Köksdrömmar hemma hos Frida Ronge
Fiskhandlardottern från Göteborg, den flerfaldigt prisade kocken och restaurangchefen Frida Ronge bor på Kungsholmen i Stockholm. För Residence berättar hon allt om sin köks-renovering och lite till.
Frida Ronge är snabb, generös och chosefri, och allt detta utan dröjsmål. Kanske idealiska karaktärsdrag för en kock? Det räcker med att glida in i Instagrams dm för att fråga om Residence får fota hennes lägenhet och så kommer det tillbaka blixtsnabbt: »Yes! Jättekul!«
Det är hög energi i denna kvinna, som är en av Sveriges mest kända sushikockar och som sedan 2017 är kulinarisk chef på Stockholmsrestaurangen Tak mitt i stan. Tak är en bjässe i regi av Petter Stordalen och ingår i Nordic choice-koncernen. Restaurangdelen på Brunkebergstorg bakom Kulturhuset omsätter 100 miljoner om året. Under hösten 2022 är Frida i färd med att öppna ytterligare en variant av Tak i Oslo. Hon har tusen järn i elden, och hon är då, när vi fotograferar hemma hos henne i ett glödande varmt sensommar-Stockholm, dessutom höggravid.
Frida Ronge
Ålder 37 år. Bor i en sekelskifteslägenhet på Kungsholmen. Gör Frida Ronge är konsult och »culinary director« på Tak i Stockholm, och har just öppnat en ny Tak-restaurang i Oslo. Båda dessa restauranger ingår i Nordic choice-gruppen. Hon driver också olika hållbarhets- och tångprojekt. Aktuell med TV-programmet People of the north som ska sändas i USA, och en ny upplaga av sin bok Nordisk sushi.
Det stoppar henne inte nämnvärt, tvingar henne bara för korta stunder ner i en stol för att andas lite. Trean på Kungsholmen köpte hon för något år sedan och började renovera omgående. Större delen av budgeten hamnade på köket, vilket kanske inte förvånar någon.
Renovering
»Jag ville ha ett kök med fransk bistrokänsla som samtidigt var toppmodernt. Jag älskar att man kommer in här i lägenheten och direkt hamnar i köket, men det är kanske för att jag är kock, haha«, skrattar hon. Köket är otroligt fint med en kakelvägg, en stor köksö, maffig spis med rotisseridel och en enorm fläkt.
»Jag fick hjälp av Lotta Berglund på företaget Ett vackert kök. Hon kom med en hel del ovärderliga tips. Som storleken på köksön (105 x 90 x 95, bredd, djup, höjd) och att man ska tänka två gånger innan man tar en stor porslinsho, för de är väldigt svåra att hålla rena.«
Hos Frida blev det således rostfritt, men med plats för att diska »riktigt stora grejer« med den obligatoriska kranduschen. »Den är kanske välkänd för många nu, men det tål att upprepas, så otroligt lätt att diska med denna!«
Rotisseridelen kan kännas väl avancerad för vanlisar, men Frida säger: »Detta var ett måste för mig. Nu köper jag en hel kyckling eller grillar en hel ananas på denna på 45 minuter, så enkelt och så supergott.«
Kökschef på flertalet restauranger
Före Tak har Frida varit kökschef på Råkultur i Stockholm, grundat Vrå på Clarion Hotel Post i Göteborg. Hon har blivit utsedd till Årets Rising Star av White guide, fått Karin Franssons mentorpris och var med i 2021 års Kockarnas kamp i TV4. (Där hon bland annat vann deltävlingen att skära upp laxfiléer på gram på ögonmått, hon missade målvikten 175 gram med 8 gram och var överlägset bäst. Fattas bara för en fiskhandlardotter!)
Hon lagar mat i TV4, ger ut kokböcker, samarbetar med MSC och ett Hungerprojekt. Listan är så pass lång att Frida själv brukar ställa sig frågan: »Vem är jag egentligen?«
Uppvuxen i pappas fiskaffär i Göteborg hade hon närheten till råvaran som skulle bli hennes signum. Efter hotell- och restauranglinjen blev ett första jobb i Sälen till ett heureka-moment, när Frida för första gången fick smaka på sushi och omedelbart blev kär.
Sedan dess har hon blivit känd för att laga sushi med svenska råvaror, hennes första kokbok i ämnet kom redan 2017. Och under hösten 2022 kom en uppdaterad version, Nordisk sushi, på Natur & Kultur.
Fram till 2017 jobbade hon på restauranger med ett överskådligt antal platser, där man kunde hålla koll på varje gäst. Sedan plockade Petter Stordalen henne till sin stora satsning Tak i Stockholm. Frida har öppenhjärtigt berättat vilken chock de första kvällarna var under öppningen av restaurangmonstret med 160 platser, där köket de första kvällarna knappt hade rinnande vatten. De första två veckorna lämnade Frida inte köket och jobbade nonstop.
Prestationsångesten red henne och hon fick till slut ta professionell hjälp för att ställa mer rimliga krav på sig själv.
»Jag har jobbat mycket med mig själv för att trivas med det jag åstadkommer, för att vara nöjd med mig själv«, säger hon.
»I och med jobbet på Tak tog min tjänst en annan riktning, jag upplevde en liten kris, jag kände mig inte effektiv längre och undrade vad jag gjorde hela dagarna. Jag gick ur produktionen och jobbade mer i projekt och då kändes det som att jag inte fick någonting gjort längre. När man jobbar som kock händer ens produktivitet där och då, och inte ett halvår framåt. Jag var så identifierad som kock, det var också svårt.«
Nytt projekt
Som kulinarisk chef jobbar hon bland annat med menyplaneringen och presentationen, med att hålla koll på trender och matvanor, men inte med det dagliga i köket. Tak är som en stor tanker, det omsätts mängder av pengar och mat och dryck. Och nu sedan oktober 2022 har Frida dessutom satt i gång samma projekt en gång till, i Norge, närmare bestämt i Oslo.
»Men nu lite mer med facit i hand. Oslo-Tak har ju varit så mycket lättare. Och superkul att göra ett projekt som man nu känner väl till på ett nytt ställe. Och kan anpassa till de lokala råvarorna man har i Norge, som brunost och torrfisk.«
En av Fridas stora ambitioner är att jobba så hållbart som möjligt. Hon jobbar som sagt med MSC, men har även suttit med i regeringens miljö-målsberedning och jobbat med Nordic sea farm.
»Just nu vill jag hitta en partner för att jag tror att vi behöver ta in algerna i pastan, i müsli och så vidare, så att det inte blir så svårt för konsumenten. ›Nu ska jag gå till tånghyllan och shoppa ren tång‹, det tror jag blir lite för drastiskt.«
Tång har högt näringsvärde. Rikligt med proteiner och kolhydrater, liksom mineraler och andra spårämnen, plus vitaminer, så att addera tång i basvaror skulle vara ett mycket bra sätt att spara på andra råvaror.
Fridas mammaliv kommer att utspela sig i både Oslo och Stockholm. Hennes pojkvän är norrman och jobbar i Oslo, och där finns ju numera också Tak.
I sovrummet på Kungsholmen väntar bebiskorgen. Ett nytt stort äventyr lurar runt hörnet på Frida Ronge. Och hon kommer att kirra det med, så klart.
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.