Titta in i renoverade tornet i Solna – från betongbunker till drömvåning
Att bo högst upp i ett torn låter som en saga. Men vägen från knepig betongbunker till samtida drömboende går inte alltid spikrakt uppåt.
Rapunzel, Sagan om de två tornen eller kanske Törnrosa som faller i sömn hos trollpackan i slottets torn … I vilken sagovärld lever den i som vill bosätta sig i ett torn? Eller vill man kanske bara ge sig själv en riktigt fet utmaning?
Christina Nydahl
Ålder 31 år.
Bor Solna och Milano.
Gör Driver inredningsstudion Wtp studios och är varumärkesansvarig på e-handelsbolaget Bemz. Läser en master i inrednings-design i Milano.
»Vi letade efter ett spännande projekt och det här var ett rejält renoveringsobjekt som bland annat kom att kräva att vi hissade upp allt med byggkran«, berättar Christina Nydahl, berättelsens prinsessa som bor i lägenheten på våning sju och åtta i det gamla vattentornet i Solna.
»Det ligger helt fantastiskt, precis vid Näckrosparken, alldeles vid Råstasjön och ändå nära stan. Men det var en lång process att få allt som vi ville, och ett tag undrade vi om vi verkligen skulle fullfölja«, säger Christina som som driver inredningsstudion Wtp studios och är varumärkesansvarig på Bemz. Fästmannen Tor driver eget inom finans.
»Han har varit engagerad som bollplank genom hela projektet, men han är inte lika passionerad som jag när det gäller byggprojekt och inredning«, ler Christina på skärmen under videosamtalet. Just nu bor paret i Milano där Christina läser en utbildning på masternivå i inredningsdesign.
»Min bakgrund är marknadsföring och trots att jag en tid tagit uppdrag inom inredningsdesign har jag aldrig pluggat inredning. Nu vill jag framför allt få gedigna tekniska kompetenser.«
Från knepig tvårummare till en fyra
Även utan masterutbildning lyckades Christina komma fram till lösningar som totalt förvandlade etagelägenheten i tornet från prångig, knepig tvårummare till en fyra med väl utnyttjade 97 kvadratmeter och fint flöde mellan rummen.
»Jag ritade om allt helt och hållet. Här fanns tidigare en stor L-formad trappa som slukade en stor del av övervåningen. Jag fick verkligen tänka till för att få till traditionella rumsformer.«
En viktig del av lösningen var en ny, spiralformad trappa som placerades precis i mitten av lägenheten.
»Trappan var också den största puckeln, det tog ett halvår innan vi fick allt på plats.«
Delarna till trappan hissades upp med lyftkran och lyftes in genom fönstren. Partier i gjutjärn svetsades på plats. Sedan vände Christina på planlösningen. Tidigare fanns sovrum på övre plan, åttan, men där finns också större fönster, så hon ville skapa öppna sociala ytor med kök och vardagsrum på översta våningen.
»Här är takhöjden mer generös och vinklarna i taket förstärker upplevelsen av ljus och rymd. Det är ljust hela dagen och utsikten är helt fri. Vi ser över hela stan, ända bort till Hammarbybacken och Globen i söder.«
Nu flödar ljuset och trappan i mitten skiljer köksdelen från den inbjudande sällskapshörnan med soffa, mjuk matta och fåtöljer.
»Jag valde golvet efter köket, för att få en sömlös känsla i den öppna miljön. Där köket nu finns var det bara luft tidigare, där leddes den stora öppna trappan upp.«
Ett stort runt matbord av David Rosén plockar upp den nya trappans runda form. Det är utdragbart och kan rymma riktigt många. Kring bordet står stolar av Niels Møller och ovan hänger en lampa från 1940-talet med originalskärmar.
»Vi gillar vintagemöbler, de ger mer kvalitet för pengarna och skön känsla när allt annat är helt nytt efter en renovering. Jag gillar också kontrasten mellan ’stramt och cleant’ och den mättade palett som finns hos gamla saker.«
Våningen under har mindre fönster och upplevs som mer dämpad och mysig, vilket passar perfekt för sovrummen. Små ljusinsläpp, mörka teakgolv, mörkbetsad träpanel, linnetapeter och rikligt med textilier gör nedervåningen varm och ombonad.
»Här finns också hallen som saknar naturligt ljus. Jag valde att plocka upp den mörka känslan för att skapa rejäl kontrast när man kommer upp till den ljusa övervåningen.«
Även badrummet är inrett i samma varma stil. På väggarna sitter linnetapet som behandlats med fernissa för att få fukttålig yta. En tjock linnegardin täcker förvaring och tvättpelare.
Råsunda vattentorn
Råsunda vattentorn ritades av arkitekten Sigge Cronstedt och invigdes 1910. När tornet var nytt användes en del av utrymmet som servering sommartid. Här ordnades också dans flera dagar i veckan.
Efter att Bergshamra vattentorn togs i drift i början av 1950-talet, och började försörja Solnas invånare med dricksvatten, ställdes driften och Råsundatornet hotades av rivning. Men det blev kvar och användes bland annat som lagerlokal. Ett tag hade Solnas största apotek, Kvarnen, laboratorium här och därefter fanns konstnärsateljéer och utställningsrum i tornet.
1994 byggdes tornet om till lägenheter. I samband med det revs vattencisternen som rymde 360 kubikmeter, men tornets yttre, med fasad i mörkrött tegel och avrundade ytterhörn, fick inte förändras.
»90-talsinredningen var kvar när vi köpte lägenheten. Vi rev ut precis allt och när renoveringen började stod vi här med ett betongskal som dessutom hade spår av gamla vattenskador«, säger Christina, som när planen väl var lagd för de rumsliga lösningarna la mycket tid på att tänka färger och detaljer som lister, dörrar och radiatorer.
»Tors syster bor i Amsterdam i ett hus från samma tid. Hennes mörka golv och originaldörrar inspirerade mina val.«
Christina och Tor flyttade in mitt under pandemin.
»Innan bodde vi på 30 kvadratmeter, så det var väldigt lyxigt att få flytta hit, speciellt under den tiden när vi alla tillbringade väldigt mycket tid i våra hem. Men det tog ett tag att landa. ’Vad gör vi här?’ kände vi ibland, speciellt då vi inte ens hade så mycket möbler till en början.«
Känslan av att behöva nypa sig i armen varje gång man kommer hem för att det är så underbart, hann inte lämna Christina och Tor, men de hann i alla fall bo in sig en smula i tornet och ha några bjudningar med vänner innan det var dags att packa väskorna för Milano.
»Ja nu bor vi här, i en härlig 60-talslägenhet mitt i stan. Det är en härlig kontrast från Solna men även här bor vi högst upp och vi har en fin takterrass med utsikt. Det har väl blivit ett tema nu. Jag kräver ljus och frihet, men att bo i ett torn, det är svårtoppat!«
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.