Upptäck konsten på hemmagalleriet i Danderyd
Klara Frosterud är arkitekt, Albin Wiberg konstnär. Tillsammans kläckte de idén om galleri hemma hos. Kika in på Hallery Furuvägen 4.
Idéer kommer till en när man som minst anar det. »Jag har sommarstuga i närheten av Västervik, där jag är uppväxt. Förra sommaren var jag på en utställning i en gammal industrilokal i Edsbruk. Konstnären var Albin Wiberg, som också han har rötterna i Västervik. Jag ville ha allt! Och eftersom jag stod med en villa helt för mig själv och hade i princip bara vita väggar, så fick jag min idé om ett hemmagalleri. Jag kände direkt att tavlorna skulle passa bra hos mig.« säger Klara Frosterud.
»Ja, det gamla pappersbruket erbjöd verkligen en cool miljö, det var roligt att ställa ut där. Närmare 5000 besökare kom och en av dem var just Klara. Och vi har flera beröringspunkter. Mina föräldrar och Klaras föräldrar var bildlärare i Västervik och jag hade Klaras pappa i bild. Vi började prata och Klara frågade: har du någon gallerist i Stockholm?« säger Albin.
Sagt och gjort, efter några möten började planeringen ta form; för en utställning med Albins tavlor hemma hos Klara i Danderyd. Home + gallery = Hallery Furuvägen 4 var satt.
Vernissage i september
Klara och Albin började småskaligt med tanke på coronarestriktionerna som gällde då. Men under Danderyds konstrunda i början av september var det vernissage och det blev omedelbar succé. Det var inget som någon av dem hade räknat med.
»Samtliga målningar är storleksmässigt anpassade efter Klaras hus och min Volvo 940 kombi, där de största målningarna går in på centimetern. I regel målar jag i större format, men det har varit kul och lärorikt att gå ner lite i storlek. Min konst passar så bra ihop med det stilrena, det sparsmakade, det arkitektritade hus som är Klaras. Min konst tar intrycksmässigt mycket plats, men kommer verkligen väl till pass här i den sobra miljön.«
Det finns många fördelar med galleri hemma hos. Man behöver inte hyra lokal och övriga kostnader är låga. Coworkings-spaces, coffice, hemmarestauranger, alla dessa företeelser kan i viss mån kopplas till pandemin. Och varför då inte ett galleri i en privatvilla i Danderyd strax utanför Stockholm?
»Idén med ett hemmagalleri handlar just om att göra konsten mer tillgänglig. Du behöver inte ge dig in till stan, eller stiga in över tröskeln på ett galleri för att se konst utan kan göra det hemma hos mig. Här ser du direkt hur tavlan ter sig ihop med min Ikea-soffa och kan omsätta det till ditt eget hem«, säger Klara.
Albin Wiberg är verksam som konstnär och skribent och har numera sin bas i Malmö. I många år bodde han i Stockholm, men delar nu sin tid mellan Malmö och det missionshus i Blackstad där han också byggt en ateljé.
Skrivande och måleri
»Mamma och pappa har varit yrkesverksamma konstnärer sedan jag började måla i tonåren, så det har legat nära till hands att skapa, att måla, att arbeta visuellt. Men jag har hållit fast vid skrivandet för att finansiera mitt måleri, vilket bidragit till att jag kunnat ta mig tid att utveckla min egen stil utan att falla för frestelsen att snegla på vad som kanske är lite mer kommersiellt gångbart.«
I början målade han mest figurativt, men de senaste 20 åren har uttrycket varit abstrakt, non-figurativt. Albin testar gärna olika material och använder bland annat båtlack, marmormjöl, spackel och återvunnet kaffe till sina tavlor. Den katalanske konstnären Antoni Tàpies är den stora förebilden.
»Han experimenterade med alla möjliga material, bland annat lack och fernissa som blandades med jord och stenmjöl. Det händer ibland, när jag tvekar lite på om något jag gjort är bra, att jag bläddrar i någon av mina böcker med Tàpies verk för att hitta någon slags referens. Mitt skapande handlar om att arbeta sig fram till en balans, en önskad känsla, och att sluta i rätt tid. Ibland blir det bra direkt, men ofta målar jag över några gånger innan jag är nöjd.«
Och Klaras hus då, som tillsammans med Albins konst spelar huvudrollen i projektet? Det stod klart 1972, men ritades som typhus 1969. Huset är 7,20 brett och 18 meter långt.
»Jag är väldigt fascinerad av Case study-husen i Los Angeles. Jag tyckte mycket om de stora fönstren, ljuset från två håll, naturen utanför och de låga bröstningarna. När jag och min före detta man flyttade in 2002 fanns mycket av 70-talet kvar. Som vävtapeter och korkoplast-mattor. Vi fräschade till 70-talet och la bland annat in genomgående askparkett och bredspacklade och målade väggarna vita.«
Gillestuga och silververkstad
På bottenvåningen finns kök och vardagsrum och tre sovrum. I souterrängplanet en klassisk gillestuga, sovrum och Klaras silververkstad. 2015 började det bli lite trångt med tre tonårsbarn. Då gjordes en påbyggnad av en övervåning (detaljplanen tillät tvåplanshus) med helt ny fasad, entré och utgång till terrass. Det var viktigt att det skulle vara i samma anda som resten av huset.
»Jag gillar det finska, med Alvar Aalto i spetsen. Och att lyfta fram kvalitéerna i 70-talshuset men med nya kombinationer. Jag har haft lite svårt för att huset känts så lågt men med den nya våningen fick jag rymden och utsikten.«
Ingång via terrassen
På övervåningen finns nu ett ljust vardagsrum med pentry, Klaras sovrum med badrum ensuite och en stor terrass.
»Vi hälsar gallerigästerna välkomna in via terrassen som du når vi trädgården och så börjar utställningen på Hallery Furuvägen 4« säger Klara.
»Det är en lyxig känsla att komma hem till någon. Folk tenderar att stanna länge. Det genererar möten och folk kommer gärna tillbaka. Vi flyttar in ett fenomen in i en helt ny miljö. Jag har aldrig tidigare sålt så många målningar på så kort tid som jag gjort här hos Klara, så uppenbarligen fungerar hennes arkitektur och min konst utmärkt ihop.«
HALLERY FURUVÄGEN 4
Vilka Klara Frosterud, arkitekt och Albin Wiberg, konstnär. Var På Furuvägen 4 i Danderyd, i Klaras 70-talsvilla. Aktuell med Återkommande vernissage och utställningar hemma hos Klara. Närmaste äger rum den 13-14 november och den 11-12 december. Läs mer Instagram @furuvagen 4 eller albinwiberg.com