Döstäda – allt du behöver veta om fenomenet kring dödstädning
Att döstäda är inget nytt begrepp men det har uppmärksammats allt mer på sistone. Nyckeln är frigörelse och utrensning – något vi inte heller är obekanta med sedan tidigare.
Även om döstädning inte låter speciellt inbjudande är grundprincipen både enkel och välbekant. Nedan dyker vi ner i ett svenskt fenomen som har nått ut internationellt på ett nästan explosionsartat sätt.
Vad är döstädning eller dödstädning?
Du har säkert sett två varianter förekomma – dö- samt dödstädning. Många tror att det är alternativa stavningar, men det rör sig om två olika begrepp. Medan dödstädning är det arbete efterlevande gör vid en näras bortgång, är döstädning det du själv gör för att underlätta i längden. Det handlar om att rensa bort överflödiga element, från detaljer som aldrig används till föremål du sparat men inte använder eller tittar på. Filosofin är inte helt olik vårt existerande återhållsamma, skandinaviska synsätt samt cirkulära inredningsbild där gamla objekt får nytt liv annanstans.
Fenomen som blivit TV-serie
Margareta Magnusson, författaren bakom Döstädning: ingen sorglig historia, har blivit något av en frontfigur för fenomenet. Boken tar oss genom processen och är genomgående tydlig med skillnaden mellan dö- och dödstädning. Boken har även fångat intresse internationellt – The Gentle Art of Swedish Death Cleaning har översatts till tiotalet språk samt blivit en amerikansk realityserie.
Serien programleds av komikern Amy Poehler och tar med tittarna till flera hem som en organisatör, inredare och psykolog hjälper till att förvandla. Självklart finns det även en Facebook-grupp som går het – The Gentle Art of Swedish Death Cleaning Sharing and Caring har i skrivande stund 44 000 medlemmar.
Börja döstäda – fem enkla tips:
Att inleda döstädningen är enklare än vad många tror. Likt mycket annat finns det små knep att ta till för att smidigt påbörja processen och introduceras till konceptet.
1. Se över och skala av
Hela fenomenet döstädning bottnar i en behaglig helhet utan överflödiga detaljer. Bekanta dig med declutter, tänk att det endast är föremål som behövs och används som står framme. Här är det viktigt att börja småskaligt. Fokusera på ett rum i taget, alternativt en del av ett rum, för att enklare kunna se över och undvika den överväldigande känslan.
2. Få in en rutin
Kom ihåg – lite rensning är bättre än ingen rensning. Försök integrera döstädningen i din vanliga städning. Börja exempelvis se över en hylla, byrå eller annan större möbel där det lätt samlas mycket saker. Du behöver inte rensa hela möbeln på en gång, men kan sikta på att plocka undan någonting varje gång hemmet städas.
3. Låt det ta sin tid
Det är lätt att bli ivrig och vilja rensa allting på en gång, men döstädning handlar om att tänka strategiskt över tid. Vissa föremål är svårare att se över och göra sig av med, inte minst dokument, fotografi eller saker med stort sentimentalt värde som väcker minnen till liv. Många gillar att digitalisera och fotografera av objekten för att låta minnena leva vidare.
4. Sälj eller skänk
Har du rensat ut objekt som du är redo att göra dig av med? Tänk i vanliga storstädningsbanor och låt detaljer få nya liv genom att sälja, skänka eller ge bort. Om du ska släppa taget om väldigt personliga föremål är det många gånger skönt att kunna kassera direkt – det känner du bäst själv.
5. Låda med minnen
I en tidigare intervju med Allas introducerade Margareta Magnusson konceptet slänglåda. Det handlar om att ha en mindre låda nära till hands där du sparar objekt du har starka band till. Det kan röra sig om detaljer ingen annan förstår sig på, eller ser något syfte i att spara, men som du känner starkt för och vill ha med dig för att minnas. Skriv släng på lådan och låt familj senare avgöra om det är objekt de önskar spara eller ej.