För evigt hus – Arkitektur som speglar ljus och lugn
I den torra strandskogen i Gnisvärd på västra Gotland ligger ett sommarhus, en nordisk bungalow i mid century-stil, ritad av Johan Sundberg. En plats där skuggor, ljus, temperaturer och material smälter samman.
Hur ser en sommar ut? Skippa vykorten, vattenblänk och drivande moln, försök se sommaren som en konstruktion av ljus, skuggor, temperaturer och material. Vi vill ha lugn, trivsel och omväxling. Försök forma en sommar till ett hus. Hur skulle det se ut? Arkitekten Johan Sundberg vet, för han har gjort det. I den torra strandskogen i Gnisvärd på västra Gotland, en gång öns största fiskeläge, ligger ett sommarhus i trä, glas, kalksten, kalkputs och betong, en nordisk bungalow i mid century-stil.
De gamla Gotlandsbönderna byggde högt om de hade råd, drog upp stenhus med toppiga tak över festsalar, det var rikedom berättad i arkitektur. I dag är uttrycken diskretare. Det här huset ligger platt på marken, som om det vill vara en smula i fred, inte imponera med höjd och storlek, tvärtom är det en produkt av öns natur, som om den spontant format sig till en byggnad. Fasadernas ribbor i furu placerar huset i materialnivå med skogen omkring. Så ska hus byggas, i samklang med sin plats. »Jag vill förstärka platsens karaktär med arkitekturen och de medel vi kan jobba med«, säger Johan Sundberg, husets arkitekt med kontor i Lund. »Vi fångar in utblickar och känsla i platsen och förstärker den sinnliga upplevelsen med rumsliga upplevelser, material, ljusföring, skuggor. Det är som olika scener i en film, alla är inte ljusa och glättiga, det finns också mörker, höst och vår, vi försöker också tänka oss in i dessa atmosfärer«, förklarar Johan.
Från ensamhet till stora fester
»Familjen tog ett beslut att skapa ett familjehus som ska fungera i långa tider, ett för-evigt-hus och ett fotfäste på ön, ett sommarhus till ett par med barn i övre tonåren. Huset skulle vara flexibelt, kunna ta emot olika slags sällskap och härbärgera dem bekvämt. Hur ska livet levas här, är grundfrågan. Det handlar om att kunna skapa ett mått av generalitet och flexibilitet, både för ensamhet och fester.«
Kontoret ställde viktiga frågor: Hur känns huset när någon är ensam där och när barnen växer upp, vad händer då? Johan jämför med hur ett tåg kan fungera. »Allt har sin plats. Det kan vara fest i en kupé, i en annan sover människor. På liknande vis står huset öppet för olika slags umgängen.«
Med platsen och önskemålen på plats är det dags för huset. Hur lådorna arrangeras, hur detaljer och rumsligheter orkestreras, det är ett samarbete mellan arkitekt och beställare. Huvudhuset har sammansatta volymer med ett gästhus och garage intill. Det hela påminner om en liten by av täta volymer. Stigar går mellan dem, prång och hörn ger liv åt byggnaden. Johan har en princip med sina hus. Huvudväggarna som bildar rygg är oftast murade, medan insidan mot trädgård och andra miljöer är av trä, »som en igelkott: hårt skal och mjuk mage«.
Skiftande utrymmen för olika somrar
Fram- och baksida är för ensidiga begrepp, enligt Johan. »Jag vill att husen ska ha många bra sidor och flera inre och yttre rum som integreras genom att öppna över hörn och göra förskjutningar.« Det är det sommaren handlar om, att hitta trivsamma platser, slå sig ner, känna sig hemma. Här i huset kan alla sorters somrar utspelas. Ett visst hörn blir favorit ett regnigt år. En steksommar blir andra delar aktiverade. Väderstrecken styr livet, gärna skugga under dagen, men på kvällen vill vi sitta i solnedgång. Ett uterum vetter därför mot väst för att ta hand om det sjunkande ljuset.»Överlag är det omslutenhet vi jobbar med. Det kan variera beroende på hur rummen gestaltas efter de egenskaper vi vill åt.« Johan ritar sällan glasväggar åt alla håll, det ger en utsatt livsplats, en känsla av att vara sedd utifrån.
Köket är husets hjärta, samlingsplatsen, och ligger därför placerat mitt i huset. Enplansvillor har ofta nackdelen att alla rum har samma takhöjd, men här har köket fått ordentlig höjd genom att en takdel med rejäl zinkplåt nyfiket skjuter upp över de andra husdelarna och ger en spännande profil. »Det blir ett härligt sprött allmänljus i köket!« Vardagsrummet ligger ett par vackra kalkstensplattor ner från köket och öppnar sig ut mot trädgården. Där ute finns ett låtsashav, en pool inramad med kalksten som strandkanter. Han fortsätter med vikten av att poolen inte ligger mitt i allt. Pooler är inte så kul att titta på, ofta är de täckta av en presenning.
''Mina kompisar trodde att jag skulle bli politiker''
Gotlandshuset är bara en av många fina villor som Johan Sundberg arkitektur har ritat sedan kontoret startade i Lund för nästan 20 år sedan. Han växte upp i Linköping och Jönköping, intresserad av konst, arkitektur och grafisk form. »Vi var ofta på Form design center i Malmö och på Moderna museet, det var en kulturell uppväxt. Det konstnärliga var jag duktig på.« I skolan var Johan bra på att engagera sig. Han satt i elevrådet, höll på med politik. »Mina kompisar trodde att jag skulle bli politiker, men jag ville läsa konst på Konstfack.«
Så hittade han arkitekturen, som var en mix av konst och teknik. Johan läste arkitektur i Lund, direkt från gymnasiet, 19 år gammal. »Där var friheten.« Han insåg snart att studentlivet var ganska hårt, särskilt utan pengar, så han började jobba vid sidan av studierna och ritade hus åt olika byggare. Han fick ett genombrott redan med sitt första större hus, Villa Bergman-Werntoft, som ritades under det sista året på skolan och byggdes i Ljunghusen 2005–2006, en låg villa dold i skogen. »Det är bra. Vi åker dit och känner på det då och då. Naturen optimerar det huset och folk refererar fortfarande till det«, säger Johan.
Johan Sundberg
Ålder: 48 år.
Johan Sundberg Arkitektur är ett arkitektkontor med verksamhet i Lund och Stockholm som mestadels ritar privatbostäder i Skåne. Han fick sitt genombrott med Villa Bergman-Werntoft, som ritades under hans sista året på arkitekturskolan och byggdes i Ljunghusen 2005–2006. Förutom en stor mängd vackra privatvillor ligger kontoret även bakom det uppmärksammade Andrum spa på Stiftsgården Åkersberg i Höör.
Han var rörlig, flackade runt, undervisade på arkitekturskolan, men husritande blev den fasta punkten. Efter den första framgången kom beställning på nästa hus och nästa, nu kan kontoret visa upp en imponerande verklista med hus, de flesta i Skåne och södra Sverige och alla tycks de stå nära naturen och drivna i ett tydligt arkitektoniskt språk, en konsekvent profil. Lådformen präglar de flesta husen, som ett slags byggklossar som varieras och utvecklas. Kontorets hållning baseras i upplevelsen. »Vi utgår från totalverkan av de arkitektoniska verktygen, en emotionell respons, ingen artificiell ordning. Det handlar om människans behov, men inte bara harmoni och ›hygge‹, det är ett trubbigt uttryck som vi kan ordna med en flaska vin och sittunderlag på en flygplats. Arkitektur ska klara mycket mer – det handlar om atmosfärer«, säger Johan.
De finns där i de eleganta villorna och i en liten byggnad, »Ladan« bland äppelträden i Kivik, ett underbart minimalistiskt krypin med snedställda väggbrädor som silar ljuset och hörnpelare i betong. Kontoret har även ritat lägenheter och kontorsmiljöer och Andrum, en fridfullt elegant spaanläggning i Höör.
Inte bara nya hus får Sundberg-touch. Ett av de »engelska radhusen« på Lidingö, ritade av Jacob Gate 1909, har totalrenoverats varsamt. Kontoret har vuxit av egen kraft till 14 medarbetare, de flesta har Johan träffat på skolan. Kontoret har vuxit av egen kraft till 14 medarbetare, de flesta har Johan träffat på skolan.
»Det som ger kontoret livskraft är vi jobbar i ateljémiljö, tillsammans. Jag är ledaren och alla jobbar i team. Utan mitt jobb på skolan hade jag inte kunnat få fram en sådan arbetsmiljö«, säger Johan Sundberg som fortfarande hoppar in som lärare. Han berättar om Lunds djupa arkitekturmylla med Helgo Zettervall, Hans Westman, Klas Anshelm, Bernt Nyberg. Sigurd Lewerentz hade sitt sista lilla mytiska kontor i staden. Johan Sundberg trivs med sin position, sakta växande, med ett pärlband av fina hus bakom – och framför – sig. »Vi är lite av en doldis. Skönt att vara utanför allt mingel och brus. Det finns gott om saker att göra runt hela Skåne. Vi har just nu också ett jobb i Oslo, ett hus i Saltsjöbaden och lägenhetsjobb på Strandvägen.« Det finns alla skäl att hålla ögonen på Johan Sundberg Arkitektur.