Fem vanliga missar när du inreder med målade tak – och så löser du dem
Hej, målade tak! Vi samlar några vanliga missar när det kommer till målning av tak – och hur du bäst undviker dem.
Att skapa blickfång i hemmet är ingen ny tendens. Vi är bekanta med maffig statementbelysning och välkurerade stilleben, men nu är det målade tak som kliver fram i strålkastarljuset. Tänk brett spektrum, från färgsprakande kontraster till mer nedtonade ton i ton-varianter, för alla hemmets rum.
Tidigare har vi dykt ner bland målade tak som vi inspireras extra mycket av just nu och listat handfasta tips för att lyckas med takmålningen på bästa sätt. Nu blickar vi mot vanliga missar på temat målade tak – och samlar smarta lösningar som istället maxar taket på bästa möjliga sätt.
Fem vanliga missar när du inreder med målade tak – och hur du bäst undviker dem:
1. Matchar inte behov
Olika kulör och nyans skapar olika karaktär, atmosfär och inte minst energi. Vissa piggar upp en miljö, lämpligt för hemmets sociala ytor, medan andra sprider ett behagligt lugn, utmärkt för sovrum och badrum. Däremot är det lätt att falla för en färg utan att tänka ett extra varv kring rummet i fråga.
Tips: Börja med att konkretisera vilket eller vilka rum som ska få målade tak och vilken slags känsla du är ute efter. Ett badrum, likt det här ovan, kan både trivas med färgstarka inslag och mer avkopplande toner. Ljusare tak kan dessutom boosta rymden i ett rum, vilket är extra tacksamt om du har lägre i tak.
2. Rätt nyans, fel färg
Har du hittat en kulör som känns helrätt? Att välja färg är många gånger en knepig balansgång mellan personlig preferens och kulör som bäst passar in i den befintliga inredningsbilden. Här är nyckeln att ta en närmare titt på kulörens karaktär för att säkerställa att färgen som känns rätt verkligen passar för projektet i fråga.
Tips: Det är lätt att falla för en kulör utan att dubbelkolla materialet, så börja med att dubbelkolla att du har hittat en takfärg. Väggfärg i taket är betydligt mer svårarbetat och besvärligt att få jämnt och snyggt. Taket kräver en färg med matt yta och bra utflytningsförmåga som skapar fläckfria resultat utan spår av rollern.
3. Glömmer helhetskänsla
Målade tak är perfekta att skapa maffiga kontraster med och dyker ofta upp i utstickande skepnader som tydligt bryter av rummets befintliga palett. Däremot är det minst lika snyggt att tänka i ton i ton-banor för en behaglig enhetlighet och ett genomgående tema i hela rummet.
Tips: Satsa på att måla mer än bara taket! Inspireras av Jotuns stilsäkra lösning där sovrummets neutrala tema framhävs med vägg och tak i identisk nedtonad nyans. Testa att måla även dörr och lister i samma kulör för stärkt röd tråd. Om du vill addera kontrast, integrera andra kulörer i möbler och mindre detaljer.
4. Endast enfärgat
De målade takmiljöerna som dominerar våra sociala flöden just nu går ofta i enfärgade tappningar, men möjligheterna är oändliga beroende på vad för slags blickfång du eftersträvar. Mönster är ett snyggt inslag, antingen i matchande kulör eller kontrasterande färg.
Tips: Tänk utanför boxen! Det är enkelt att begränsa sig och satsa på säkra kort, men kom ihåg att det trots allt är din hemmiljö som ska inredas. Mönster är en bra kompromiss om du vill stärka både lekfullhet och personlighet men samtidigt behålla en tidlös, mer nedtonad bas. Satsa på en färg eller bredda med fler i liknande palett.
5. Begränsad färgdos
Precis som vi har nämnt tidigare står ett målat tak många gånger för den huvudsakliga färgdosen i ett rum, men det behöver inte vara så. Hämta inspiration från den kreativa color blocking-trenden (som länge har präglat modebilden), där fler färger tar plats i en och samma miljö.
Tips: Har du redan en färgstark miljö hemma eller funderar du på att måla färgsprakande väggar i något av rummen? Räds inte att ha fler kulörer i en och samma yta, antingen i liknande färgskala eller av helt avvikande karaktär för en poppig kontrast. Inspireras av Beckers lösning med pastelliga statements på både tak- och väggnivå.