Grön inspiration i mängder i den charmiga trädgården i Lomma
Böljande linjer, runda former och en del rufs där gräs och bambu sticker upp. Charlotta och trädgården har på något sätt tillsammans kommit fram till hur och vad som är bäst och vackrast. Och allt är tillåtet.
Charlotta Jörgensens trädgård är snäll mot henne. Så beskriver hon deras relation, som att de har något speciellt tillsammans, trädgården och hon.
Sedan Charlotta och maken Per flyttade till det stora funkishuset i skånska Lomma 1991 har trädgården genomgått en metamorfos i takt med att Charlottas trädgårdsintresse vuxit.
Och hon ger trädgården vänlighet tillbaka. Planterar växter den vill ha och vårdar – lagom och med viss bestämdhet – den gröna sköna världen.
– Det här är ingen trädgård som ger mig ångest eller måsten, förklarar Charlotta. Kärnan i mitt trädgårdsliv är att det bara ska vara skönt.
Charlotta har lärt sig det där med åren. Vad som trivs och är problemfritt samt att se till att ha växter och krukor av stora format som sköter sig själva.
– I början duttade jag med allt möjligt arbetskrävande, särskilt små krukor. Men det har jag slutat med.
Nuförtiden tillåter hon sig att var ganska slapp. Hon klipper och tuktar när hon själv har tid och lust, håller sig inte till några särskilda regler.
Bambu och fruktträd
– Det har blivit mitt sätt att tänka. Avslappnat och tillåtande. Har du bara klippta häckar och gräsmatta – ja då är du hemma, då ser det alltid okej ut.
Till stor del handlar det om att ha en bra bas. Byggstenarna är formklippta buskar och häckar, rufsiga bamburuggar, stora gräs och knotiga gamla fruktträd.
Rabatterna är fyllda av bladperenner som motar bort ogräs, väggar av murgröna ger lugn. Rummen avlöser varandra och nyfiket sträcker man på halsen för att se vad som väntar runt hörnet.
Särskilt mycket blommor hittar man inte i Charlottas trädgård, och de som finns håller en lugn färgskala.
– Det är så fint med färg hos andra, säger hon. Men hos mig funkar det inte – varje gång jag försöker med något färgstarkt tycker jag att det skriker.
Hon upptäckte trädgården i sorgen efter sonen
Trädgården har byggts upp av Charlotta. När familjen flyttade hit fanns bara gräsmatta och de gamla träden. Det som gav henne en relation till trädgården var en svår tragedi. 1994 förlorade Charlotta och Per en son. Efter en tid i det ofattbara vakuum som sorg innebär gick Charlotta en dag ut i trädgården och upptäckte den.
–Jag stod där och tittade. Och så började jag anlägga ett grönsaksland. Jag upptäckte hur terapeutisk en trädgård är och det var starten till mitt trädgårdsintresse. Fortfarande känner jag samma sköna känsla.
Instagram @inspirationordinarydays
Det här stora lugnet är det många besökare som säger sig känna av och uppskatta. Charlotta har haft öppen trädgård och bjuder även på sin trädgård på sitt Instagramkonto.
–Det är roligt att visa min trädgård och få vara stolt över vad jag gjort. Det är ingen designer som har ritat upp den. Jag har själv planterat, grävt, klippt. Och Per hjälper till med tunga arbeten och byggprojekt. Vi har lagt så mycket tid här att det blir svårt att en dag flytta.
Glasrummet blir som en pergola
Den gamla gröna delen står i kontrast, men i fin symbios, med en modernare del där ett fantastiskt glasrum tronar som en glänsande kub.
Innergården, kallar Charlotta och Per den här stenlagda platsen, där sköna sittmöbler omges av stora växter i rostiga krukor av cortenstål och nedgrävda träd. En underbar plats att hänga på, fika eller ta ett glas vin.
– Ja här är det en helt annan känsla mot resten, säger Charlotta. Ett stramt uttryck är helt okej, bara det inte blir kallt, och det motverkar alla växterna.
Glasrummet hamnar, tack vare växterna, i ett gränsland mellan inne och ute. Från sofforna där inne, i skydd från vind och regn, får man lika stor behållning av den gulstammade bambun, korstörnet och silverpäronträd som om man vore utomhus.
Vintergröna inslag och perenner
Trädgården är sig i stort sett lik år efter år och även över årstiderna. De vintergröna inslagen ger en stadig struktur även när perennerna vissnat. Stolar och bord får stå ute på vintern, många av de stora krukorna likaså – en väderbiten yta är bara en bonus.
– Det är sorgligt med trädgårdar som försvinner höst och vinter. Den här står verkligen kvar även om den gnistrar som bäst på sommaren med rosorna och prydnadsgräsen.
En trädgård måste inte vara trendig
Charlotta är inte trendkänslig, varken när det gäller färger, material eller växter. Kanske är beständighet en nyckel till att få trädgården lättskött.
– Nu har jag fått trädgården så som jag vill ha den. Trädgårdarna blir nog lite så som vi är som personer – och då blir de bäst.
Charlotta & Per Jörgensen
Gör: Charlotta är marknadschef och Per vd för en mäklarfirma.
Bor: I Lomma, Skåne.
Familj: Två barn och tre barnbarn, tre hundar.
Trädgård: Ca 1000 kvm, utvecklad sedan 1990-talet när Charlotta och Per flyttade dit.
Växtzon: 1
Instagram: @inspirationordinarydays