftrenande växt. Testa att placera den i delar av hemmet i behov av ett lyft, exempelvis det oinredda hörnet, förvaringsytor eller vilken yta som helst där en extra detalj kan liva upp. Oroa dig inte om du glömmer att vattna gullrankan då den inte kräver speciellt mycket omvårdnad. Gillar ljus i lagom mängd.
Paradisträd
Likt elefantörat sägs paradisträdet symbolisera välstånd och välbefinnande tack vare formen på bladen som går i en något rundare, mynt-lik form. När det kommer till paradisträd och feng shui finns det inga pekpinnar och växten får med fördel göra avtryck på flera platser runt om i hemmet. Den optimala placeringen för ett paradisträd är delvis i skuggan.
Aloe vera
Inom feng shui är aloe vera-plantan förknippad med en slags skyddande, behaglig energi i hemmiljön. Den råder bot på dålig energi och dålig tur samtidigt som den renar luften och ger dig ett bättre utgångsläge. En fördel även med denna växt är att den är enkel att ta hand om. Se till att aloe veran antingen får regelbundet med solljus (dock inte direktljus) alternativt en kortare, komprimerad dos av direktljus.
Källa: MyDomaine.